Назад в новини
2934

Гайковерт чи гвинтоверт — що краще?

Під час ремонту, роботи в майстерні чи гаражі потрібні різні інструменти. Є як універсальні, які допоможуть вирішити більшість типових завдань, так і вузькоспеціалізовані, наприклад, гайковерт та гвинтоверт. Незважаючи на зовнішню схожість, інструменти мають ряд відмінностей, які роблять їх корисними в різних ситуаціях.

Розбираємось, у чому різниця між гайковертом та гвинтовертом, а також що краще вибрати для роботи.

Зовнішній вигляд

Більшість усіх гайковертів та гвинтовертів мають класичну пістолетну форму, але водночас відрізняються характеристиками та особливостями.

Відмінності гайковерта та гвинтоверта

Посадковий розмір

  • гвинтоверт має шестигранний (¼ НЕХ) патрон, в який встановлюються насадки;
  • гайковерт має шпиндель під головку з квадратом 1/4", 3/8", 1/2", 3/4", 1". Найчастіше це шпиндель 1/2" для кріплення стандартних торцевих головок.

Джерело живлення

Гвинтоверти можуть працювати від розетки або акумуляторної батареї, гайковерти бувають мережними, акумуляторними та пневматичними. Останні працюють від повітряного компресора, здебільшого використовуються для професійних завдань.

  • мережеві гайковерти та гвинтоверти забезпечують стабільну та безперервну роботу, але залежать від наявності електромережі та довжини шнура;
  • акумуляторні моделі — мобільні та автономні. Підходять для широкого спектру завдань, але потребують регулярного заряджання акумуляторів і мають обмежений час роботи на одному заряді;
  • пневматичні гайковерти потужніші, можуть тривалий час працювати без перегріву, впораються з великим кріпленням. Підійдуть для СТО, шиномонтажу, гаражних робіт.

Крутний момент

У гвинтоверта крутний момент може досягати до 300 Н·м. Цього достатньо для роботи з деревом, гіпсокартоном та іншими матеріалами.

Гайковерти (особливо пневматичні) мають більший крутний момент, що дає змогу використовувати їх для великих і міцно затягнутих кріплень. Для побутових завдань достатньо до 300 Н·м, нескладних робіт на СТО – 350-700 Н·м, складних конструкцій та використання на будівельних об'єктах – понад 700 Н·м.

Ударний механізм

Гайковерти та гвинтоверти працюють із тангенціальним ударом. Але гайковерти також можуть бути безударними. Такі моделі забезпечують більш плавне та контрольоване обертання, точність. Підійдуть для роботи з новими та невеликими кріпленнями, легких та середніх робіт, делікатних завдань.

Сфера використання

Гвинтоверт — використовується для закручування/відкручування довгих шурупів, середніх гвинтів, болтів та гайок. Також може використовуватися для свердління у металі та дереві. Підходить для роботи з дерев'яними конструкціями, металевим профілем та профнастилом, а також висотних монтажних завдань.

Сфера використання: будівництво, збирання меблів, ремонт, технічне обслуговування машин, виробництво.


Гайковерт — використовується для закручування/відкручування великих болтів та гайок, анкерів, глухарів. Впорається з відкручуванням навіть іржавих гайок або щільно затягнутих кріплень.

Сфера використання: шиномонтаж, СТО, будівництво, виробництво, автомобільне будівництво, монтаж/демонтаж, ремонт техніки, збирання меблів.

Гайковерт та гвинтоверт у роботі

Висновки

Як бачите, вибір між гвинтовертом та гайковертом залежить від специфіки роботи. Обидва інструменти мають свої унікальні характеристики та особливості, які впливають на їхню сферу використання.

Наприклад, для домашніх ремонтів, збирання меблів, роботи з дрібними та середніми кріпленнями підійде гвинтоверт. А для роботи з великими та міцними кріпленнями, автомобільної індустрії, будівництва та ремонту важкої техніки найкращим вибором буде гайковерт.