Назад в новини
16619

Як користуватися лазерним рівнем?

Содержание:

Лазерний нівелір — електронний прилад, який, за допомогою лазера, проеціює на поверхні ідеально рівні лінії. Він активно застосовується у будівництві та ремонті, замінивши собою бульбашкові рівні та виски. Лазер дозволяє працювати набагто точніше, ніж у випадку використання будь-якого іншого інструменту. Він здатний проеціювати декілька паралельних та перпендикулярних яскравих ліній. Авжеж, є також бюджетні моделі, що мають мінімальний функціонал — ви завжди зможете обрати для себе варіант, що підходить під бюджет та завдання.

Сьогодні ми розповімо про те, як правильно користуватися лазерним рівнем, підготовку до роботи з ним, а також поділимося порадами щодо використання цього приладу.

З чого почати роботу з нівеліром?

Якщо ви купили лазер у магазині, та до нього додається інструкція, то всю потрібну інформацію ви знайдете в ній. Зазвичай використання лазера не передбачає чогось складного, тому ви без проблем зможете розібратися.

Ось декілька порад:

  • Якщо нівелір акумуляторний, то потрібно зарядити батарею, перш ніж вмикати його.
  • Якщо лазер працює на батарейках, не забудьте вставити їх до інструмента.
  • Перевірити працездатність рівня можна просто ввімкнувши його. Якщо з’явилися лінії, пристрій працює.

Як правильно встановити рівень у робоче положення?

Від того, наскільки добре ви встановите лазерний нівелір, буде залежати якість розмітки. Для приладу потрібно правильно підібрати місце та встановити його. Ось декілька вимог, які потрібно враховувати під час встановлення нівеліра:

  1. Лазер не має зіштовхуватися з перешкодами. Навіть якщо на його шляху буде щось прозоре, це викликає ефект переломлення і лінія виявиться нерівною.
  2. Нівелір має стояти у межах максимально припустимої відстані до поверхонь. Знайти це значення можна в інструкції. Чим ближче до об’єкту стоїть лазер, тим точнішою буде лінія. Якщо потрібно використовувати прилад для більш далекої проекції променю, потрібен приймач променів.
  3. Встановлювати нівелір потрібно на рівній поверхні, що добре закріплена. Якщо під час роботи лазер здвинеться, це може порушити всю розмітку, тому потрібно забезпечити нерухомість приладу.
  4. Щоб лазерний рівень стояв прямо, можна виставити його за допомогою вбудованого бульбашкового рівня. Багато моделей можуть вирівнювати себе самі, але тільки у невеликих межах. Поки рівень стоїть нерівно, прилад буде подавати звуковий сигнал.
  5. Якщо ви працюєте у приміщенні, де є люди, потрібно попередити їх про це. Дітей або тварин на майданчику не має бути. Випадкове потрапляння лазерного променю до очей може призвести до їх травмування.

Робоче положення лазерного рівня

Налаштування лазерного рівня

У найбільш простих моделей є кілька бульбашкових рівнів. За їх допомогою можна точно налаштувати прилад. Вам потрібно буде підкручувати гвинти, щоб лазер вирівнювався по вертикалі/горизонталі. Навіть якщо у нівеліра є функція самовирівнювання, при відхилення більше 15° потрібно буде вирівняти його саморуч. У випадку роботи з ротаційним лазерним нівеліром можна налаштувати також швидкість обертання променю та кут сканування.

Правильна робота лазерним рівнем

Якщо у лазера є можливість вимикати певні лінії та точки, перед роботою налаштуйте для себе підходящий режим. Професійні будівельники рекомендують використовувати у кожний момент часу тільки необхідні функції. Це допоможе зекономити енергію та заряд батареї.

Читайте також:  Як вибрати будівельний рівень

Приклади використання лазерного рівня

Досвідчені майстри здатні застосувати лазерний рівень для дуже багатьох завдань. Ми перерахуємо тільки найпопулярніші з них:

  • Вирівнювання підлоги або стін (проекція вертикального променю). Направте промінь лазера вздовж поверхні. Ви побачите відхилення протягом за довжиною всієї лінії та зможете вирівняти поверхню з їхнім урахуванням.
  • Оздоблення кафелем (хрестова проекція). Якщо спроекціювати два променя у вертикальній та горизонтальній площині, вони утворять хрест, який можна буде сумістити зі швами плитки. Це допоможе швидко та точно вирівняти плитку.
  • Створення дизайну з похилими елементами. Нерідко сучасний дизайн передбачає композицію, в якій є похилі площини/лінії. Лазерний рівень допоможе втілити це в життя. Якщо ви користуєтеся моделлю з функцією самовирівнювання, її потрібно буде вимкнути.
  • Встановлення меблів, техніки та декоративних елементів. Рівно повісити полицю або карниз, зробити нішу для пральної машини або іншої техніки — все це можна швидко та легко зробити за допомогою лазерного рівня. Для цього стануть у нагоді як горизонтальні, так и вертикальні лінії.
  • Вимірювання відстаней. Якщо потрібно виміряти відстань між площинами, можна використати лінію виска та рулетку.

Не забуваємо про техніку безпеки

Не дивлячись на те, що у лазера немає механічних деталей, здатних призвести до травмування, його промінь все ж таки небезпечний. У випадку прямого потрапляння в очі він може стати причиною травмування зору. Поруч не має бути маленьких дітей або тварин, а ви самі повинні надягати захисні окуляри. Дотримання правил безпеки та правильне налаштування гарантують якісний результат та рівну розмітку.

Захист очей при роботі з лазерним рівнем