Назад в новини
16296

Як вибрати паяльник: види та особливості

Паяльник є одним з найпопулярніших інструментів. Він не потребує спеціальних знань та навичок для роботи. Для виконання найпростіших робіт достатньо дотримуватися елементарної техніки безпеки. Водночас сучасна різноманітність паяльників вражає. Однак саме це і викликає певні складнощі під час його вибору, особливо у новачків.

Як вибрати паяльник

Особливості вибору паяльника

Правильний підхід до вибору паяльника базується на визначенні поставлених завдань. Якщо потрібно полагодити каструлю, що прохудилася, потрібен один різновид, а для складного паяння мікросхем — інший. Основним параметром у такому разі є потужність інструмента.

Вибір потужності паяльника

Питання потужності є надзвичайно важливим нюансом. Адже якщо її недостатньо, якість паяння буде незадовільною або сам робочий процес займе більше часу. У разі надмірної потужності ефект буде зворотним — можна просто спалити виріб, що призведе до неможливості його подальшого паяння.

Якщо ви підбираєте інструмент для паяння мікросхем, тут буде достатньо близько 10 Вт. Малопотужні пристрої не допустять перегріву крихких деталей. Також такі паяльники підходять для паяння плат.

Потужність паяльника для нерегулярного побутового використання має бути близько 20-40 Вт. Велику потужність домашнім майстрам вибирати недоцільно — такі інструменти коштують дорожче і споживають набагато більше електроенергії.

Якщо ви є просунутим користувачем і паяльник потрібен для паяння проводів, то в цьому випадку рекомендується потужність близько 60-100 Вт.

Потужність понад 100 Вт є виробничою. Такі інструменти використовуються для регулярного паяння великих розмірів, як-от батареї або труби.

З чого складається паяльник?

Будь-який паяльник, незалежно від його різновиду, складається з жала, тримача, шнура та нагрівача.

Тепло передається від нагрівача до стрижня після подачі живлення до приладу (від електромережі, акумулятора або газу). Жало розплавляє припій, що складається з необхідного сплаву, внаслідок чого відбувається його затікання у потрібні місця.

Під час вибору паяльника слід звертати увагу на рукоятку — вона не повинна перегрівати у процесі роботи. Вони можуть бути дерев'яними, пластиковими або ебонітовими. Варто зазначити, що ебонітові рукоятки нагріваються повільніше за інші, але вони мають більшу вагу, що негативно позначається на пайці дрібних деталей.

Якщо говорити про жало паяльника, то найкращим вибором стануть вироби з міді. Вони простіше чистяться і в цілому краще обробляються. Також жала можуть бути керамічними або мідними зі срібла, нікелю або алюмінію.

Жало також може мати різну форму: клин, голка, конус. Рекомендується вибирати паяльники зі змінними жалами, що дозволить зробити їхню заміну в разі потреби.

Види паяльників

За типом конструкції паяльники поділяються на такі види:

  1. Стрижневі. Найпоширеніший тип конструкції. Такий інструмент має вигляд стрижня та дозволяє зручно використовувати його для роботи у важкодоступних місцях.
  2. Паяльники-пістолети. Як і слідує з назви, конструкція таких паяльників нагадує пістолет. Їхня робоча частина розташована під кутом. Найчастіше такі інструменти купують для ремонтних або електромонтажних робіт.
  3. Паяльні станції. Окремий вид паяльних інструментів із досить складною конструкцією. Такі пристрої складаються з робочого інструменту зі з'єднаним із ним блоком управління.

За типом нагрівання розрізняють:

  • З керамічним нагрівачем. Нагрівання стрижня відбувається за допомогою електрики. Цей різновид характеризується високою потужністю, моментальним нагріванням і тривалим утриманням температури. Однак такий нагрівальний елемент тендітний і може бути встановлений тільки на «рідні» жала.
  • З ніхромовим нагрівачем. В їхній основі лежить ніхромова спіраль, яка нагрівається струмом. Вона довго нагрівається, але відрізняється надійністю. Якщо вона перегорить, її можна замінити.
  • З індукційною котушкою. Нагрів вістря відбувається рівномірно, а температура підтримується автоматично.
  • Імпульсні. Нагрівання відбувається за рахунок високочастотного трансформатора та наявності частотного перетворювача. Підходять для дротів та мікросхем. Такі паяльники миттєво нагріваються, але підходять лише для короткочасної роботи.

За типом живлення розрізняють:

Електричні паяльники. Потребують підключення до електромережі для роботи. Найчастіше застосовуються для паяння радіодеталей та проводів. Пристрої з великою потужністю використовуються для паяння автомобільних радіаторів та інших пристроїв із великим тепловідведенням.

Електричні паяльники

Акумуляторні паяльники. Є різновидом електричних моделей, але не потребують прив'язки до електромережі. Такі інструменти особливо актуальні для автоелектриків та у монтажних роботах. Час автономної роботи залежить від потужності акумулятора.

Акумуляторний паяльник

Газові паяльники. Для нагрівання поверхонь, що спаюються, і припою використовується горючий газ. Такі пристрої дозволяють виконати нагрівання поверхні, що спаюється, до 2000 °С, що дає можливість використовувати їх для паяння твердими припоями. Крім того, газові паяльники дозволяють регулювати температуру полум'я, за рахунок чого можна уникнути оплавлення металу в процесі паяння алюмінієвих дротів.

Газовий паяльник

Знаючи, з яких елементів складається паяльник і особливості їхніх різновидів, вибрати відповідний інструмент набагато легше. Водночас остаточний вибір паяльника залежить від поставлених завдань та умов, у яких належить виконати пайку.