Назад в новини
22897

Ударний дриль або перфоратор — у чому різниця?

Зміст:

Перфоратор та ударний дриль — інструменти, які частково можуть заміняти один одного. Обидва предмети можуть робити отвори, працювати з твердими матеріалами, використовувати в роботі удар. За цією ж причиною часто можна почути питання про те, чим взагалі відрізняються ці інструменти. Протягом статті ми розберемо, що таке ударний дриль та перфоратор, в чому полягають особливості їх конструкції.

Що таке дриль?

Дриль — це ручний електричний інструмент, який використовується для просвердлювання отворів в матеріалах або деталях, закручування або відкручування кріплень. Принцип її роботи полягає в тому, що двигун перетворює електричну енергію в обертання, а потім передає його насадці. Якщо в ролі насадки виступає свердло, дриль можна використовувати для свердління, якщо біта — для роботи з кріпленнями. Дрилі активно використовуються в багатьох сферах: будівництві, ремонтних роботах, виробництві, складальних роботах, столярному ділі та ін. Електричні дрилі підрозділяються на дві підкатегорії: ударні та безударні дрилі.

Ударний дриль або перфоратор

Ударний дриль відрізняється від безударного тим, що має додатковий режим — свердління з ударом. Удар утворюється в результаті взаємодії храповиків з валом. Це дозволяє дрилю справлятися з твердими матеріалами, наприклад, каменем, цеглою та бетоном. Повністю замінити перфоратор вона не може, тому що їй не вистачає потужності та сили удару.

Що таке перфоратор

Перфоратор — це також електричний інструмент, який відрізняється від дриля деталями своєї конструкції та специфікою використання. Крім обертання насадки він надає їй також зворотно-поступального руху. Щоб створити цей рух, в перфораторі передбачений спеціальний вузол: хитний (п’яний) підшипник — у прямих перфораторів, та кривошипно-шатунний механізм — у бочкових. Обидва вузли перетворюють обертальний рух на зворотно-поступальний та взаємодіють з поршнем, що передає імпульс насадці.

Перфоратор або ударний дриль

Не дивлячись на те, що перфоратор схожий на дриль, його набагато частіше використовують при демонтажних роботах та, зазвичай, не застосовують для роботи з кріпленнями. Це пояснюється великою силою удару перфоратора, його великою вагою, а також відсутністю у дриля режима довбання.

Відмінність ударного дриля від перфоратора

У дриля та перфоратора різні механізми виникнення удару. Сама конструкція цих інструментів передбачає, що при використанні ударного режиму з ними потрібно поводитися по-різному:

  • У випадку застосування ударного дриля оператора доводиться прикладати додаткові зусилля, натискати на інструмент. Більш сильна дія означає швидше буріння. Але навіть за максимального зусилля, сила удару у дриля буде в декілька разів менше, ніж у найлегшого перфоратора.
  • Використовуючи перфоратор, зусилля потрібно докладати тільки щоб впевнено тримати інструмент. В середньому, тиск не має перевищувати 2-3 кг.

Ударна функція — базова для перфоратора. А от у дриля, нехай навіть ударного, це тільки додатковий функціонал. З іншої сторони, це робить дриль універсальним та багатофункціональним інструментом.

Правильний вибір інструмента має залежати від того, яку саме роботу ви збираєтеся робити. Якщо дуже коротко: дриль підходить для дрібного ремонту, столярних робіт, роботи з кріпленнями, а перфоратор — для постійної роботи з бетоном, каменем та цеглою, демонтажу та штроблення стін.

Ударний дриль або перфоратор — що вибрати?

В цьому розділі ми вирішили навести приклади ефективного використання перфоратора та ударного дриля, щоб вам було легше вибрати для себе інструмент.

В яких випадках варто вибрати ударний дриль?

  • Рідке використання інструменту для буріння отворів невеликого діаметру. Якщо вам періодично потрібно що-небудь бурити, але не дуже часто, немає сенсу купувати перфоратор. Дриля більш ніж достатньо, щоб повісити картину, просвердлити метал і т. п. При зберіганні інструменту дриль займає менше місця, ніж перфоратор.
  • Робота з деревиною та металом— дриль впорається з цими матеріалами. Будь-який інструмент здатен просвердлити деревину, а при роботі зі сталлю або залізом велику роль грає якісне свердло.
  • Закручування та відкручування кріплень. Дрилем набагато зручніше працювати з шурупами або саморізами, навіть якщо в неї немає ударного режиму. Якщо використовувати для цієї мети перфоратор, зросте відсоток браку — зіпсованих кріплень, та зменшиться комфорт при роботі.
  • Переважніше працювати з відносно м’якими матеріалами. Якщо вам не потрібно часто свердлити бетон, каміння або цегляні стіни, то можна впоратись без перфоратора.

Ударний дриль в роботі

В яких випадках варто вибрати перфоратор?

  • Робота з твердими матеріалами. Перфоратор набагато краще справляється з каменем, бетоном та цеглою. Його ударний механізм генерує силу удару, достатню для буріння та руйнування бетону, а також великих фрагментів каменю, показуючи себе в рази ефективніше за дриль.
  • Свердління великих отворів. Перфоратор може працювати з насадками великого діаметру, чого не можна сказать про дриль. Наприклад, якщо дрилі рідко здатні просвердлити отвір в бетоні діаметром більше 20 мм, то перфоратор (за умови використання коронки) може свердлити отвори діаметром до 120 мм.
  • Демонтаж. Одна з відмінностей перфоратора від дриля полягає в тому, що у нього є режим удару без свердління (довбання). За його допомогою можна видаляти зі стін плитку, штукатурку, штробити стіни і т.д. Дриль з такими завданнями не впорається — він для них не призначений.

Перфоратор в роботі

Висновок

Ударний дриль — інструмент, який підійде для закручування та відкручування кріплень та створення невеликих/середніх отворів, переважно, в дереві, металі та пластику. Перфоратор краще підходить для складних отворів в бетоні. Розуміючи особливості цих інструментів, ви завжди зможете зробити правильний вибір.