Назад в новини
11894

Як зробити буржуйку своїми руками: поради майстрів

Щоб власноруч змайструвати булер'ян, не потрібно великого досвіду та особливих знань, переконані на Буковині. Тут в одному з сіл місцеві мешканці налагодили виготовлення “бандеропічок” для Збройних Сил. Більш того, майстри придумали, як це зробити недорого і швидко. Ми завітали до них та дізналися, як створити пічку, щоб відправити її нашим військовим та зігрітися взимку самим.

Як власноруч змайструвати “буржуйку”

Невелике мальовниче село зустрічає нас барвами буковинської осені. Одразу прямуємо до майстерні та, видно, поспішаємо не ми одні - перед нами до двору завертає вантажна автівка. Це місцеві волонтери привезли газові балони та оберемок металевих труб, рейок і різної арматури.

“Прибули матеріали для наших бандеропічок. Їх нам віддають мешканці навколишніх міст і сіл”, — каже привітний чоловік, розглядаючи привезене. Це Валерій — завуч місцевої школи, який зібрав небайдужих та разом з ними організував “народну” майстерню. Тепер у ній працює близько десятка односельців, які свій вільний час присвячують волонтерству.

Як власноруч змайструвати “буржуйку”

Сільська громада вже давно активно допомагає військовим — ще з 2014 року організовує благодійні заходи, збирає кошти на техніку й амуніцію, сплела у школі понад гектар маскувальних сіток. Робити “бандеропічки” тут почали навесні 2022-го.

“Війна постукала в двері кожного українця, незалежно від того, мешкаємо ми на заході чи сході, півдні чи півночі України. Тому задля перемоги ми маємо гуртуватися та допомагати нашим військовим усім, чим можемо”, — говорить Валерій.

Як власноруч змайструвати “буржуйку”Робота у розпалі

Він розповів, що протягом березня-травня вдалося виготовити понад 60 пічок, які одразу поїхали до Харківської, Луганської, Донецької, Дніпропетровської областей. Частину “буржуйок” передали до місць проживання вимушених переселенців. Восени майстри знову взялися до роботи - кількість виробів, відправлених захисникам, давно перевищила 100.

Як власноруч змайструвати “буржуйку”Валерій показує на складі пічки, які незабаром вирушать до захисників

Як зробити “бандеропічку” з балона

Майстри кажуть, що виготовити таку пічку — недорого й відносно швидко. В середньому, можна зробити її за 1-1,5 дні, а якщо працювати командою, то значно швидше. Для цього згодяться пусті балони з-під газу та трохи металу й арматури, з яких роблять ніжки, ручки й інші елементи.

З інструментів потрібні здебільшого болгарка, зварювальний апарат та електроди, молоток, зубило, маркер для розмітки. Не варто забувати й про засоби захисту: рукавиці, захисні окуляри, краги та маску зварювальника.

Напівавтомат інверторний MIG/MMA Dnipro-M MG-18

Майстри покроково розповіли й показали нам, як виготовити

  1. Відкрийте вентиль на балоні та повністю наповніть ємність водою, яку через деякий час злийте. Це потрібно, щоб у балоні не лишилося газу, адже навіть невелика його кількість може бути небезпечною під час роботи.
  1. Намітивши контури маркером або крейдою, з верхньої частини балона болгаркою зріжте кришку, потім відшліфуйте її. Майстри радять зробити її трохи меншою за діаметр балона.

Використання болгарки Dnipro-M

  1. З одного боку балона намітьте та виріжте прямокутний отвір, як на фото. Частини стінки при цьому не відрізають повністю, а відгинають, як “дверцята”(їх згодом посилюють зварюванням з боку згину).

Як власноруч змайструвати “буржуйку”

Як власноруч змайструвати “буржуйку”"Підставку" балона теж потрібно відрізати

  1. З протилежного від плити боку виріжте прямокутні отвори для піддувала.

Як власноруч змайструвати “буржуйку”Вирізані отвори для піддувайла

  1. Болгаркою виріжте отвір для димоходу на денці балона або в нижній його частині.

Як власноруч змайструвати “буржуйку”Намічаємо димовідвід

Як власноруч змайструвати “буржуйку”

Як власноруч змайструвати “буржуйку”

  1. Задля щільного прилягання кришки з внутрішньої сторони отвору приварюється металеве кільце. Саму кришку встановіть на попередньо приварені металеві завіси, зробіть ручку.

Як власноруч змайструвати “буржуйку”

Як власноруч змайструвати “буржуйку”Кришка готова

  1. Зі сторони поперекових різів - згори та знизу - приваріть 2 пластини (які з одного боку повторюють форму балона). Це й буде “підставкою”, до якої потрібно приварити прямокутний лист металу, що й слугуватиме плитою для приготування їжі.

Як власноруч змайструвати “буржуйку”Майстер вирізає дугоподібну фігуру з металу

Як власноруч змайструвати “буржуйку”Два таких дугових елемента триматимуть плиту (один з елементів видно над дверцятами)

  1. З прямокутних шматків металу зваріть бокс для попелу та приваріть його до балона. Також для піддувала зробіть дверцята на завісах.

Як власноруч змайструвати “буржуйку”

  1. Виріжте невелику димовивідну трубу та приваріть її до вирізаного раніше отвору. Майстри радять, щоб кут зрізу складав близько 60 градусів. Можна зробити насадку-подовжувач на димовивід. Для цього візьміть трубу більшого діаметра або зробіть на кінці насадки розширення, щоб було зручно надягати її на основний димовивід.

Як власноруч змайструвати “буржуйку”Підготовка труби для пічки

  1. Для зручності транспортування пічки зробіть із труб або арматури зйомні ніжки, приваріть ручки. Якщо хочете та є час, можете пофарбувати виріб спеціальною термостійкою фарбою.

Зварювальний апарат, маска і захисні рукавички Dnipro-MОстанні штрихи

У підсумку виходить ось така пічка:

Змайстрована “буржуйка”Готова пічка з трубою-насадкою

Поки в селі не було електрики, на одній з “бандеропічок” шкільні кухарі приготували для майстрів-односельців смачний обід.

Змайстрована “буржуйка”Ну що, підкинемо дров!

Багато пічок, які виготовили для захисників, військові залишають мешканцям звільнених населених пунктів, де зруйновані комунікації та поки немає газу чи світла. Таким чином цей простий девайс взимку може допомогти багатьом людям зігрітися, висушити речі та приготувати їжу.

Змайстрована “буржуйка”

Змайстрована “буржуйка”Незабаром ці пічки зігріватимуть наших військових

Плетіння маскувальної сіткиПоки майстри виготовляли пічку, в школі поряд сплели ще одну маскувальну сітку...

Окопні свічки... та зробили кілька ящиків окопних свічок

Змайстрована “буржуйка”

Разом переможемо!