Назад в новини
7214

Камуфляж, що рятує життя: як майстри фарбують та модифікують техніку для ЗСУ

Ми вирушили до майстрів, які ремонтують та камуфлюють військову техніку, щоб показати вам те, що зазвичай лишається за лаштунками, але допомагає нашим захисникам та рятує їм життя.

як майстри фарбують та модифікують техніку для ЗСУ

“8 років ми займались професійним автоспортом. Будували автівки для змагань — кільцевих перегонів, дрифту. Також створювали ексклюзивні кастомізовані машини, — розповідає Алік Мухін, засновник автомайстерні та волонтерської організації CRAF UA. — Так як маємо чимало друзів серед військових, почали допомагати їм ще до початку повномасштабного вторгнення: готували для них автомобілі та укомплектовували всім необхідним.

як майстри фарбують та модифікують техніку для ЗСУ

В автомайстерні кипить робота

За 2 тижні після початку війни справа розрослася до великих масштабів. Вся наша парковка була заповнена машинами. Це були звичайні позашляховики різних кольорів, які ми мали закамуфлювати. Потім додався камуфляж зброї”.

Від авто до бронетехніки та літака

За рік майстри пофарбували понад 1850 авто, 1450 одиниць зброї, декілька танків, ударних дронів та навіть літак. Окрім камуфляжу, у майстерні відремонтували та вдосконалили сотню машин, серед яких і броньована техніка.

як майстри фарбують та модифікують техніку для ЗСУ

Майстри розповідають, що працювали з Humvee — американськими військовими автомобілями, встановлювали на борт автівок протитанкові засоби та крупнокаліберні кулемети, переоснащували БРДМи.

як майстри фарбують та модифікують техніку для ЗСУ

У цього БРДМ-2 незвична історія. Спочатку він знаходився у приватного власника, а згодом його передали військовим. На машину планують встановити кулемети, замінити двигун та трансмісію.

Кістяк команди — це 14 майстрів, які працюють з першого дня війни. Цікаво, що справа об’єднала не тільки автомеханіків, а й людей різних професій, не дотичних до авто — айтішників, художника, спеціаліста з сільгосптехніки. “Це найдовіреніші люди. Коли є бажання і хист, прагнення навчитися, то людина швидко все схоплює і працює”, — переконаний Алік.

В автомайстерні

Заходимо до одного з приміщень, де завершують допрацювання чергової автівки. На її даху один з працівників встановлює багажник. Це Олександр. Він розповів нам, що познайомився з майстернею завдяки друзям та минулоріч у березні доєднався до справи. 

ремонт автівки для ЗСУ

Олександр додає останні штрихи до встановленого багажника

ремонт автівки для ЗСУ

“Перша автівка, над якою я працював, — броньований Mercedes, на який ми поставили новий двигун. Все, що роблю, — різнопланове. Наприклад, з нещодавнього — було цікаво працювати з евакуаційним авто, на якому вивозитимуть поранених, а ще з кількома Hummer”, — ділиться автомеханік.

ремонт автівки для ЗСУ

камуфляж техніки

ремонт автівки для ЗСУ

ремонт автівки для ЗСУ

Мистецтво камуфляжу

Сабір Мамедов у мирному житті — митець, який створює мурали. Але рік тому він перекваліфікувався і почав камуфлювати техніку. Через руки художника пройшло чимало стрілецької зброї, кулеметів, гранатометів та машин.

камуфляж техніки

“З перших днів війни був запит від військових пофарбувати так, щоб техніка не виділялася на позиціях. Через якийсь час я почав камуфлювати професійно.

камуфляж техніки

Щоб гарно зробити камуфляж, потрібно 6-7 різнобарвних шарів, каже митець

Ось зараз в мене на столі лежить вже 4-та генерація трафаретів, яку зробив, щоб візерунок на зброї та машинах максимально приховував їх від ворога”, — говорить Сабір і показує своє робоче місце.

камуфляж техніки

Художник також розповів, що приділяє значну увагу кольорам, аби вони максимально співпадали з військовою формою, наслідували природний ландшафт тих місцевостей, куди відправлятимуть техніку. 

камуфляж техніки

З невеликої майстерні, де Сабір фарбує зброю, переходимо у відсік, де камуфлюють авто. Там кілька чоловіків в масках щойно залили фарбу до фарбопультів та взялися до роботи. А ми зробили ще кілька світлин, які не можуть не надихнути на власний проєкт та допомогу нашим захисникам.

камуфляж техніки

камуфляж техніки

камуфляж техніки

камуфляж техніки

камуфляж техніки

Наш матеріал вийшов у рамках проєкту “Історії майстерності”. І принагідно нагадуємо, що чекаємо на ваші розповіді! Надсилайте їх на content.dniprom@gmail.com. Найяскравіші історії з’являться на нашому сайті або в соцмережах.