Назад в новини
2638

Майстер на фронті: військовий розповів про життя і працю на “нулі”

Сергій з позивним “Вовк” — старший водій-гранатометник, який захищає нашу країну в одній із “найгарячіших” точок — під Бахмутом. Він кермує кількома автівками, а також сам обслуговує та ремонтує їх.

З мотомайстерні на фронт

Військовий родом з Полтавщини. У мирному житті мав власну мотомайстерню, адже мотоцикли — це його давня пристрасть. “З дитинства любив гайки крутити і роблю це із задоволенням. А мій позивний “Вовк” — це прізвисько ще з 15 років, яке отримав у колі друзів-байкерів. Незадовго до війни відкрив мотомайстерню. Мені подобається дарувати мрію, кастомізувати мотоцикли під кожну людину”, — ділиться майстер.

Війна внесла в життя свої корективи — Сергій перелаштувався на ремонт авто. Каже, що слідкувати за станом машин — велика відповідальність, адже від їх справності залежать успіх завдання і життя бійців. Але, за його словами, обслуговування авто в тилу і на фронті — це дуже різні речі.

Майстер на фронті

Ремонт в польових умовах

“На авто потрібно і зброю перевозити, і боєкомплекти до неї. Машина завантажується під зав’язку. Постійно рухаємось під обстрілами по бездоріжжю — ямах та болоту. Та й асфальтовані дороги тут всі у вирвах від снарядів. Ганяємо по таких місцях, звідки, здавалося, б не виїхати. І якщо в такий момент авто підведе, то це ставить під загрозу не тільки моє життя. Бо якщо моя машина заглохне, то вийду зі строю і я. А якщо я не привезу вчасно боєприпаси своїм хлопцям, то вони не зможуть прикрити підрозділ. Це міцний ланцюжок дій і велика відповідальність.

Часто немає можливості покинути зону бойових дій, кудись з’їздити, щоб щось відремонтувати, бо авто потрібне під рукою тут і зараз. Тож я лагоджу машини самостійно. Часто працюю ввечері або вночі”, — розповідає Сергій.

Під час ремонту автівок майстер використовує набори ключів, тріскачок, акумуляторний шуруповерт, болгарку. “Тут, де ми стоїмо, вже 4 місяці нема електрики, тож в діло йде й акумуляторний ліхтар. На позиціях, звичайно, не можна ним світити, а от у майстерні допомагає, поки під машиною лежиш, — каже Сергій. — Взагалі, інструмент потрібен тут постійно. Якщо у мирний час користуєшся ним роками, то тут доводиться міняти часто, бо якийсь у підбитій автівці згорів, інший під час передислокації під обстрілом втратили. Інструменти треба не тільки для ремонту авто, а й будівництва укріплень, облаштування позицій: молотки, сокири-колуни, лопати, пилки”.

Майстер на фронті

Є у інструментів на фронті й менш очевидні способи застосування. “Кліщами, які в народі називають “папугою”, ми вкручуємо детонатори”, — пояснює військовий.

Життя на “нулі”

“Навіть поки їдеш за провіантом, по дрова, в магазин, голова крутиться на всі 360 градусів: що спереду, позаду, чи нема чого з боків. Постійно в напрузі. Допомагає гумор, бо без нього тут ніяк, — розповідає Сергій. — Ми з хлопцями зробили муляж бійця, надягнули на нього форму, шолом, плащ. Поставили біля бліндажа як приманку для ворожого снайпера. А потім раз під час виїзду знайшли косу. Теж приладнали її до цього муляжа, натягнули плаща з капюшоном. Тепер коли у бліндаж заходимо, даємо копняків цій безносій, щоб одразу до ворогів йшла, а сюди — зась!”

Майстер на фронті

“Тут змінюєшся, повністю переоцінюєш власне життя, починаєш помічати найменші дрібниці. Я ніколи б раніше не подумав, що любитиму квіти, із захопленням дивитимусь, як жовтіє та осипається листя. Їдеш, буває, між вибухами, петляєш, а потім кажеш собі: дякую, Господи, що вижив.

Якби в нас не було надійного тилу, то не було б і сенсу стояти тут, на передовій, — каже Сергій. — Перше, що зроблю після війни, це поїду додому та обійму свого сина. Потім навідаюсь до брата, який загинув на фронті. А далі все робитиму, що планував, про що мріяв. Повернусь до мотомайстерні, бо це справа мого життя”.


Ми віримо у Сергія та всіх захисників, які боронять нашу країну на фронті та щодня наближають перемогу. Щоб підтримати військових, ви можете долучитися до проєкту “Інструменти для захисників України”. 150 гривень від продажу кожного інструмента з визначених моделей, а також фірмових стікерів йдуть на закупку обладнання для наших воїнів та рятувальників ДСНС. Всі інструменти, які беруть участь у проєкті, ви можете знайти за посиланням.

Станом на грудень цього року було зібрано понад 4,7 мільйонів гривень, за які ми вже придбали техніку для 89 військових частин, 7 волонтерських організацій та 8 підрозділів ДСНС на Донецькому та Луганському напрямках, у Харківській, Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській областях. Продовжуємо працювати, щоб підтримати наших захисників. Майструємо Україну!

Фото з архіву Сергія.