Назад в новини
4343

Як вибрати садовий кущоріз

Ягідні та декоративні кущі, садові дерева та живоплот потребують регулярного та правильного догляду. Підстригти і надати ідеальну форму рослинам допомагають кущорізи. Вони дозволяють швидко і рівномірно підрівняти чагарники, живоплот, втілити у життя різні ландшафтні задумки. Велика різноманітність моделей дозволяє підібрати варіант як для невеликої прибудинкової території, так і великої садової ділянки.

Види кущорізів для саду

Ручні (механічні) — найпростіші моделі, які виглядають як масивні садові ножиці з довгими лезами та ручками. Для роботи необхідно докласти зусиль, тому тривалий час ними не пропрацюєш. Підходять для нескладних завдань та нечастого використання. Більш сучасні інструменти — мережеві, акумуляторні та мотокущорізи. Кожен із них має свої переваги та недоліки, тому під час вибору необхідно враховувати складність завдань та функціонал інструменту. За типом двигуна бувають:

  • Мережеві — прості в обслуговуванні, не виділяють вихлопні гази, мають невелику вагу, не сильно шумлять та вібрують. Радіус роботи обмежений довжиною шнура та подовжувача, не підходять для роботи з мокрою рослинністю та в сиру погоду.
  • Акумуляторні — автономні кущорізи, які не залежать від мережі, маневрені та малошумні. Тривалість роботи обмежена зарядом АКБ. Такі моделі менш потужні, ніж мережеві та бензинові аналоги. Підходять для чагарників та огорож різного розміру та типу рослинності, обрізки невеликих гілок, створення різноманітних фігур.
  • Бензинові — мобільні та автономні, найбільш продуктивні. Вони акуратно стрижуть як тонкі, і товсті гілки. Як правило, їх вибирають садівники-професіонали для роботи з великими обсягами живоплоту, різними ландшафтними завданнями. Також стануть оптимальним рішенням для занедбаного саду. Такі моделі потребують заправки паливом, галасливі, важкі, крім того, виділяють в довкілля вихлопи.

Види кущорізів для саду

Вибір кущорізу: ключові характеристики

Під час вибору потрібної моделі необхідно виходити з потреб в обрізанні. Декілька кущів і пару дерев біля будинку можна обробляти за допомогою ручного кущорізу, а для більших обсягів і регулярної обрізки краще мережеві, акумуляторні та бензинові аналоги. Під час вибору необхідно врахувати характеристики, що впливають на продуктивність та комфорт використання.

Тип та довжина ножа

Інструмент може бути з одностороннім та двостороннім лезом. Перші можуть робити обрізку в одному напрямку, прості у застосуванні, другі — працюють в обох напрямках, швидше виконують завдання, універсальні для вирівнювання огорожі та створення геометричних фігур.

Довжина шини впливає на площу обробки за один прохід. Інструменти з шиною 40-60 см найбільш універсальні для різного типу рослинності та обсягу роботи, з шиною 20 см — підійдуть для фігурної обрізки та невеликих чагарників.

Потужність

Від потужності залежить продуктивність інструменту, здатність працювати з різними типами рослинності. Чим вона вища, тим товщі гілки зможе зрізати кущоріз. Для невеликих чагарників та тонких гілок достатньо мережевого інструменту потужністю до 500 Вт або бензинового до 700 Вт. Для товстих гілок і густих чагарників необхідні бензинові моделі потужніше — від 800 Вт.

Вибір кущорізу для саду

Функціонал

Функціонал інструменту впливає не тільки на його продуктивність, але й комфорт та безпеку використання:

  • Захист від випадкового запуску. Захищає користувача від травмування у разі несподіваного запуску інструменту.
  • Функція «миттєва зупинка». Зупиняє роботу ножа за лічені секунди, забезпечуючи безпеку користувачеві.
  • Функція «водяний рівень». Дозволяє стригти огорожу паралельно поверхні землі.
  • Система антивібрації. Зменшує рівень вібрації, дозволяючи довше використовувати інструмент без утоми в руках.

Для безпечного зберігання та транспортування деякі виробники комплектують кущорізи захисними пластиковими кожухами.