Назад в новини
12812

ТОП-10 інструментів для електрика

У повсякденній роботі електрикам не обійтися без використання якісних професійних інструментів. Набір у кожного майстра свій і залежить він від цільового призначення і рівня професіоналізму. Ми пропонуємо свою добірку топ-10 інструментів і аксесуарів, які допоможуть електрику виконувати свою роботу швидко та якісно:

  • викрутки;
  • акумуляторний шуруповерт;
  • перфоратор;
  • знімачі ізоляції;
  • шарнірно-губцеві інструменти;
  • мультиметр;
  • термозбіжні трубки;
  • ізоляційні стрічки;
  • ножі та леза;
  • хомути.

Далі розглянемо кожен інструмент окремо: необхідність у застосуванні, особливості та види.

ТОП-10 інструментів для електрика

Ручний інструмент

Для ефективної роботи електрику не обійтися без спеціальних викруток:

  • діелектричні — для монтажу автоматичних вимикачів, установки електричних лічильників і розеток, прокладки проводки та інших робіт з електромережею, яка знаходиться під напругою до 1000 В;
  • індикаторні — дозволяють визначити фазу і нуль, знайти несправності в електромережі, правильно та безпечно підключити електроприлад. Їх можна використовувати для роботи в діапазоні напруги 110-250 В.

Також для роботи з електромережами необхідні стрипери — спеціальні інструменти для зняття ізоляції. За їх допомогою можна зачищати кінці кабелів та дротів від ізолюючого шару, різати дроти та обтискати кабельні наконечники. Також для різних робіт з дротами і кабелями можуть стати в нагоді автоматичні та торцеві стрипери, кабелерізи.

Автоматичний стриппер

У ситуаціях, коли необхідно захопити, утримати або розрізати кабель, може знадобитися один з шарнірно-губцевих інструментів:

  • силовий бокоріз — допоможе підрівняти краї пластмасового короба, зробити отвори, розпустити ізоляцію або оголити дріт;
  • пасатижі — необхідні для утримання деталей різної форми, перекушування і згинання кабелю, обтиску дротів і наконечників.

Для зачистки дротів і інших дрібних робіт також може стати в нагоді якісний ніж. Ідеально, якщо в наборі в електрика є кілька ножів і запасні леза. Для безпечного, точного і швидкого різу підійдуть сегментний і ніж трапеція.

Електро- і акумуляторний інструмент

Виконувати більш складні монтажні роботи допомагають компактні професійні електро- та акумуляторні інструменти:

  • перфоратор. Цей інструмент знадобиться для свердління стін і дроблення штроб. За його допомогою Ви зможете швидко і просто зробити отвори під розетки, вимикачі і розпаєчні коробки, канавки для протягування електропроводки;
  • акумуляторний дриль-шуруповерт. За його допомогою можна швидко виконувати різні монтажні роботи: кріплення комутаційних апаратів, розподільчих щитів на стіну, прокладання мереж та інших.

Витратні матеріали

При роботі з дротами і кабелями майстрові не обійтися без якісних аксесуарів і витратних матеріалів. Одними з таких є термозбіжні трубки. За їх допомогою можна захистити дроти та кабелі від механічних пошкоджень і деформації, створити електроізоляційний шар. У парі з ізоляційною стрічкою трубки забезпечують надійну і тривалу ізоляцію.

Трубки і стрічка

Щоб стягнути і закріпити кабелі, створити кабельну трасу, знадобляться прості, але ефективні витратні матеріали — хомути. Вони допомагають швидше та ефективніше прокласти електричні та кабелі зі слабким струмом. Білі хомути призначені для використання всередині приміщень і приладів, а чорні — можуть використовуватися як всепогодні адже мають захист від УФ-випромінювання.

Окремо варто зазначити важливість наявності в електрика мультиметра. Він одночасно поєднує в собі функції омметра, амперметра, вольтметра та інших електровимірювальних приладів. За його допомогою можна вимірювати силу струму, напругу, опір, ємність та індуктивність. Тому мультиметр широко використовують для усунення несправностей в електричних мережах, при прокладці проводки, ремонті електроприладів.

Читайте також: Знімачі ізоляції Dnipro-M

Набір інструментів з нашої топової добірки може стати в нагоді не тільки професійним електрикам, а й домашнім майстрам для усунення неполадок з електромережею і роботи електроприладів.