Назад в новини
8951

Особливості та рекомендації щодо вибору садової пили

У процесі догляду за садом нерідко виникає потреба спиляти гілку або навіть ціле дерево. Для таких цілей слід скористатися спеціальною садовою пилою. Існує велика різноманітність видів: прямі, вигнуті, з полотном, що звужується до кінця, тощо. Саме тому питання вибору такого садового інструменту вимагає усвідомленого підходу.

Види ручних садових пил

Ручні садові пили, як правило, мають зубці розміром від 5 до 7 мм. Загартування і заточування забезпечує можливість пиляння в будь-який бік, не побоюючись забивання тирсою. Такий інструмент здатний розпиляти дерево без пошкоджень, не створюючи задирок. Водночас стовбур швидко гоїться, а сама рослина продовжує активний розвиток.

Найбільш поширеними видами садових пил є:

  • серпоподібні інструменти;
  • ножівки;
  • прямі пили;
  • дворучні пили.

Садова ручна пила Dnipro-M

Серпоподібні пили підходять для обрізки гілок, розташованих на висоті. Їх вигнута конструкція забезпечує легке захоплення, що дозволяє зручно утримувати їх однією рукою.

Ножівки використовуються для обрізки гілок, які ростуть нарівні з людським зростом.

Прямі пили мають ручку D-подібної форми та оснащені полотном, яке звужується до кінця. Такі пили завдають найменшої шкоди дереву в процесі розпилювання і полегшують роботу у вузьких розвилках гілок.

Також є різновид прямих пил — моделі зі штангою. Вони дозволяють виконати обрізку дерев і кущів навіть у важкодоступних місцях. Вони здатні витягуватися до 5-6 метрів, що дозволяє виконати обрізання без використання драбини.

Садова ручна пила Dnipro-M

Дворучні пили найбільше підходять для виконання розпилювання габаритних дерев з товстими стовбурами. Вони також дозволяють виконати розпилювання брусів з дошками.

Садові ножі

До садових пил також можна віднести їхній особливий різновид — садові ножі:

  1. Обрізний ніж — дозволяє виконати обрізку гілок кущів і дерев діаметром до 25-30 мм. Також за допомогою такого ножа можна обрізати пошкоджену ділянку дерева. Він добре справляється з видаленням зайвих пагонів і стане гарним вибором у процесі підготовки живців та дерева до щеплення. Обрізний ніж часто використовується під час зрізання декоративних рослин з клумби.
  2. Щеплювальний ніж — використовується для щеплень.

Має кілька різновидів:

  • окулірувальний — має вигнуте і тонке лезо, заточене з двох сторін. Рукоятка на своєму кінці обладнана спеціальною кісточкою, що дозволяє розсувати кору. Застосовується для щеплення брунькою (окулювання);
  • копулювальний (щеплювальний) — має пряме лезо з одностороннім заточенням. Спеціальний виступ на спинці клинка дозволяє відокремити кору та розсунути краї розрізу. Використовується для щеплення живцем (копулювання);
  • комбінований — як і випливає з назви, об'єднує призначення двох попередніх типів ножів. У цьому йому допомагають два леза. Підходить як для окулірування, так і для копулювання.

Особливості вибору садової пили

Вибираючи ручну садову пилу, важливо враховувати її конструкційні та функціональні характеристики. Це потрібно робити, виходячи з поставлених завдань.

За своєю конструкцією пили бувають з фіксованим та складним полотном:

  • фіксовані — полотно жорстко прикріплене до ручки. Такі пили прості у своїй конструкції, надійні та довговічні. Однак їх не завжди зручно зберігати та транспортувати;
  • складані — полотно можна приховати у ручці, що знижує габарити інструменту. Це не тільки дозволяє зручно зберігати та транспортувати таку пилу, а й підвищує безпеку, тому що виключає контакт леза з навколишніми предметами. Однак ефективність таких пил знижується через складність конструкції.

Іншою важливою характеристикою є розмір пили, а саме довжина та товщина леза, розмір зубів та загальна довжина.

Довжина леза впливає на загальну зручність роботи з пилою. Цей параметр повинен перевищувати товщину предмета, який потрібно розпиляти, вдвічі. Надмірна довжина призведе до вигину полотна, а нестача довжини збільшує час розпилювання. У цьому випадку значенням довжини, що рекомендується, буде близько 200-300 мм.

Товщина пиляльного полотна також впливає на загальну зручність використання та заточування інструменту. Тонке полотно гнутися, а товсте може застрягати в деревині. Рекомендована товщина — 1,5-2 мм.

Розмір зубів залежить від товщини гілок, з якими належить працювати. Для тонких пагонів рекомендується вибрати пилки з дрібними зубами, а для товстих — з великими. Оптимальним розміром зубів у більшості випадків вважається 5-7 мм.

Садова ручна пила Dnipro-M

Поради щодо вибору

Кілька простих порад, які також допоможуть вибрати садову пилу:

  • полотно повинно мати антикорозійне покриття, що продовжить термін експлуатації на належному рівні;
  • краще вибирати пили з полотном з гартованої сталі;
  • у свою чергу сталь повинна проходити імпульсивне гартування — це підвищує надійність пили;
  • інструмент має щільно лягати в долоню – це не тільки підвищить зручність у процесі роботи, а й забезпечить безпеку.

При виборі садової пили велику увагу слід приділити ергономіці. Рукоятка повинна мати протиковзне покриття. Краще, щоб воно було не пластиковим, а прогумованим. Це не тільки перешкоджає вислизанню пилки з рук, але й унеможливлює натирання в процесі розпилювання.

Варто також зазначити, що швидкість пропилу багато в чому залежить від розташування зубів. У разі їх частого розташування спилювання відбувається швидше, ніж у разі рідкого.