Назад в новини
25998

Якими інструментами оснастити гараж?

Сучасний гараж давно вже перестав бути простим місцем для стоянки автомобіля. Зараз це повноцінна майстерня, в якій виконується як ремонт самого авто, так і предметів, що не мають до нього відношення. Саме тому важлива наявність під рукою відповідного інструменту.

У кожного може бути свій набір «гаражного» інструменту. Однак існує певний мінімум, за допомогою якого можна виконати найбільш популярні види робіт, як-от заміна колеса. Сюди має входити як ручний, так і електроінструмент. У певних випадках також може знадобитися більш складне обладнання, за допомогою якого можна швидко вирішити важкі завдання.

Розглянемо докладніше, з чого має складатися набір інструменту для гаража сучасного автовласника.

Ручний інструмент

До цієї категорії відносяться гайкові ключі, викрутки, шестигранники та інші види інструментів. Можна збирати їх окремо, а можна купити готові набори. У більшості випадків вони створюються з урахуванням потреб автомобілістів і містять у собі все необхідне. Однак це не означає, що одного такого набору вистачить для всіх завдань. Тому рекомендується все ж таки підбирати інструмент самостійно.

Набори ручних інструментів для гаража

Гайкові ключі

Найбільш популярним типом кріплень в будь-якому автомобілі є болти і гайки. Для роботи з ними знадобляться гайкові ключі. Вони бувають таких видів:

  • ріжкові;
  • накидні;
  • розвідні;
  • рожково-накидні (комбіновані).

Останній тип є універсальним, оскільки на одному кінці знаходиться ріжковий тип ключа, а на іншому — накидний. Це розширює сферу їх застосування.

Рекомендується мати в своєму гаражі гайкові ключі від 6 до 24 мм. Це дозволить відкручувати з'єднання з діаметром великого діапазону.

Викрутки

Знадобляться два різновиди — хрестова і шліцева. Кращим рішенням в цьому випадку стане покупка універсальної викрутки, в якій є можливість встановлення змінної біти.

Для роботи з проводкою або електроприладами потрібна викрутка з ізоляцією. Також може знадобитися наявність діелектричної викрутки.

Найкраще мати набір різних розмірів — довгі і короткі, товсті і тонкі. Основною вимогою до них є міцність матеріалу виготовлення, адже в більшості випадків вони мають витримувати високі навантаження.

Тріскачки

Завдяки своїй будові ключ-тріскачка дозволяє закрутити і розкрутити кріплення у важкодоступних місцях, на відміну від звичайних гайкових ключів. За допомогою тріскачки можна впоратися з кріпильним елементом навіть у тих випадках, коли інструмент практично неможливо перекидати.

Для роботи з цим інструментом потрібне використання торцевих головок. Подібно гайкових ключів, вони можуть бути різних розмірів, що дозволяє працювати з кріпленнями різного діаметру.

Шарнірно-губцевий інструмент

До цієї категорії ручних інструментів входять:

  1. Плоскогубці. Використовуються для захоплення, утримання, закручування і згинання різних предметів. Також бувають діелектричні моделі, що дозволяють працювати з елементами під напругою.
  2. Круглогубці. Оснащені губками конусоподібної форми. Використовуються для роботи з дротом.
  3. Довгогубці. Мають вигнуті ручки і довгі губки. Така форма дозволяє працювати деталями різної форми і проникати у вузькі щілини.

Також у гаражі стане в нагоді молоток, вимірювальна рулетка і сегментний ніж. Крім того, не варто забувати про власний захист при проведенні робіт. Для цього радимо купити захисні окуляри і рукавички.

Для зручного зберігання свого інвентарю можна придбати ящик для інструментів або кейс.

Електроінструмент

Наявність електроінструменту в гаражі не є обов'язковим атрибутом. Однак за його допомогою деякі види робіт будуть виконані набагато швидше і зручніше, ніж при використанні ручного інструменту.

Гайковерт

Цей інструмент є одним з найбільш корисних у гаражі. Особливо, якщо ви займаєтеся шиномонтажем. Як і випливає з назви, гайковерт призначений для закручування і відкручування гайок і болтів.

Гайковерт для гаража

За своєю конструкцією він нагадує шуруповерт з тією відмінністю, що в гайковерті замість патрона встановлена гайкова головка. На неї можна встановити насадку за розміром кріплення, яке потрібно відкрутити або закрутити.

Болгарка (КШМ)

За допомогою цього інструменту (КШМ) можна різати метал, зачищати його від фарби та іржі. У деяких випадках може знадобитися наявність відразу двох болгарок — компактної для важкодоступних місць і більш потужною для повноцінного використання.

Болгарка для гаража

Інші види електроінструменту

Крім наведених вище, гараж можна також оснастити такими електроінструментами:

  1. Шуруповерт. Більше використовується при ремонті приміщень, але може стати в нагоді і в автомобілі. Здатний ефективно замінити собою викрутку.
  2. Полірувальна машина. За допомогою цього інструменту можна самостійно виконати полірування автомобіля, позбавивши його від дрібних подряпин і відколів.
  3. Будівельний фен. Стане в нагоді, якщо ви самі виконуєте фарбувальні роботи. За його допомогою можна швидко висушити свіжу фарбу на автомобілі.

Корисне обладнання

Щоб ремонт і обслуговування автомобіля було найбільш комфортним, рекомендується оснастити гараж деякими видами додаткового обладнання.

Повітряні компресори

За допомогою цього обладнання можна накачати колеса всього за кілька хвилин, продути трубки і карбюратор стисненим повітрям. Компресори також використовуються для очищення елементів двигуна.

Повітряний компресор для гаража

Всього один повітряний компресор в арсеналі дозволить замінити собою багато електроінструментів. Це дозволить виконувати широкий спектр робіт: фарбування, нанесення штукатурки і інші. Для цього використовуються різні насадки і пневмоінструменти.

Пуско-зарядні пристрої

Використовуються для зарядки автомобільних акумуляторів. Їхньою характерною особливістю є також можливість запуску акумулятора, який повністю розрядився. Їх використання найбільш актуальне взимку, коли ємність літій-іонних батарей помітно знижується.

Кращі пуско-зарядні пристрої в гараж

Зварювальне обладнання

Зварювальні інвертори допоможуть «підлатати» пошкоджені або зношені металеві елементи автомобіля. Їхньою характерною відмінністю від звичайних зварювальних апаратів є більш тонкий зварювальний шов, завдяки чому автомобіль не втрачає своєї естетичної привабливості.

Як зберігати інструменти в гаражі

Дбайливе зберігання інструменту в гаражі — запорука комфортної роботи. Адже тільки в цьому випадку можна швидко знайти потрібний інструмент на своєму місці. Щоб нічого не втратити, рекомендується встановити спеціальний стіл-стенд.

Електроприлади та важкі інструменти найкраще зберігати у відповідних ящиках. Ручний інструмент можна також зберігати в спеціальних кейсах.

Звісно, представлена вище добірка інструментів не є правилом і у кожного може бути свій «гаражний набір». Проте, саме ці ручні і електроінструменти здатні вирішити більшість поширених завдань при роботі в гаражі.