Назад в новини
21942

Що повинно бути в столярній майстерні?

Зміст:

  1. Столярна майстерня: Вкладення і витрати
  2. Столярна майстерня як бізнес - плюси та мінуси
  3. Що можна виготовляти в столярній майстерні?
  4. Яке приміщення вибрати для майстерні?
  5. Інструменти для столярної майстерні

 

Столярна майстерня — хороший варіант для відкриття свого бізнесу, який підійде тим, хто звик працювати своїми руками. Перед тим, як запустити процес підготовки до відкриття своєї справи, потрібно ретельно все обдумати. Одне з найважливіших питань, в якому потрібно добре орієнтуватися майбутньому власнику майстерні — який знадобиться інструмент для столярної справи? Крім цього, ми розглянемо в статті важливі моменти, з якими пов’язане створення такого бізнесу.

Столярна майстерня: Вклад та затрати

Якщо ви вирішили зайнятися столярним ділом та відкрити власну майстерню, то можете обрати різний масштаб. Наприклад, це може бути потенційно великий бізнес, який одразу буде направлений на залучення великої кількості клієнтів. Є і варіант поскромніше — майстерня, яка вміщується в гаражі або будинку. Вам доведеться викласти різну кількість грошей в залежності від вибору.

Щомісячні витрати будуть складатися з декількох статей:

  • оренда приміщення;
  • комунальна плата;
  • закупівля сировини;
  • покупка розхідних матеріалів;
  • заробітна плата;
  • адміністративні витрати;
  • додаткові витрати;
  • рекламування бізнесу.

Також будуть разові витрати при відкритті:

  • реєстрація бізнесу;
  • закупівля обладнання;
  • облаштування цеху.

Домашня майстерні

Наявність вільної площі — велика перевага, тому що вам не потрібно буде платити за оренду приміщення. Якщо розмір бізнесу зовсім невеликий і ви збираєтеся працювати наодинці, відпадає необхідність виплачувати робітникам заробітну плату. Однак і прибутку такий бізнес принесе небагато.

Професійна майстерня

В цьому випадку, готуйтеся викладатися на повну. Після відкриття самої майстерні потрібно буде витрачати гроші на її просування, робити буклети, листівки, просувати свою справу через інтернет. За приблизними розрахунками, окупити себе столярна майстерня зможе через 4-5 років.

Столярна майстерня як бізнес — плюси та мінуси

Як і у будь-якого бізнесу, у столярних майстерень є свої плюси та мінуси. Щоб не розчаровуватися в стартапі, потрібно заздалегідь з ними ознайомитися.

Переваги:

  • Ви можете відкрити майстерню прямо на своїй ділянці. Для цього не потрібно орендувати спеціалізоване приміщення в центрі міста.
  • Натуральність деревини робить її затребуваним матеріалом. Є багато речей, які люди хочуть виробляти саме з деревини, а не з пластику.
  • У столярного бізнесу відносно невеликі витрати.
  • Ця спеціалізація передбачає вироблення меблів різних типів і величезної кількості іншої продукції, тому ви можете не обмежувати себе вузьким профілем.
  • Продавати вироби з дерева можна по різним цінам. Велике значення має ваша власна майстерність та вміння продавати.

Недоліки:

  • Вам доведеться вкладати себе в діло. Цей від бізнесу кардинально відрізняється від тих, де можна положитися на пасивний прибуток.
  • Конкурувати доведеться з великими компаніями, які масово випускають меблі та інші вироби з дерева, продаючи їх за допомогою крупних торговельних мереж.
  • Чимало часу піде на формування клієнтської бази. Ви повинні бути готові до нестабільності в перший час.
  • Майстерня на одну людину — складна справа, яка часто не приносить очікуваного прибутку. Щоб швидше вийти в плюс, радше залучити до справи більше людей.

Що можна виготовляти в столярній майстерні?

Найпопулярніші види виробів, які можна робити в столярній майстерні:

  • двері;
  • вікна;
  • меблі;
  • сходи;
  • огорожі;
  • бесідки;
  • декоративні елементи;
  • елементи обробки.

Що повинно бути в столярній майстерні

Практично кожну з цих категорій можна розділити на багато більш дрібних. Асортимент конкретної майстерні можна сформувати індивідуально, знайшовши унікальну нішу.

Яке приміщенні обрати для майстерні?

Розміщення столярного цеху вимагатиме приміщення площею мінімум 50-60 м2. Вартість оренди такої площі буде залежати від населеного пункту та точного розташування. При площі 300 м2 можна буде збільшити обсяг виробництва, а 700 квадратів вистачить для крупного цеху.

Потрібні габарити приміщення залежать від вироблюваної продукції. Наприклад, якщо ви збираєтесь робити дверні рами, то працювати в приміщенні довжиною менше за 4 метри немає сенсу. Деревина боїться вологи, тому в майстерні повинно бути сухо й тепло (мінімум 16-18 С°). Підлога в жодному разі не має бути кривою — верстати потрібно буде встановлювати стійко. Обов’язково знадобиться хороша витяжка.

Підключення великої кількості обладнання та інструменту для обробки деревини вимагатиме надійної мережі, причому вона має бути трифазною. Шум, який буде видавати обладнання при роботі, потрібно гасити за допомогою якісної звукоізоляції.

Інструменти для столярної майстерні

Основа хорошої майстерні — професійний столярний інструмент. Нижче ми пройдемося по основним видам робіт в столярній майстерні та опишемо необхідний інструмент для робіт по дереву.

Відразу скажемо, що жодна майстерня не зможе нормально функціонувати без мінімального набору інструменту для столяра, що включає в себе лобзик, викрутки, молотки, штангенциркуль, плоскогубці, рулетку, олівці, перехідники, ключі, тріскачки, затискачі, напилки, киянку, сокири, вологомір та багато іншого. Для зберігання всього цього знадобляться ящики. Крім того, при роботі буде з’являтися велика кількість пилу — одразу потрібно буде придбати будівельний пилосос.

Пиляння

Інструменти та обладнання для розпилювання можна поділити на ручні та електричні. Серед ручних найбільш популярні наступні:

  • ножовка;
  • обушкова пила;
  • лучкова пила;
  • викружна пила.

Їх головні характеристики — довжина пиляльного полотна, його ширина, форма зубців та їх розташування. Роботи, що не потребують високої точності, виконують довгими пилами з крупними зубцями. При чистових роботах знадобляться пилки з дрібними зубцями.

Щоб виконувати складні розпили та працювати з габаритними деталями, потрібно закупити електричний столярний інструмент:

  • дискову пилу;
  • електролобзик;
  • шабельну пилу;
  • реноватор.

На дискову пилу можна встановлювати різні диски, що перетворює її на універсальний інструмент. Нею можна робити як поперечні, та і поздовжні розпили. Щоб пиляти під кутом, використовуються маятникові пили, які також називають торцовочними. Це один з базових інструментів для дерева, які знадобляться для столярних робіт. Для поздовжніх розпилів знадобиться циркулярна пила, вмонтована в паралельний стіл.

Дискова пила

Електричні лобзики використовуються, щоб випилювати деталі зі складним контуром. Вони можуть працювати не тільки з деревиною, але й пластиком, гіпсокартоном та ін. Це корисний інструмент, що пошеглить виконання багатьох задач в майстерні.

Електролобзик

Серед відносно нових різновидів обладнання можна згадати шабельні пили та реноватори. Шабельні пили дозволяють замінити звичайну ручну пилу. В залежності від встановленого леза, ви зможете пиляти нею різні породи дерева. Реноватори допоможуть виконати задачі шліфування або розпилювання у важкодоступних місцях.

Шабельна пила

Реноватор

Стругання

Стругання — трохи складніший за пиляння процес. Якщо розпиляти заготовку вручну ще можна, то стругати широку деталь ручним рубанком — важке завдання. При струганні потрібно враховувати напрям волокон та контролювати товщину деталі. Значно спростити процес можна за допомогою рейсмуса та фугувального верстата.

Рейсмус

Фуганок використовується, щоб надати одній стороні рівну поверхню. Рейсмус використовується вже після фуганка, він робить необроблену сторону паралельній рівній стороні.

Вищесказане не означає, що в столярній майстерні можна обійтися без рубанка та стамесок. Всі ці інструменти обов’язково мають бути під рукою, щоб ви могли в будь-який момент прибрати окремий задир, вирівняти невелику деталь і т.д.

Деревообробка

Частіше за все, розпилювання, фугування та рейсмусування — тільки перші етапи роботи. Після того, як деталям надали необхідні габарити та форму, потрібно переходити до етапу деревообробки. Є багато різновидів обробки дерева, кожен з яких потребує наявності певного інструментарію.

Виточування

Для створення більш складних виробів або тих самих меблів потрібно звернутися до такої процедури, як виточування. Для виточування циліндричних деталей (ніжок меблів, дерев’яного посуду і т.п.) знадобиться токарний верстат. В нього дуже проста конструкція, яка складається з металевої рами, електродвигуна, цанги та підручника. Сьогодні продається багато якісних сучасних моделей, які зроблять процес виточування швидким та простим.

Токарний верстат

Свердління

Свердлильний верстат знадобиться, щоб робити в заготовках отвори під кріплення. Звісно, можна обійтися саморобним пристосуванням зі стійки та закріпленого на ній дриля, але краще за все купити спеціальне обладнання. Воно допоможе швидко свердлити деталі навіть на торцевій їх стороні.

Фрезерування

Якщо ви хочете, щоб вироби були не тільки функціональними, але й гарними, вам не обійтися без ручного фрезера або фрезерного верстата. Хорошим рішенням стане придбання фрезерного столу та потужного обладнання.

Фрезер

Шліфування

Щоб вироби мали гладку поверхню, підготовлену до фарбування, їх потрібно обробити шліфувальним інструментом. Орбітальні, полірувальні або вібраційні шліфмашини впораються з цією задачею. Також є крупні шліфувальні верстати — їх придбання обійдеться дорожче, натомість вони прискорять проведення об’ємних робіт.

Шліфмашина

Сушіння

Деревина, яку ви будете закуповувати для роботи, скоріш за все, буде мати вологість близько 25-40%. Якщо використовувати не висушене дерево, з часом воно втратить вологу та потріскається. Перш ніж використовувати матеріал, потрібно висушити його до 8-12% вологості.

У вас є альтернатива — можна купувати заздалегідь висушену деревину, але для власного виробництва краще придбати сушильну камеру.

Виміри та розмітка

Столярні роботи завжди вимагають точності — столяру весь час потрібно проводити заміри, визначаючи точні кути встановлення інструменту та вираховуючи необхідні габарити заготовок. Ось перелік вимірювального інструменту, що стане в нагоді в майстерні:

  • метр (дозволяє швидко та максимально просто виміряти ширину або довжину заготовки);
  • циркуль (переносить розміри на заготовку);
  • рейсмус (наносить лінії, строго паралельні одній зі сторін);
  • столярний кутник (перевіряє співвідношення кутів);
    малка (розмічує кути, наносить розмітку).

Читайте також:  Струбцина своїми руками

Захист та спецодяг

Робота з деревом завжди пов’язана з пилом та великою кількістю тирси. В арсеналі столяра мають бути засоби індивідуального захисту: окуляри, захисна роба, рукавиці та респіратор. При роботі з обладнанням не можна ігнорувати правила безпеки. Кожен, хто трудиться в майстерні, повинен мати великий досвід.

Ми роздивилися столярні інструменти та пристосування, які потрібно буде купити, щоб відкрити власну майстерню. Ось їх короткий перелік: пили, фуганок, рейсмусовий верстат, електрорубанок, електролобзик, фрезер, токарний верстат, свердлильний верстат, сушильна камера, розмічальний інструмент.