Назад в новини
7845

Як вибрати електричний відбійний молоток?

Зміст:

  1. Види та будова відбійного молотка
  2. Вибір електричного відбійного молотка
  3. Комплектація та насадки
  4. Огляд відбійних молотків Dnipro-M
  5. Питання, що часто задають про відбійні молотки

Відбійний молоток — незамінний інструмент при складних демонтажних роботах. За принципом роботи він схожий на перфоратор, але має більшу силу удару та продуктивність при проведенні демонтажних робіт. Відбійні молотки частіше використовуються в промисловості та для професійної роботи, однак можуть застосовуватися і для роботи в побуті. Крім електричних моделей, ми коротко розглянемо інші типи відбійних молотків та їх головні особливості.

Види та будова відбійного молотка

Найпопулярніша класифікація відбійних молотків — за їх типом. Виділяють відбійники з електродвигуном, ДВЗ, пневматичний та гідравлічний інструмент.

Перш ніж детально розібрати особливості кожного типу, поговоримо про загальні риси всієї категорії. Будова відбійних молотків включає в себе наступні компоненти:

  • корпус;
  • оснастка (долото, піка і т.п.);
  • ударний механізм;
  • патрон для кріпления оснастки;
  • редуктор;
  • ручка;
  • кнопка запуску.

Схема відбійного молотка - пристрій

Як працює відбійний молоток? Енергія, що виникає в двигуні або подається з компресора, штовхає бойок. Він передає рух пиці, що діє на матеріал, який потрібно зруйнувати.

Електричні

Електричні відбійні молотки обов’язково включають електродвигун, який споживає напругу з мережі. Між валом двигуна та поршнем присутній редуктор, який відповідає за передачу зусилля. Бойок починає рухатися за допомогою поршневого механізму.

Електровідбійники — дуже популярний інструмент, який часто можна зустріти в побуті. Його основні переваги:

  • можливість швидкого підключення до мережі;
  • відсутність необхідності придбати додаткове обладнання (компресор);
  • екологічність;
  • порівняно невелика вібрація.

Мабуть, єдине, що приносить дискомфорт в роботі — дріт. Доводиться слідкувати за тим, щоб не пошкодити його при роботі. Вам також може знадобитися подовжувач.

Бензинові

В них встановлений двигун внутрішнього згоряння, який перетворює бензин на енергію. Такі молотки важчі та потужніші за електричні. Вони автономні, тому що не мають дрота живлення. Бензинові відбійні молотки дуже зручно використовувати там, де немає можливості підключити інструмент до мережі.

Серед недоліків можна відмітити необхідність заправляти відбійний молоток та заливати в нього мастило, наявність вихлопів при роботи.

Пневматичні

Використовують для роботи стисле повітря, що надходить до них з компресора. Коли стисле повітря надходить до клапанів, з однієї їх сторони виникає тиск, а з іншої — розріджене середовище. Це змушує бойок рухатися. Власного двигуна в таких відбійних молотках немає. Їх вага рідко перевищує 15 кілограмів. Крім деталей, що були перераховані вище, пневматичні відбійники також включають:

  • штуцер — через нього під’єднується компресорна трубка, що подає повітря;
  • пусковий золотник;
  • систему клапанів;
  • поршень;
  • глушитель.

Пневматичні молотки нерідко використовуються в професійних цілях. Така техніка здатна працювати в найскладніших умовах, а також при підвищеній вологості. Головний мінус цього типу інструмента — необхідність придбати компресорну установку, яка може обійтися достатньо дорого.

Гідравлічні

За принципом роботи гідравлічні молотки схожі на пневматичні, тільки замість стислого повітря в них використовується рідина, частіше за все — масло. Відповідно, такий інструмент потребує наявності спеціального досить дорогого обладнання, яке буде цю рідину подавати. Це найменш розповсюджений варіант відбійників, що не зустрічається в побуті.

Вибір електричного відбійного молотка

Потужність

За потужністю можна розділити відбійні молотки на наступні підкатегорії:

  • Від 900 до 1300 Вт. Інструмент з такими показниками потужності може виконувати демонтаж стін з цегли, каменю або бетону.
  • Вище 1300 Вт. Відбійні молотки з найбільшою потужністю підходять для робіт професійного рівня — руйнування асфальту, бетону, мерзлого грунту, руйнування стін і навіть фундаменту.

Робота відбійного молотка

Вага

Вага відбійного молотка залежить від його потужності та можливостей. Легкий інструмент буде зручно транспортувати, ви будете менше втомлюватися при роботі, але він зможе виконати далеко не всі задачі. Важкий інструмент впорається з чим завгодно, але вимагає зусиль при роботі.

  • Легкі відбійні молотки важать від 6 до 10 кг. Їх зручно використовувати для роботи на висоті та всередині домів.
  • Середні показники ваги складають від 10 до 20 кг. За їх допомоги можна створювати просвіти в стінах, руйнувати перегородки і т.п.
  • Важкі відбійні молотки (більше 20 кг) мало підходять для побутових робіт та частіше використовуються в професійній діяльності, для демонтажу монолітних конструкцій, роботи з великими об’ємами бетону, граніту тощо.

Сила удару

Чим більша сила удару, тим більше зможе молоток відбити за один удар. Цей показник пов’язаний з об’ємом виконуваної роботи, тому що від сили удару залежить швидкість роботи. Сила вимірюється в джоулях, вона прямо пропорційно залежить від потужності двигуна.

Найлегші відбійні молотки здатні видати до 20 Дж, у середніх сила удару складає від 20 до 40 Дж, а важкі та потужні відбійні молотки працюють з силою 40 Дж та вище.

Кількість ударів на хвилину

Легкий та малопотужний молоток зможе видати більшу кількість ударів за певний час, ніж важкий та потужний. Наприклад, габаритні моделі відбійників б'ють зі швидкістю близько 1000 ударів на хвилину, а компактний інструмент може розвити швидкість 3500 уд/хв та вище. Більша кількість ударів дозволяє швидше руйнувати легкі матеріали (наприклад, цеглу), в той час як висока сила удару дозволяє руйнувати навіть найміцніший матеріал (наприклад, армовані фундаментні блоки, плити, перекриття).

Тип патрону

У відбійних молотках використовується патрон SDS. Він може бути декількох типів:

  • SDS-HEX. Шестигранний хвостовик, який можна використовувати для встановлення різних насадок — долота, піки, лопатки, трамбувальних насадок тощо. Має просте та надійне кріплення шестигранного типу.
  • SDS-MAX. Діаметр хвостовика має діаметр 18 міліметрів та 5 жолобів. Зламати цей хвостовик дуже важко, тому він підходить для важких та тривалих робіт.
 

Комплектація та насадки

Комплектація та додаткові функції

Користуватися відбійним молотком буде зручніше, якщо в нього є набір додаткових функцій та хороша комплектація:

  • Регулятор частоти удару. Він дозволяє налаштовувати кількість ударів на хвилину, обираючи оптимальне значення для роботи з матеріалами різної твердості.
  • Плавний пуск. Дає двигуну можливість плавно набрати оберти, виключає ривок на початку роботи. В момент запуску відбійного молотка не буде надто високого навантаження, тому двигун прослужить довше.
  • Додаткова рукоятка. Дозволяє зручніше тримати відбійний молоток та правильно розподіляти навантаження.
  • Антивібраційна система. Частково нівелює вібрацію, що виникає при роботі, дозволяє довше працювати, не втомлюючись.

Дуже добре, якщо в комплектацію входить кейс для зберігання інструменту. Вам також буде зручно транспортувати в ньому відбійний молоток, а також все необхідне оснащення (піки, долота і т.п.).

Насадки для відбійного механізму

Відбійні молотки здатні працювати з різними типами насадок. Вони йдуть в комплекті з багатьма моделями інструменту, однак ви завжди можете придбати їх окремо. Серед найпопулярніших типів насадок можна виділити наступні:

  • Піка-лом. Має загострений кінець, як у звичайного лома. Застосовується для демонтажних робіт (руйнування) з твердими матеріалами — бетоном, каменем, цеглою, асфальтом.
  • Лопатка. Ідеально підходить для видалення плитки або оздоблювальних матеріалів з поверхні. Щоб бути ефективною, лопатка повинна бути добре заточена.
  • Зубило. Цією насадкою можна руйнувати арматуру, мерзлий грунт, створювати отвори. Зубило буває дуже корисним при роботі з металевими конструкціями.
  • Піка-трамбовка. Використовується, щоб ущільнювати грунт, заповнювати шви та тріщини.

Огляд відбійних молотків Dnipro-M

В асортименті нашого бренда представлено кілька моделей відбійних молотків, які підійдуть для виконання робіт різної складності.

SH-160

За своїми розмірами ця модель не більша за перфоратор, але має відмінні технічні характеристики. При вазі всього 5,5 кг, інструмент здатний руйнувати до 5 тонн бетону щодня. Відбійний молоток SH-160 легко впорається з бетоном, цеглою та каменем.

Вам буде зручно працювати з цією моделлю не тільки завдяки її компактним розмірам та невеликій вазі, але й наявності технології AVT, що значно знижує рівень вібрації. Ручка інструмента прогумована та дозволяє надійно утримувати його в будь-яких умовах роботи. У моделі SH-160 також передбачена функція регулювання положення оснастки, яка дозволяє змінити його за декілька секунд.

Кількість ударів при роботі з моделлю сягає 3600 на хвилину, що забезпечує необхідний темп роботи. Насадка міцно утримується в патроні SDS-max навіть при найбільш інтенсивному використанні.

Відбійний молоток SH-160

SH-210AV

Модель SH-210AV добре підходить для руйнування навіть найміцніших матеріалів. Вона легко справляється з завданням демонтажу фундаменту, монолітних конструкцій, асфальту. Двигун потужністю 2100 Вт та сила удару 65 Дж дозволяють руйнувати 7 тонн бетону на день. Ви зможете комфортно працювати протягом усього робочого дня завдяки технології AVT, що знижує вібрацію при роботі.

Комплектація відбійного молотка включає кейс зі стійкого до ударів пластику. У кейса є коліщатки, що полегшують переміщення інструменту. В комплектацію також входять: піка та долото SDS HEX, додаткова рукоятка, мастило для редуктора та хвостовика.

Зручна ручка з внутрішньою шириною 134 мм дозволяє утримувати інструмент обома руками. В комплектацію також входить додаткова ручка, яку можна повертати на 360 градусів, підвищуючи якість управління відбійним молотком.

Відбійний молоток SH-210AV

SH-220AV

Найпотужніша модель відбійного молотка в асортименті Dnipro-M. Вона стала вибором професіоналів, які успішно застосовують її для роботи з фундаментами, монолітними конструкціями, каменем та асфальтом. Завдяки потужності 2200 Вт та силі удару 65 Дж ви зможете руйнувати 10 тонн бетону на день. Ресурс моделі збільшений за рахунок металевого корпусу редуктора, який покращує охолодження двигуна та дозволяє інструменту стабільно працювати протягом довгого часу.

Якісна антивібраційна система AVT знижує вплив вібрації на оператора, тому ви зможете комфортно працювати до 10 годин на день. Зручність в роботі ще більше підвищується за допомогою оптимальної внутрішньої ширини ручки 172 мм. Ви зможете тримати відбійник обома руками одразу. В комплект входить додаткова ручка, яка дозволяє точніше контролювати відбійний молоток під час роботи. Додаткова ручка може провертатися на 360 градусів.

В комплектацію також входить кейс, піка та долото SDS HEX, мастило для редуктора та хвостовика. Кейс з коліщатками дозволяє зручно та швидко транспортувати інструмент.

Відбійний молоток SH-220AV

Стандарти якості

Двигун кожного відбійного молотка Dnipro-M виконаний у відповідності з внутрішніми стандартами якості:

  • Мідна обмотка двигуна від японського виробника витримує до 200°С.
  • Три шари лаку, що вкривають двигун, подовжують термін його експлуатації на 50% та дозволяють прибрати тепловідвід.
  • Оптимальна твердість сталі, з якої виготовляється редуктор (HRC 61-63) підвищує термін життя цієї деталі.
  • Завдяки використанню захищених від пилу підшипників з гумовою вставкою інструмент не боїться навіть найбільш інтенсивної роботи.
  • Посилені штифти для фіксації оснастки. Вони виготовляються з додаванням молібдену.

Питання, що часто задають про відбійні молотки

Чим відрізняється відбійний молоток від перфоратора?

Відбійний молоток відрізняється від перфоратора великими розмірами та вагою, потужністю та підвищеними можливостями. На відміну від перфоратора, відбійний молоток здатний руйнувати по кілька тонн бетону або інших матеріалів на день, а також показує більш високий темп роботи.

Яке мастило заливати у відбійний молоток?

Кожен виробник вказує марку мастила, яке підходить для його відбійних молотків. При покупці відбійного молотка Dnipro-M ви отримаєте мастило для редуктора та хвостовика в комплекті.

Як змащувати відбійний молоток?

Перед тим, як вставити насадку в патрон, необхідно змастити її хвостовик мастилом. Це забезпечить добрий рівень ковзання під час роботи та знизить рівень нагрівання.

Який відбійний молоток краще?

Краще за все той відбійний молоток, параметри якого підходять для виконання конкретних завдань. Наприклад, малопотужний інструмент краще придбати для побуту, а потужний відбійник підійде для виконання завдань професійного рівня.