Назад в новини
6290

Інструмент для укладання та ремонту ламінату

Ламінат відноситься до найбільш популярних видів підлогових покриттів. Це можна пояснити його довговічністю і невибагливістю. Також його перевагою є простота укладання. Монтаж ламінату не важко освоїти, але в разі його самостійного укладання не обійтися без спеціального інструменту.

Укладання ламінату інструментами Dnipro-M

Підготовчий етап

Починати укладання ламінату слід з підготовки підлоги. У цьому випадку найбільш розумним підходом стане робота з бетонною підлогою. Доволі просто обробити поверхню будь-якою сумішшю, що самовирівнюється. Це дозволить отримати рівну поверхню.

Наступним етапом є укладання підкладки під ламіновану підлогу. Це забезпечить необхідний рівень шумоізоляції та приховає дрібні нерівності основи. Крім того, за рахунок цього підлога стане набагато теплішою.

Для монтажу підкладки потрібно небагато — ножиці та звичайний скотч. За допомогою останнього слід проклеїти місця стиків підкладки, щоб уникнути деформації або усунення.

Підбір інструментів

Коли всі підготовчі роботи виконані, можна розпочати вибір інструментів. Потрібно як використання ручного інструменту, так і електричного.

Інструменти для укладання ламінату

Ручний інструмент

Для вимірювання довжини панелей слід використовувати рулетку та звичайний олівець або будівельний маркер. Також знадобиться кутник. За його допомогою можна помічати панелі.

Ще одним ручним інструментом, який стане в нагоді при укладанні ламінату, є молоток або киянка. За їх допомогою усуваються проміжки між панелями. Проте стукати молотком по ламінату заборонено, оскільки він неминуче пошкодиться. Тому разом із молотком прийнято використовувати спеціальний брус для підбивання та надставку. Як правило, цю функцію виконує шматочок ламінату з замком.

Таку надставку слід вставити в паз ряду. Після цього легкими постукуваннями молотка по ній можна домогтися защіпки замку без зазорів. Також можна скористатися спеціальною скобою для стяжки ламінату. Вона допоможе при підбиванні ламінату у важкодоступних місцях, наприклад біля стін.

Іншим інструментом, без якого складно уявити укладання ламінату, є розпірні клини (розпірки). Вони використовуються для створення технологічного зазору між покриттям для підлоги і стіною. Вони також дозволяють зробити фіксацію цих проміжків протягом усього монтажу панелей.

Залишення зазору може запобігти здуттю ламінату протягом усього терміну його експлуатації. Слід пам'ятати, що ламінат є термально залежним матеріалом, а отже, схильний до температурного розширення. Особливо це стосується зимової доби, тому ігнорувати цей момент не варто.

Електроінструмент

Першим у цьому списку є електролобзик. За його допомогою можна швидко та акуратно обрізати панель під будь-яким кутом. Для невеликих обсягів роботи вистачить інструменту потужністю до 500 Вт.

  1. Електролобзик або ножівка стане незамінним інструментом при викроюванні або розпилюванні плашок. Альтернативним варіантом є використання болгарки. Однак зробити чистий різ за допомогою цього інструменту набагато складніше, особливо домашньому майстру без досвіду роботи.

Електричний лобзик для укладання ламінату

Замість лобзика можна використовувати циркулярну пилу. Однак працювати цим інструментом слід вкрай обережно, із суворим дотриманням техніки безпеки.

Якщо жодного з цих інструментів під рукою не виявилося, можна скористатися ножівкою по дереву. Бажано, щоб вона була із дрібним зубом.

  1. Дриль. Цей електроінструмент використовується для отворів під саморізи при облаштуванні стяжки з фанерних листів. Використовуючи дриль, можна також підготувати основу під монтаж покриття для підлоги.

Крім представлених видів інструменту при укладанні ламінату може знадобитися використання перових свердел та спеціальної струбцини для ламінату (металева скоба):

  • Струбцина для ламінату має вигляд вигнутої пластини. За її допомогою виконується підбивання крайніх дощок ламінату, що монтуються вздовж стін. Скоба для ламінату використовується з метою рівномірного розподілу механічної дії по всій довжині покриття.

Для забезпечення ефективної роботи товщина струбцини повинна становити щонайменше 5 мм. На кінцях вона має загини, які знаходяться у різних напрямках під прямим кутом. При цьому один кінець скоби ширший за інший.

  • Перові свердла використовуються для точного та акуратного свердління отворів у ламінаті. Такі отвори необхідні для стоків опалення або прокладання інженерних комунікацій, у тому числі водопроводу. Ці отвори повинні бути на 4-6 мм більшими, ніж переріз прокладених труб.

Ремонт ламінату самотужки

Ламінат хоч і належить до найбільш міцних і зносостійких матеріалів, але все ж таки пошкодити його також можливо. Поява дрібних подряпин чи дефектів не означає, що виріб безповоротно зіпсовано. Його легко можна відреставрувати самотужки. Для цього потрібно кілька допоміжних інструментів:

  • дрібні дефекти на ламінаті можна замазати восковим олівцем;
  • усунути помітні сколи допоможуть ретушуючий меблевий маркер та герметик для дерева;
  • якщо пошкодження серйозні, то усунути їх можна за допомогою суміші з гіпсу та тирси.

Ремонт ламінату своїми руками

Як ми бачимо, впоратися з укладанням і навіть ремонтом ламінату цілком реально самотужки. Правильно підібраний інструмент допоможе вам у цьому. Водночас не варто забувати про техніку безпеки під час виконання робіт. Особливо це стосується роботи з різальним електроінструментом.