Назад в новини
3761

"Шахідів" на друзки! Як створюють установки для збиття дронів

Ось вона, українська креативність! Майстри з Київщини виготовляють вироби для військових з трофейної техніки. А ще розробили установки, які полегшать українським захисникам збивати ворожі дрони. Ми побували у цеху та на власні очі побачили, як майструють обладнання, яке допомагає нашій армії.

Як створюють установки для збиття дронів

Модифіковані турелі

Андрій з позивним “Добро” був у теробороні з перших днів. Через кілька тижнів зрозумів, чим може бути по-справжньому корисним побратимам, зібрав друзів та організував майстерню з виготовлення розкладних турелей (установок для кріплення озброєнь).

Модифіковані турелі

Щойно виготовлені турелі для кулеметів

“Ось ці турелі — для різних видів кулеметів. Зазвичай в комплекті від виробників йдуть невисокі, а нашим хлопцям з окопів не дуже зручно працювати з такими. Бо тринога дуже низька і солдатові важко вкритися в окопі. А кулеметник — це той, хто першим бере на себе вогонь. Тому наша ідея: зробити установку з довгими ногами, щоб поставити зброю на рівень окопа.

Модифіковані турелі

Останні штрихи зборки

А коли ворог почав запускати “шахідів”, ці стійки виявилися корисними для відпрацювання по повітряних цілях. Вже не одного дрона збили за їх допомогою”, — розповідає Андрій.

"Таких стійок в майстерні виготовили понад 100 й робота кипить далі. “Зовні вони виглядають просто, але тут задіяні програмне креслення та лазерний різ. Такого обладнання ми не маємо, тож доводиться відвозити все на спеціальне виробництво.

Модифіковані турелі

Кулемети бувають різні і зробити ідеальне кріплення іноді складно. Наприклад, до американських озброєнь”, — каже Андрій.

Апсайклінг воєнного часу

Влітку 2022 року Андрій з товаришами почав виготовляти “Партизанів”. “Наші хлопці затрофеїли “Гради” та з розбитих авто зняли труби, які ще придатні для використання. З них ми придумали, як зробити мобільну установку, яку назвали “Партизан”.

виробництво "Партизанів"

"Партизан" майже готовий

Її легше сховати та можна працювати менш помітно, — згадує майстер. — Кріпиться на причеп до авто, тож можна швидко відпрацювати і виїхати в інше місце. Тепер наші військові кошмарять ворога й так. Я щойно повернувся з передової, куди відвозив готові установки. І на власні очі бачив, що коли авто військових виходить з ладу, то під загрозою зриву може бути вся операція. Тому ще один плюс "Партизана" в тому, що його можна швидко від'єднати від несправної автівки, прикріпити до іншої та поїхати на завдання, не втрачаючи дорогоцінний час”.

виробництво "Партизанів"

виробництво "Партизанів"

Один з майстрів фарбує установку

Щоб збивати дрони

Коли ворог почав атакувати Україну безпілотниками, Андрій не сидів без діла й разом з командою розробив ще один девайс для зінитників.

Установка для військових

“Кулемети заважкі. Тому ми виготовили установку на причеп з підставкою, кріслом і педалями. Військовий може сісти та швидко обертатися разом з кулеметом на всі 360 градусів, переслідуючи повітряну ціль.

Установка для військових

За задумом, в нас є кілька варіантів — з електронним та ручним налаштуванням положення. Зараз ми потребуємо підтримки коштами та матеріалами, щоб завершити прототип”, — зазначає майстер.

Універсал “3+1”

В розробці у Андрія є ще одна установка, яку він називає “3+1”. “Ця платформа — причеп, на якому стоятимуть 2 поворотні зенітні установки, кріплення для міномета та системи “Партизан”, — показує майстер.

Універсал “3+1”

Андрій шліфує краї установки...

Універсал “3+1”

... а його товариш тим часом зварює

В команді є навіть ювеліри та художники. А сам Андрій за професією спортсмен. Та з майстра спорту під час війни він став майстром зовсім іншого профілю.

Установки для військових

“Зараз всі свої уміння і творчість ми вкладаємо в залізо. Бо навіть в умовах невеликої майстерні можна виробляти речі, які полегшать життя захисникам, а часто навіть збережуть життя, — переконаний Андрій. — Основне, що ми хочемо — зробити наші вироби мобільними, адже навіть секунди можуть врятувати”.

Установки для військових

“Якщо мати на руках всі матеріали, то на виготовлення установки з кріслом піде до 2 тижнів, а на "Партизана" — тиждень. Звичайно, все це кошти на матеріали, оплату електрики, оренду, — каже майстер. — Також постійно потрібні металеві труби, профіль, колеса, торсійні балки, двигуни та електроприводи. Шукаємо спеціалістів з військовим бекграундом, які б допомогли встановити та налаштувати електроніку".

Установки для військових

"буржуйки" для військових

А ще майстри виготовляють "буржуйки". Зробили вже понад 150 штук

Зварювальний апарат Dnipro-M

Приклад часткового бронювання

Приклад часткового бронювання, яке теж зробили в майстерні

Наш матеріал вийшов у рамках проекту “Історії майстрів”. А щоб полегшити команді Андрія роботу над установками, ми також долучилися та відправили необхідні інструменти.