Назад в новини
5788

Як вибрати автомобільний компресор

Необхідність в підкачуванні шин може виникнути в непідходящий момент, тому автовласникам важливо мати під рукою відповідне обладнання. Автомобільний компресор — оптимальний варіант, щоб швидко підкачати колесо як у гаражі, так і під час поїздки, коли поряд немає шиномонтажу. До того ж цей пристрій стане в нагоді для підкачування шин мотоциклів, велосипедів, щоб надути м'яч, човен, басейн тощо.

Види компресорів для накачування шин

Перед тим, як правильно вибрати автокомпресор, необхідно розібратися в їх видах і відмінностях. Пристрої бувають мембранними, поршневими та роторними. Під час вибору необхідно враховувати умови експлуатації та тип завдань.

  • Поршневі. Продуктивні, довговічні, працюють за будь-яких погодних умов. Універсальні для більшості діаметрів автомобільних шин.
  • Мембранні. Менш продуктивні, ніж поршневі, підходять для підкачування невеликих коліс. Не підходять для використання за низьких температур. Довговічні та прості в обслуговуванні.
  • Роторні. Високопродуктивні та надійні, підходять для підкачування коліс вантажівок та великих позашляховиків. Вони дорогі та, як правило, використовуються на СТО та професійних підприємствах.

Як вибрати автокомпресор

Під час вибору автомобільного насоса в першу чергу необхідно орієнтуватися на діаметр шин та необхідний об'єм повітря. Основні та додаткові характеристики впливають на швидкість підкачування, ефективність роботи, універсальність та довговічність пристрою.

Як вибрати автокомпресор

Продуктивність

Одна з основних характеристик, на яку варто звернути увагу. Вона визначає об'єм повітря у літрах за хвилину, який може подавати пристрій. Від неї залежить швидкість роботи та шини якого діаметра зможе накачати компресор:

  • для більшості легкових автомобілів, як правило, достатньо до 40 л/хв;
  • для позашляховиків — від 50 л/хв;
  • для вантажних машин — не менше 70 л/хв.

Максимальний тиск

Для легкових авто достатньо значення до 3 Атм, але практично краще підібрати пристрій з можливістю видавати 8-10 Атм. Це універсальні компресори для різного типу транспорту.

Спосіб підключення

Автомобільний компресор може живитися від прикурювача або підключатися до акумулятора. Перший варіант вважається більш зручним та надійним. Такі пристрої компактні та прості у використанні. Підключення через клеми акумулятора — надійний спосіб, що зустрічається у потужніших моделей. Оптимальна довжина шнура — ​​2-3 м.

Також є акумуляторні автокомпресори, які працюють від власної батареї. Вони мають гарні робочі показники, одного заряду вистачає для підкачування 2-3 коліс.

Вид манометра

Цей прилад дозволяє контролювати тиск шини, що накачується. Необхідні показники вказані у технічних характеристиках до авто, перевищувати їх не рекомендовано. Манометри бувають:

  • аналоговими;
  • цифровими.

Останні вважаються більш сучасними і точними, тому що не піддаються вібрації від компресора.

Вибір автокомпресора: додаткові функції

Для ефективної та комфортної роботи не менш важливою є наявність додаткових функцій, наприклад:

  • «Автостоп» — пристрій перестає працювати, коли досягнуто необхідного тиску;
  • захист від перенавантаження;
  • наявність стравлюючого клапана — дозволяє знизити тиск у шині до необхідного рівня;
  • відкачування повітря — дозволяє швидко спустити човен, матрац та інші надувні елементи;
  • наявність підсвічування та ліхтаря.

Додаткові насадки та перехідники суттєво розширюють сферу застосування пристрою, дозволяючи використовувати його для надування матраців, м'ячів, гумових човнів та інших виробів. Також компресор для накачування шин може комплектуватися сумкою або чохлом, які покращують умови зберігання та транспортування пристрою, дозволяють тримати в одному місці кабелі, затискачі та перехідники.