Назад в новини
10389

Як вибрати свердла для різних матеріалів?

Якщо ви займаєтеся ремонтом або будівництвом, то розумієте, наскільки часто доводиться свердлити отвори в різних матеріалах. Для цього потрібен якісний витратник — свердла. Робота з різними матеріалами вимагає використання різних свердл. У цій статті ми розглянемо, які бувають типи цього витратника і як правильно підібрати його під свої завдання.

Як вибрати свердло по бетону

Бетон — дуже міцний матеріал, тому і свердла для роботи з ним повинні мати високу міцність. У якості матеріалу для них використовуються особливо міцні сталі, а наконечник свердла оснащується алмазним напиленням або побідитовим наплавленням. Це головна особливість витратника, яка відрізняє його від інших типів.

Як вибрати свердло по бетону

Різновиди свердл по бетону

Алмазні свердла являють собою коронки зі стрижнем. На коронку нанесене дрібне діамантове напилення. Що стосується побідитових свердл, замість напилення на кінчику свердла є наплавка з побідиту, яка легко справляється з бетоном.

При виборі свердла обов'язково зверніть увагу на те, наскільки добре закріплена напайка і наскільки рівно вона сидить. Плюсом буде W-подібна форма напайки — це дозволить легше центрувати свердло і працювати з матеріалом. Спіраль свердла по бетону повинна мати 4 канавки — такий витратник зможе ефективно виводити пил.

Існують різні підтипи бурів по бетону, які підходять для різних конкретних завдань:

  • Пологі бури. Вимагають від оператора певного зусилля, дозволяють створювати не дуже великі за діаметром та довжиною отвори.
  • Спіралеподібні бури. Використовуються для створення монтажних отворів з великим діаметром. Мають подовжену форму.
  • Шнекові бури. Застосовуються для створення глибоких отворів. У них є спеціальні проточки для відводу будівельного пилу.

Як вибрати розмір свердла по бетону?

У свердл є багато комбінацій діаметра і розміру. Ми опишемо, для яких завдань використовуються найпопулярніші з них:

  • Свердло 6х110. Підходить для ремонтних робіт. Це дуже популярний розмір свердла, який завжди повинен бути під рукою, якщо доведеться працювати вдома або в квартирі.
  • Свердло 8х600. Використовується для створення отворів великої глибини.
  • Свердла 12х200 і 12х460 повинні бути в арсеналі встановлювальників меблів і електромонтажників.
  • Свердло 24х460. Бур великого розміру, який часто потрібен при роботі з опаленням і системами водопостачання.

Типи хвостовиків бурів по бетону

Можна розділити витратник по бетону на бури для перфоратора і дрилю. Для роботи перфоратором потрібен SDS + або SDS-Max хвостовик, а дрилем — шестигранний або циліндричний.

Типи хвостовиків

Як вибрати свердло для скла/кераміки

Скло і кераміка — крихкі матеріали, тому вимагають особливих свердл. Є кілька варіантів, які мають свою специфіку.

Списоподібні

Це недорогий витратник, який відмінно підходить тим, хто не потребує максимальної точності. Він доступний не тільки за ціною — при роботі з ним не потрібні особливі навички.

Основні переваги списоподібних свердл:

  • підходять для будь-якої кераміки, використовуються для зовнішньої та внутрішньої обробки, обробки каменю та інших матеріалів, які мають схожі властивості;
  • мають великий робочий ресурс — кілька тижнів навіть за інтенсивної експлуатації;
  • міцніші за інші виді витратнику;
  • можуть свердлити отвори діаметром до 14 мм.

Твердосплавні з гострим кутом

Виготовлені з високоміцних сталей, які забезпечують високу якість різу. Можуть свердлити отвори до 12 мм. Висока ціна виправдана високими характеристиками витратника — він набагато міцніше за звичайні свердла.

Як вибрати свердло по склу та кераміці?

«Балеринки»

Свердло складається зі стрижня і 2 бігунків, які обертаються навколо нього. Відстань між бігунками можна регулювати, визначаючи діаметр отвору, який потрібно створити. Цей тип свердл підходить для висвердлювання кругів з кераміки, створення отворів під установку приладів і декоративних елементів. «Балеринки» також використовують, щоб розмічати кераміку перед подальшою обробкою.

Алмазні і вольфрамові коронки

Ось кілька особливостей коронок:

  • Якщо плитка має великі габарити, коронку можна використовувати замість «балеринки» — це дасть більш точний результат.
  • Найкраще встановлювати корончаті свердла на верстат, а не ручний інструмент, тому що під час роботи може виникати вібрація. Якщо у наявності є тільки ручний інструмент, обов'язково потрібно використовувати центрувальне свердло.
  • Алмазні коронки мають алмазне напилення. Вони справляються навіть з керамогранітом, однак чимало коштують. Перед покупкою з'ясуйте, чи не можна обійтися іншим свердлом.
  • Вольфрамові коронки використовуються для створення пазів під різні полички або кріплення на кахлі. У них є широка облямівка. Зазвичай їх застосовують для декорування приміщення. Розмір вольфрамових елементів може відрізнятися — чим більша крихта, тим швидше буде різати коронка (може знадобитися потужний інструмент).

Витратник для свердління кераміки і скла призначений тільки для роботи з дрилем або шуруповертом на невеликих оборотах. Використовувати в цей час ударний режим не можна.

Як вибрати свердло по металу

Необхідність свердлити метал виникає доволі часто. Є багато різних типів свердл по металу, і зараз ми пояснимо в яких випадках їх потрібно використовувати.

Як вибрати свердло по металу?

Спіральні свердла

Це найпопулярніший вид свердл по металу, який застосовується для створення глухих і наскрізних отворів. Кожне таке свердло являє собою циліндричний стрижень, на робочому кінці якого розташовані дві ріжучі кромки. На стрижні також є канавки, через які назовні виходить стружка. Наконечник спірального свердла по металу не має напайок або зубців. Він заточений під певним кутом, найчастіше, 115-120°.

Для якісного свердління металу потрібна швидкоріжуча сталь. Під час вибору свердла велике значення має його марка. Ось кілька популярних варіантів:

  • Р6М5К5. Швидкорізальна сталь (HSS), яка містить кобальт. Це підвищує її продуктивність і ресурс. Свердла з цієї сталі доволі дорогі, але вважаються дуже ефективними.
  • Р6М5. Швидкорізальна сталь (HSS) з вмістом вольфраму і молібдену. Має високий ресурс і продуктивність.
  • Р9, Р12 — сплави з невисокою вартістю і невеликим ресурсом. Свердла з таких металів справляються тільки з нескладними завданнями.

Конусні свердла

Використовуються для поступового створення отворів великого діаметру (до 60 мм) у тонколистовому металі. Витратник має конусну форму, за допомогою якої може розсвердлювати отвір без зміни свердла. Найчастіше застосовується з верстатами і дворучними дрилями.

Центрувальні свердла по металу

Ці свердла мають вузьке призначення — створювати центрувальні отвори в матеріалі перед подальшою обробкою на верстаті.

Лівосторонні свердла

Іноді виникає необхідність висвердлити болт або гвинт, у якого зламалася головка. Якщо взяти звичайне свердло, болт почне прокручуватися, тому для цього завдання були розроблені лівосторонні свердла.

Корончаті свердла по металу

Корончаті свердла використовуються для швидкого створення великих отворів у матеріалі. Принцип корончатого фрезування дозволяє виконувати цю роботу швидше, ніж за звичайного свердління.

Перові збірні свердла

Застосовуються для обробки чавуну, поковок з високою твердістю і конструкційної сталі. Конструкція перового збірного свердла складається з державки, на яку кріплять ріжучі пластини з 5 гранями. Ці пластини можуть бути різного розміру, що дозволяє створювати отвори великого діаметру.

Твердосплавні свердла

Виготовляються з особливо міцних матеріалів і можуть належати до одного з наступних типів:

  • монолітні;
  • зварні;
  • зі спеціальними пластинами.

Основні завдання твердосплавних свердл — обробка сталі жароміцних типів і титанових сплавів.

Як вибрати свердло по дереву

Деревина — ще один матеріал, деталі і заготовки з якого часто доводиться свердлити. Ми опишемо основні 4 типи витратника, які підходять для цього завдання.

Як вибрати свердло по дереву?

Спіральні свердла по дереву

Простий та ефективний варіант, якщо потрібно свердлити отвори діаметром до 12 мм. Їхня будова проста і мало чим відрізняється від інших спіральних свердл — циліндрична форма і дві спіральних канавки. Витратник, що має накінечник, схожий на тризуб, допомагає центрувати отвір у потрібному місці.

Перові свердла по дереву

Якщо потрібно свердлити в деревині широкі отвори, але при цьому не хочеться сильно підвищувати вагу інструмента, найкраще вибрати перові свердла. На довгому стрижні знаходиться так зване перо. Недоліком такого витратника є погане відведення стружки, що може стати проблемою під час свердління глибоких отворів.

Свердла Форстнера

Кожному, хто працює зі створенням меблів або її ремонтом, будуть корисні свердла Форстнера. Вони дозволяють створювати глухі отвори з рівним дном. Форма отвору виходить дуже рівною. Найбільш часті діаметри таких свердл — від 10 до 50 мм.

Корончаті свердла по дереву

Дають можливість створювати широкі отвори наскрізного типу. Коронки мають високу продуктивність, а отвори, зроблені з їхньою допомогою, мають дуже рівні стінки. Глибина свердління становить від 25 до 50 мм.

Якщо ви розібралися в тому, яке саме свердло вам потрібне, то можете бути впевнені в доброму результаті. Не забувайте про правила безпеки при роботі з інструментом і верстатами, а також намагайтеся користуватися тільки якісним інструментом і витратниками.