Назад в новини
7102

Під вогнем: як майстер виготовляє та відвозить на фронт вироби для ЗСУ

Пам'ятаєте, цієї весни ми показували, як майстер придумав та виготовив платформу для збиття дронів, а також разом з товаришами створив мобільні установки й турелі для передової?

Андрій з позивним "Добро" поділився з нами новими розробками, які незабаром відправлять військовим. Ми рушили до нього в майстерню, щоб подивитись, як винахідливість українців рятує життя нашим захисникам та допомагає їм на “найгарячіших” напрямках.

Історії майстрів

"Завтра їду під Бахмут відвозити хлопцям все, що зробили", - каже Андрій і проводить нас до просторого ангару, де стоять вже готові вироби.

Одна з конструкцій - мобільний евакуатор для поранених. "Щоб виготовити його, потрібно 4 дні, а якщо є матеріали (яких постійно не вистачає, тож раді будь-якій допомозі), то, працюючи у дві зміни, можна впоратися швидше", - пояснює Андрій. Кілька таких евакуаторів вже відправили військовим.

Готовий медевакуатор на 4 людиниГотовий медевакуатор на 4 людини

"Коли кожна секунда життя - на вагу золота, саме швидкість доставки поранених до медиків збільшує їх шанси на виживання. Цей неважкий причеп можна під'єднати до будь-якого виду транспорту, а в крайньому випадку навіть покотити вручну", - розповідає майстер.

Готовий медевакуаторМатеріали для виробів Андрію допомагають купувати місцеві мешканці, майстер радий будь-якій допомозі

Стоїть в ангарі і мобільна мінометна станція, про яку ми писали раніше. Цікаво, що історія отримала продовження: до Андрія звернулися українські виробники причепів, яких майстер познайомив з військовими. “Для мінометників це дуже корисна річ, адже легка, її можна швидко перемістити, не витрачаючи час на збір”, - пояснює майстер.

Крюк до причепа під мінометАндрій встановлює крюк до причепа під міномет

Також Андрій показав нам, як виглядає модернізована турель для пікапів: ”Вона - універсальна. Замінюючи всього одну деталь, я можу встановлювати на цю турель будь-який кулемет”.

Модернізована турель для кулеметаМодернізована турель для кулемета

Модернізована турель для кулеметаУстановка універсальна та має всього 1 змінну деталь

Модернізована турель для кулеметаРуки майстра

В кінці ангару бачимо маленький будиночок на колесах. Андрій каже, що це дім-причеп для ночівлі військових на передовій: “Під час поїздок до хлопців я сам кілька разів ночував на фронті. Було дуже холодно, тож я вирішив зробити місце для відпочинку, яке можна швидко перемістити. Так з’явився цей будиночок. Згодом вирішив додати до нього ще одну функцію - бані! Незабаром поставимо буржуйку та зробимо вивід для диму”.

Мобільний будиночок-баняМобільний будиночок-баня для військових ще в процесі виготовлення

Як працюють з приціломАндрій показує, як працюють з прицілом 

Кілька разів на місяць Андрій сам відвозить усі виготовлені вироби на передову. 

“Нещодавно, вертаючись з-під Бахмуту, потрапив під ворожий обстріл. Кулями прошило машину наскрізь. На щастя, обійшлося”, - розповідає майстер і показує отвори на кузові своєї автівки.

Історії майстрівКожна поїздка до військових - великий ризик

Історії майстрівВорог перетворив машину Андрія на решето. На щастя, майстер лишився цілим

“В мене ще є авто з правостороннім розташуванням руля. Його теж обстріляла русня, але снайпер очікував, що водій сидить ліворуч і поцілив в ту частину автомобіля. Я ж кермував праворуч. Це і врятувало мені життя”, - згадує Андрій.

Поки ми випускаємо цей репортаж, Андрій з товаришами вже десь у дорозі везе медичний евакуатор та інші установки нашим захисникам. Тримаємо за них кулаки та віримо, що завдяки таким мужнім людям наближається наша перемога.

Історії майстрівАндрій кермує правостороннім авто, яке колись йому врятувало життя 

Цей матеріал вийшов у рамках проєкту “Історії майстерності”. Надсилайте свої розповіді на нашу електронну скриньку content.dniprom@gmail.com. Найяскравіші історії з’являться на нашому сайті або в соцмережах.