Назад в новини
4265

Стрічковий шуруповерт: що це за «звір» і в чому його особливості

Содержание:

При роботі з кріпильними елементами нерідко виникає необхідність масового і швидкого їхнього вкручування. Впоратися з цим завданням допоможуть стрічкові шуруповерти. Особливо актуальне використання такого інструменту при роботі у важкодоступних місцях, наприклад, в кутах або за габаритними меблями.

Головна особливість такого пристрою полягає в тому, що на відміну від звичайного шуруповерта, стрічкові моделі оснащуються механізмом автоматичної подачі кріплення до робочої зони. Завдяки цьому можна працювати однією рукою, а сам робочий процес значно прискорюється.

Розберемо докладніше особливості стрічкових шуруповертів і нюанси їхнього вибору.

Принцип роботи стрічкового шуруповерта

Існує два різновиди стрічкових шуруповертів. У першому випадку механізм подачі саморізів кріпиться до корпусу, будучи стаціонарним. Без наявності стрічки використовувати такий інструмент не можна.

У другому випадку стрічка має вигляд знімної насадки, дозволяючи встановити або прибрати її за необхідності. Водночас сам інструмент зможе працювати в режимі звичайного шуруповерта — вкручувати шурупи один за одним. Варіант зі знімною стрічкою є кращим для більшості майстрів, оскільки його можна укомплектувати декількома насадками.

При ввімкненні шуруповерта з автоматичною подачею саморізів, подібно до автомату, відбувається почергова підстановка нового кріплення на заміну тому, що вийшов з відсіку. Дана система значно спрощує і прискорює процес роботи. Крім того, всі шурупи зберігаються в стрічці, що виключає необхідність зберігати їх в кишені або тримати в руці.

Як вибрати стрічковий шуруповерт

Плюси і мінуси інструменту

Крім швидкості роботи і зручності зберігання кріпильних елементів, згаданих вище, стрічкові моделі мають наступні переваги:

  • можливість застосування витратних матеріалів будь-якого діаметру і форми завдяки різноманітності насадок;
  • майстру не доведеться самостійно розраховувати силу натиснення на інструмент;
  • можливість вкинути до 100 саморізів за одну хвилину.

При цьому стрічкові шуруповерти мають деякі недоліки, які є доволі суб'єктивними:

  • бюджетні моделі, як правило, не комплектуються насадками, через що їх потрібно докуповувати окремо;
  • необхідність також регулярно докуповувати стрічку.

Вибір стрічкового шуруповерта

Як вибрати стрічковий шуруповерт

Вибір стрічкових моделей відбувається за таким же принципом, як і звичайних шуруповертів. Особливе значення тут має потужність, від якої залежить продуктивність інструменту.

Не менш важливою характеристикою при виборі є крутний момент. Він відповідає за силу, з якою саморіз загвинчується в матеріал. Для невеликої домашньої майстерні і періодичного використання вистачить крутного моменту в межах 10-12 Нм.

Також при виборі стрічкового шуруповерта слід керуватися простими правилами:

  1. Рекомендується вибирати інструмент вагою до 2 кг, щоб в умовах тривалого використання не відчувати втому.
  2. Вибираючи мережевий пристрій, слід приділити увагу довжині кабелю. Це особливо актуально, якщо планується робота у великих приміщеннях на відстані від розетки. В іншому випадку буде потрібно докупити подовжувач.
  3. Для обшивки стелі рекомендується придбати моделі з поясним кріпленням.
  4. Якщо необхідно регулярно працювати в приміщенні, то краще робити вибір на користь мережевих моделей, оскільки акумуляторні схильні до зменшення заряду. Однак саме вони забезпечать повну автономність і незалежність від електромережі, що робить їх незамінним варіантом при роботі на видаленні від розетки. До того ж, під ногами не буде плутатися мережевий шнур, що особливо зручно при роботі на висоті.

Правила експлуатації

Користуватися стрічковим шуруповертом не складно. Однак деяких правил експлуатації дотримуватися все ж таки варто.

У разі сильного нагрівання приладу його слід негайно вимкнути. Причиною такого стану може бути несправна деталь або тривала експлуатація інструменту на максимальній потужності.

Не рекомендується самостійно розбирати пристрій. При виявленні несправностей, слід звернутися в спеціалізований сервіс. У домашніх умовах допускається самостійна заміна стрічки на нову. При цьому виконувати цю операцію слід акуратно, щоб не пошкодити частини інструменту і саму стрічку.

Насадки для стрічкового шуруповерта

Перед запуском слід перевірити наявність саморізів. Вмикати порожній інструмент не рекомендується, оскільки це значно погіршує його стан. При цьому діаметр і форма саморізів мають відповідати отворам у насадці. Також забороняється використання невідповідної насадки, оскільки це може привести до поломки шуруповерта.