Назад в новини
4445

Інтерв’ю з пожежним про роботу під час війни та інструменти

Ми звикли, що інструмент — це наш незамінний помічник на роботі, в домашніх справах або хобі. Але часом трапляється, що навіть звичайне обладнання для будівництва та ремонту може врятувати людське життя. Нещодавно ми поговорили з пожежним-рятувальником Анатолієм Сидельником, який працює начальником караулу 5 державної пожежно-рятувальної частини в м. Кам'янець-Подільський.

Допомога інструментів у роботі пожежних

"Ми на своїх місцях"

Хмельниччину, на жаль, не обійшли ворожі обстріли, тому багато чого зі своєї роботи Анатолій не може розголошувати. Але він не зі слів знає ціну життю, мужності та майстерності, коли кожна мить важлива для порятунку.

"Час грає не на нашу користь. Не тільки хвилини, а навіть секунди — вирішальні. І ти повинен взяти себе в руки, вимкнути емоції та бути з холодним розумом.

Іноді здається, що перед тобою горить пекло, а ти йдеш його гасити, шукати в ньому потерпілих. Страх відчувають усі люди, і пожежний — не виняток. Але ти здатен переступити через себе і йти далі. Часом це не фізичне, а більше моральне навантаження, тому в нашій роботі така важлива стресостійкість, — розповідає Анатолій.

Допомога інструментів у роботі пожежних

Коли ти повертаєшся після виклику і знаєш, що все пройшло добре — врятували дитину чи дорослого, навіть тварину — бо кожне життя безцінне — це дає наснаги і піднімає наш бойовий дух. Ми отримуємо хорошу порцію адреналіну. Я вірю, що робота рятувальником — це покликання і готовність до самопожертви".

Допомога інструментів у роботі пожежних

"Звичайно, після 24 лютого все змінилося. Я добре пам’ятаю цей день: відпочивав вдома після чергування, як раптом мені зателефонували з частини, оголосили терміновий збір. В голові купа думок, чому, як, навіщо ця війна у 21 столітті. Так, викликів та навантаження побільшало. Тепер на чергуванні в 2 рази більша кількість людей, в оперативний розрахунок введено резервну техніку, всі рятувальники напоготові. Тому дорогі українці, не переживайте — ми на місцях й готові до всього, тому в будь-якій ситуації ви можете на нас розраховувати. Ми справляємося, все буде добре", — переконує рятувальник.

Допомога інструментів у роботі пожежних

Анатолій каже, що до рятувальних служб в українців завжди було хороше ставлення, проте після початку війни прийшло переосмислення всього і люди ще тепліше відносяться. Про це говорять повсякденні дрібнички, наприклад, на перерві пожежний зайде десь в місті за чашкою кави, а з нього не беруть грошей — хочуть обов’язково пригостити.

Допомога інструментів у роботі пожежних

Інструменти, що ремонтують і рятують

"Певно, немає такого інструмента, яким би рятувальники не користувалися. І мова йде не тільки про спеціальне обладнання, але й про інструменти, які є в арсеналі майстрів в побуті або на будівництві. У пожежній частині інструмент допомагає обслуговувати службові автомобілі та облаштовувати побут, — каже Анатолій. — Пожежний — це людина-універсал. Окрім знань як рятувати людей багато хто з моєї команди вправно користується різним реманентом, має знання та навички у зварюванні, роботі з електрикою, обслуговуванні автомобілів. Інструмент — це незамінний товариш для нас.

Допомога інструментів у роботі пожежних

На виклику нам часто потрібно щось зламати, зрізати, розтиснути, зрубати. Тому в хід йдуть сокири, ломи та багри, а також бензопили. Та часом якісь предмети піддаються шуруповертові або викрутці. В такому випадку краще відкрутити і оперативно зайти всередину, аніж довше ламати перешкоду ломом.

Пам’ятаю, нам потрібно було швидко потрапити до квартири. Поки частина команди побігла ставити драбину знадвору, командир відділення за допомогою викрутки та молотка розблокував двері та дістався з лікарями до потерпілого навіть швидше за тих, хто зайшов з вікна. У час, коли вирує негода, в нагоді стають бензопили, щоб розрізати повалені стовбури дерев”. 

Допомога інструментів у роботі пожежних

Анатолій каже, що акумуляторними інструментами працювати зручніше, бо нема зайвих дротів, не треба під'єднувати до мережі: "Натиснув кнопку — і вже працюєш. Наприклад, акумуляторна болгарка — ввімкнув і вже можеш зрізати замок або якесь з’єднання. Акумуляторний гвинтоверт також стане в пригоді на виклику: може допомогти зняти частину покрівлі та зекономити час і зусилля рятувальників".

Допомога інструментів у роботі пожежних

Наприкінці нашої бесіди Анатолій закликав усіх не ігнорувати правила безпеки та завжди мати вдома, в машині або на роботі вогнегасник. А ще радить не затягувати з повідомленням на 101: "Навіть якщо вам здається, що це якась дрібниця не варта уваги і ви впораєтеся, то краще викличте спеціалістів. Бо ситуація в момент може вийти з-під контролю і призвести до значно страшніший наслідків".

Допомога інструментів у роботі пожежних

Також пожежний підкреслив, що зараз треба бути пильними, не можна ігнорувати сигнал повітряної тривоги, де б ви не знаходились, навіть якщо ви мешкаєте у відносно спокійному регіоні. "Це війна і ніхто не застрахований, тому бережіть себе та рідних. Потрібно завжди знати, де є поблизу укриття та прямувати до безпечного місця", - закликає Анатолій. 

"Ми всі — майстри своєї справи. Зараз особливо важливо кожному бути на своєму місці і якомога краще робити свою роботу. А ми, рятувальники, працюємо з усіх сил. Навіть коли їх вже, здається, не лишилося, ми все одно їх знаходимо і йдемо до кінця. Все буде Україна!"

Допомога інструментів у роботі пожежних

В рамках благодійного проєкту "Інструменти для захисників України" ми вже зібрали понад 2,5 млн гривень та допомогли 62 військовим частинам та підрозділам ДСНС. Щоб підтримати тих, хто захищає і відновлює нашу державу, переходьте за посиланням.