Назад в новини
1827

Як вибрати снігоприбиральну машину: види та особливості

Незважаючи на те, що зими в Україні вже не такі снігові, якими були раніше, необхідність очистити свою прибудинкову територію від снігу все ж таки виникає. І якщо позбутися невеликої кучугури допоможе звичайна лопата, то з великою ділянкою все інакше. У цьому випадку найкращим рішенням стане використання снігоприбиральної машини.

Вибір снігоприбиральної машини

Цей вид обладнання складається з корпусу, двигуна та шнека. Також його конструкція містить елементи керування та жолоб для викиду снігу. Сюди можуть додаватися різні елементи конструкції або додатковий функціонал підвищення комфорту під час використання снігоприбирача.

Принцип роботи полягає у русі шнека, внаслідок чого захоплюється частина снігу. Після цього сніжна маса викидається через поворотний розтруб. І якщо принцип роботи однаковий для всіх типів такої техніки, то показники продуктивності, функціональності та зручності можуть бути різними. Саме тому важливо вибрати підходящий снігоприбиральник.

Види снігоприбиральних машин

Існує кілька критеріїв за вибором снігоприбирача: тип двигуна, клас техніки, площа оброблюваної території та інші. Кожен із цих критеріїв підбирається на основі особистих переваг або поставлених завдань.

Тип двигуна

Снігоприбиральні машини можуть бути оснащені бензиновими або електричними двигунами. Кожен із них має свої особливості:

  • Бензинові. Такі моделі повністю автономні, оскільки вимагають прив'язки до електромережі. Мають високу потужність та підвищений робочий ресурс у порівнянні з електричними. Однак такі пристрої слід заправляти бензином та проводити періодичну заміну олії та техогляд. Крім того, бензинові двигуни видають більше шуму у процесі роботи.

Бензинові снігоприбиральні машини

  • Електричні. Радіус дії визначається довжиною мережевого кабелю. Крім того, такі пристрої поступаються потужністю бензиновим моделям. У більшості випадків ними можна розчищати тільки сніг, що випав. Однак такі моделі коштують дешевше за бензинові і найчастіше обходяться дешевше у своєму обслуговуванні.

Електричні снігоприбиральники

  • Акумуляторні. Є підвидом електричних моделей. Не вимагають прив'язки до електромережі та забезпечують автономність. Однак час роботи обмежується ємністю акумулятора та рівнем його заряду.

Тип ходової частини

Снігоприбиральники можуть бути самохідними чи несамохідними. До першого типу належить більшість бензинових моделей. Двигун у цьому випадку має достатню потужність для обертання колісної осі та руху вперед і назад.

Самохідні пристрої зазвичай мають елементи управління на панелі. Забір снігу широкий, а дальність викиду збільшена. Також такі машини мають розширений функціонал і здатні справлятися з великими територіями.

Несамохідні моделі потрібно самостійно штовхати перед собою у процесі збирання снігу. Вони також рухаються за рахунок обертання шнека, але певне зусилля для переміщення все ж таки потрібно докласти.

Самохідні снігоприбиральники бувають:

  • Колісні. Є найпоширенішими. Система, що відповідає за збір та викид снігу, тут складається з двох щаблів. Спочатку сніг згрібається і подрібнюється шнеками, а потім накидається на високошвидкісну крильчатку, яка видує його через трубу на 10-15 метрів.

Колісні снігоприбирачі

  • Гусеничні. Замість кількох коліс такі пристрої оснащуються широкими гусеницями. Є хорошим вибором при роботі на ділянках зі слизькою та зледенілою поверхнею.

Гусеничні снігоприбиральні машини

Система забору снігу

Залежно від типу системи забору снігу розрізняють такі різновиди:

  1. Одноступінчаста система. Цей тип є найпростішим. Використовується в електричних та несамохідних бензинових моделях снігоприбиральних машин. Є досить вразливою, оскільки шнек повинен обертатися зі швидкістю для подачі снігу в жолоб.
  2. Двоступінчаста система. Є проміжним типом між попереднім та наступним типом. У такому агрегаті встановлений механізм, що обертається, виготовлений з металу. Його називають крильчаткою чи ротором. Він має 3-4 лопаті, за допомогою яких відбувається подрібнення снігу в дрібну субстанцію. Після цього снігова маса подається у розтруб викиду. Такий тип системи підвищує швидкість роботи та дальність викиду снігу.
  3. Триступінчаста система. Є найефективнішим типом. Використовується в снігоприбиральниках для швидкого прибирання від снігу великої території. Бічні шнеки загребають сніг, тоді як центральний його подрібнює. Крильчатка ще раз перемелює його і викидає у жолоб із великою швидкістю.

Вибір системи забору снігу в снігоприбиральнику

Параметри вибору

До технічних параметрів, які слід враховувати під час вибору, належать:

  • Потужність. Для прибирання невеликої прибудинкової території від снігу підійдуть моделі потужністю до 2 кВт. Для прибирання невеликої ділянки на 5-6 соток достатньо бензинового двигуна потужністю 6-7 к.с.
  • Об'єм і крутний момент. Чим вище цей параметр, тим простіше шнекам справлятися зі сніговою масою.
  • Тип кріплення шнека. Шнек може кріпитись за допомогою втулок або підшипників. Підшипники зношуються менше. Особливо цей вибір актуальний, якщо має бути регулярна робота на великій території.
  • Ширина та висота шнека. Чим він ширший, тим більше буде смуга забору снігу. Значить, потрібно здійснити менше проходок для очищення всієї території. У деяких випадках шнек можна додатково розширити за допомогою спеціальних пластин – снігообрушувачів. Їхнім завданням є скидання снігу з недоступної частини кучугури в ківш.

Для багатьох користувачів велике значення має система запуску двигуна — ручна або електрична:

  • Ручний стартер. Двигун запускається вручну за допомогою шнура. Важливо, щоб пристрій був оснащений праймером. Він підкачує паливо і впорскує його в циліндри, що полегшує запуск.
  • Електростартер. Забезпечує легкий запуск двигуна навіть у сильні морози при двигуні, що остигнув. Сам процес запуску відбувається за допомогою повороту ключа натискання на кнопку запуску. Перед роботою слід підключити його до електромережі.

Електричний або ручний стартер снігоприбиральної машини

Ці особливості дозволять підібрати снігоприбиральник залежно від умов, в яких він використовуватиметься. Якщо потрібно регулярно прибирати велику територію, краще вибирати бензинові моделі з 4-тактним мотором і трансмісією. Для збирання невеликої території на дачній ділянці можна обійтися невеликими електричними моделями. Однак у цьому випадку слід подбати про наявність розетки.