Назад в новини
3936

Пістолет для монтажної піни: як вибрати і використовувати

Монтажна піна вже давно зарекомендувала себе як чудовий герметик, утеплювач та клей. Сфера її застосування велика. Для зручнішого нанесення використовується монтажний пістолет. Зручний та простий у своїй експлуатації він не потребує спеціальних умінь чи досвіду роботи. За умови правильного використання він дозволяє наносити герметик з високою точністю та знизити його витрату.

Що таке монтажний пістолет?

Інструмент призначений для видачі необхідної кількості монтажної піни, укладання її в певне місце. За його допомоги можна заповнити піною дверні коробки, відкоси та відливи, металопластикові рами, шви, підвіконня, різні щілини тощо.

Якщо порівнювати роботу пістолетом з використанням звичайного балона, то перший має такі переваги:

  • знижується витрата піни за рахунок її більш точного дозування;
  • спусковий гачок пістолета натискається плавно, що виключає несподіваний вихід піни у великій кількості;
  • пістолет має вузький ствол, що дозволяє випускати піну в найбільш важкодоступні місця;
  • якщо пістолет гарної якості, то піну, що залишилася всередині, можна буде використовувати повторно надалі. Це можливо завдяки клапанам пістолета, здатним запобігати швидкому застиганню складу.

монтажний пістолет Dnopro-M

Особливості конструкції

Будова монтажного пістолета дозволить краще зрозуміти особливості його використання. Він складається з наступних елементів:

  • Корпус. Виготовлений із металу або пластику.
  • Стовбур. Перекидає монтажну суміш від балончика з герметиком до сопла.
  • Рукоятка. Дозволяє надійно утримувати інструмент у руці.
  • Курок. Натисканням на цей елемент відбувається випуск герметика із ємності.
  • Регулювальний гвинт. Дозволяє налаштовувати швидкість і кількість піни, що подається.
  • Адаптер. Призначений для нагвинчування на нього балона з монтажною піною або рідиною для промивання;
  • Клапан. Знаходиться всередині адаптера;
  • Накінечник (сопло) на трубці. Дозволяє використовувати різні насадки.

монтажний пістолет Dnopro-M

Як вибрати пістолет для піни?

Під час вибору пістолета для монтажної піни слід орієнтуватися на кілька основних параметрів.

Матеріал

Пістолет може мати різну конструкцію та виготовлятися з різних матеріалів:

  • Пластик. Такі вироби часто мають невелику вартість, але і якість виконання залишає бажати кращого. Пластикові вироби є непридатними для тривалого використання.
  • Ударостійкий пластик. Незважаючи на схожість цього матеріалу з попереднім типом, він відрізняється високою міцністю та довговічністю. Це дозволяє неодноразово використовувати його за належного зберігання та правильної експлуатації.
  • Метал. Пістолети з металу мають міцну конструкцію, легко розбираються та чистяться. За правильного догляду такі вироби прослужать не один рік.
  • Метал із тефлоновим напиленням. Відрізняються найбільшою вартістю та використовуються найчастіше у професійному будівництві та ремонті. Такі моделі мають важливу особливість — їх легко чистити від залишків монтажної піни.

монтажний пістолет Dnopro-M

Розбірність механізму

Іншою важливою характеристикою під час вибору монтажного пістолета є можливість розбирати конструкцію. Це дозволить швидко виправити несправність конструкції чи засмічення. Розбірні моделі коштують дорожче, але й прослужать вони набагато довше за нерозбірні пристрої.

Герметичність клапанів

Цей параметр впливає на правильну роботу всього пристрою. Для перевірки пістолета на герметичність рекомендується використовувати спеціальну очищувальну рідину.

Вкрутивши балон із рідиною, слід кілька разів натиснути на спусковий гачок. При цьому важливо переконатися, що немає протікання рідини. Вона має не просто витікати зі стовбура, а розпорошуватися під тиском.

Далі слід зняти балон та через добу знову натиснути на спусковий гачок (без балона). При допустимій герметичності клапанів розпилення очищувача під тиском відбудеться знову. У разі поганого збереження герметичності рідина витікатиме з сопла.

Сфера використання

Якщо пістолет планується використовувати лише іноді для дрібних побутових завдань, можна придбати недорогу нерозбірну модель. Однак у разі постійної роботи з монтажною піною краще все ж таки вибрати професійну розбірну модель з покриттям з тефлону. Такий інструмент витримує великі навантаження та розширює область експлуатації.

Як користуватись монтажним пістолетом

Початок та закінчення робіт мають свою специфіку експлуатації монтажного пістолета. Тому слід розглянути кожен із них окремо.

Початок робіт

Перед проведенням робіт слід виконати підготовку пістолета до роботи:

  • насамперед слід закрутити гвинт регулювання до упору. Це робиться, щоб знерухомити спусковий важіль;
  • ретельно збовтайте балон. Робити це потрібно близько 15 секунд;
  • звільніть балон від захисного ковпачка та прикрутіть до нього пістолет. Балон при цьому повинен бути у вертикальному положенні;
  • поверніть регулювальний гвинт ліворуч на чверть оберту;
  • натисніть на пусковий гачок і заповніть пістолет піною.

Після цих маніпуляцій можна приступати до роботи з монтажним пістолетом. Регулювання виходу піни відбувається за допомогою обертання регулювального гвинта між положеннями «відкрито» та «закрито».

монтажний пістолет Dnopro-M

Завершення робіт

Після закінчення робіт слід виконати такі маніпуляції:

  • закрутіть регулювальний гвинт до упору;
  • стравіть залишок тиску з балона, після чого зніміть його. Зверніть увагу, що з пістолета можна знімати тільки повністю використаний балон;
  • відразу після зняття балона промийте пістолет очисником для монтажної піни.

Звертаємо вашу увагу, що не можна довше одного місяця залишати на пістолеті не до кінця використаний балон.

Щоб піна залишалася під тиском, новий балон не повинен бути порожнім. Якщо проігнорувати це правило, піна всередині пістолета може затвердіти. Подальше очищення сопла пістолета буде важким у разі висихання піни всередині самого пістолета.

Якщо ви не плануєте використовувати пістолет один місяць і більше, необхідно зняти балон із пістолета та очистити його від піни.

Повторне використання

У разі повторного використання пістолета потрібно:

  • протягом 15 секунд (або більше) проводиться ретельне збовтування балона з прикрученим пістолетом;
  • видалити з кінця стовбура засохлу піну. Це можна зробити за допомогою гострого ножа чи шила;
  • гвинт регулювання слід відкрутити та випустити піну до появи нормального потоку.

Після цього балон буде готовим до подальшого використання.

Заміна балона та догляд за пістолетом

Якщо з балона перестала виходити піна, то його потрібно замінити на новий. Перед відкручуванням та зняттям балона з пістолета слід переконатися, що він порожній. Для цього необхідно випустити залишки монтажної піни.

Перед встановленням нового балона його слід збовтати протягом щонайменше 15 секунд.

Якщо балон порожній, його слід відкрутити та зняти з пістолета. Важливо тримати на відстані від себе вихідний отвір вентиля. Після цього місце з'єднання балона з пістолетом ретельно чиститься та прикручується новий балон. При цьому пістолет одразу наповнюється монтажною піною.

Чистка пістолета

Після кожного використання рекомендується очищення пістолета від залишків монтажної піни. Несвоєчасне очищення може призвести до прискореного зносу комплектуючих.

Для виконання очищення слід виконати такі дії:

  • відкрутити порожній балон;
  • промити очисною рідиною адаптер та зовнішню сторону стовбура;
  • накрутити балон з очисною рідиною та кілька разів натиснути на спусковий гачок. Зі стовбура повинні вийти залишки піни та частина очищувача;
  • промивання вважається завершеним, коли зі стовбура почне виходити тільки очищувач, без домішок монтажної піни.

Варто зазначити, що після першого промивання потрібно на кілька годин залишити пістолет, після чого ще кілька разів натиснути на курок. Це дозволить позбавитися розчинених частинок піни, які вийдуть зі стовбура.