Назад в новини
12931

Особливості вибору зварювального апарату

Виконання зварювальних робіт давно вже перестало бути виключно заняттям професійних зварювальників. Сучасне обладнання стало настільки зручним, функціональним і простим у застосуванні, що домашні майстри із задоволенням використовують зварювальні апарати в побуті для дрібного ремонту та навіть хобі.

Отримати міцний і рівний шов можна тільки в тому випадку, якщо апарат був обраний правильно. Тому розглянемо основні особливості вибору зварювального апарату.

Принцип дії зварювального апарату

Щоб зрозуміти, який зварювальний апарат краще, слід для початку докладніше зупинитися на принципі їхньої дії. Він полягає в застосуванні високих температур (більше 1000 °С) за рахунок електродуги. Такі температури прямують до місця з'єднання металів за допомогою пальника. З наближенням електродів один до одного за рахунок електродуги виходить невелике замикання. Внаслідок цього напруга поступово зростає до моменту появи повітря, після чого виходить розряд. Даний етап супроводжується появою іскор.

Наступним етапом є замикання електричного кола. Після цього знижується опір і утворюється плазма.

Варто зазначити, що зварювальні апарати для будинку повинні безперебійно працювати під однофазною напругою. Також за рахунок побутового апарату сила струму повинна підніматися мінімум до 200 А. Водночас напруга повинна зменшуватися.

Види зварювальних апаратів

Види зварювальних апаратів

Зварювальні апарати діляться на кілька різновидів:

  • трансформатори;
  • випрямлячі;
  • інвертори.

Розглянемо їх докладніше.

Трансформатори

Мають найбільшу популярність серед зварювальників. Вони надійні в роботі і прості у використанні. Мають нескладну конструкцію, а принцип їхньої дії полягає в перетворенні високої напруги в низьку. При цьому низький струм перетворюється у високий.

Їхніми недоліками є: великі габарити, низький ККД (до 70-80% максимум) і велике споживання електроенергії.

Даний тип обладнання більше підійде досвідченим зварювальникам. Через складне управління електродугою новачки можуть відчувати певні складнощі при роботі з такими апаратами. Крім того, недосвідченим користувачам може бути складно впоратися з вибором сили струму, оскільки зміна струму відбувається механічним способом.

Випрямлячі

Принцип дії таких апаратів нагадує трансформатори. Електрична дуга тут набагато стійкіша, а робота відбувається без стрибків у напрузі.

Такі апарати мають наступні переваги:

  • простота в експлуатації, за рахунок чого впоратися з ними під силу навіть новачкам;
  • дозволяють варити будь-які метали, в тому числі чавунні конструкції;
  • висока якість зварювального шва;
  • менша вага і розміри, ніж у трансформаторних апаратів;
  • не розбризкують метал при роботі.

Їхніми недоліками можна назвати відсутність системи охолодження, складність конструкції і більш високу вартість.

Інвертори

Найбільш сучасні зварювальні апарати з безліччю переваг, серед яких:

  • безпека роботи;
  • високий ККД — до 95%;
  • можливість працювати з металами будь-якої складності і в будь-яких положеннях;
  • можуть використовуватися для термічного різання;
  • можливість регулювати силу струму (при цьому це робиться плавними і рівними рухами);
  • не розбризкують метал при зварюванні;
  • дозволяють використовувати електроди різних типів;
  • мають захист від перегріву і перевантаження;
  • оснащені функцією швидкого розпалювання дуги і т.д.

Однак навіть зварювальні інвертори не позбавлені певних недоліків. До таких можна віднести невисоку стійкість до забруднень. Це викликано тим, що в процесі зварювання в апарат потрапляє багато відходів і пилу, що може стати причиною виходу з ладу пристрою.

Вибір зварювального інвертора

Як вибрати зварювальний апарат?

Ось ми і підійшли до найголовнішого питання, а саме, який зварювальний апарат вибрати. На їх вибір впливають деякі технічні параметри.

Напруга мережі

Важливо вибирати пристрій, який працює від однофазної напруги (220 В). Водночас апарат має бути оснащений системою захисту від перепадів напруги. У побутових апаратах напруга повинна бути в межах 180-240 В.

Потужність

Потужність впливає на товщину металу, з яким може впоратися апарат при зварюванні. Чим він товщий, тим вищою має бути потужність. Для простих робіт у домашній майстерні вистачить значення потужності в діапазоні від 200 до 250 А.

Налаштування потужності зварювального інвертора

Робочий цикл

Дана характеристика відповідає за те, наскільки довго зварювальний апарат може залишатися ввімкненим і варити метал, і скільки часу йому потрібно на відпочинок і охолодження. Найчастіше робочий цикл розраховується на 10 хвилин часу і вказується в технічних характеристиках апарату в процентах. Позначається така величина в ПВ (тривалість ввімкнення).

Наприклад, апарат має значення ПВ -60%. Це означає, що з 10 хвилин робочого циклу виконувати зварювальні роботи можна тільки 6 хвилин, після чого йому потрібен буде відпочинок. Оптимальним варіантом для більшості побутових завдань є -60-70%. Для професійного використання ця величина повинна складати близько 80-90%.

Напруга для розпалювання дуги (холостий хід)

Під холостим ходом мається на увазі напруга, з якою відбувається розпалювання електричної дуги. Ця величина може бути різною залежно від різновиду використовуваного зварювального апарату. У трансформаторах достатнім значенням стане 80 В, для інверторів — від 35 до 50 В, а для випрямлячів — максимум 90 В.

Як вибрати зварювальний апарат

Інші особливості

Краще купувати зварювальне обладнання, яке оснащене різними системами захисту. До таких можна віднести:

  • захист від перепадів напруги;
  • захист від перегріву;
  • пило-, вологозахист тощо.

Також деякі типи зварювальних апаратів можуть мати додаткові особливості, такі як: розширений функціонал, термостат, можливість підключення до пилососа і генератору та інші.

Використовуючи ці прості рекомендації, можна вибрати зварювальний апарат під свої потреби. Водночас не забувайте в процесі роботи використовувати засоби безпеки: зварювальні маски, краги, захисний костюм і т.д.