Назад в новини
218260

Як зняти стару фарбу з різних матеріалів

Приступаючи до ремонту, капітального або косметичного, багато хто стикається з однією і тією ж проблемою — старою фарбою, яку необхідно очистити. Підходити до задачі з очищення старої фарби слід з особливою обережністю, щоб не пошкодити поверхні, що фарбується. Водночас спосіб її усунення може змінюватися залежно від матеріалу поверхні. Розглянемо основні нюанси того, як зняти стару фарбу з поверхні без ризику її пошкодження.

Способи зняття фарби

Очистити поверхню від фарби можна за допомогою спеціальних розчинників, з використанням ручних та електроінструментів, а також за допомогою термального впливу. Розглянемо ці способи докладніше.

Хімічні засоби

Використання спеціальних розчинників є одним з найбільш простих способів усунення старої фарби. Водночас він є доволі витратним.

Більшість сучасних засобів для зняття лакофарбового покриття підходять для видалення акрилових і масляних фарб, а також фарб на полімерній основі. При цьому для видалення водоемульсійних складів розчинники не використовуються.

Перед використанням хімічних засобів потрібно обов'язково прочитати інструкцію.

Хімічні засоби для зняття фарби

Серед недоліків слід найбільше виділити неприємний запах, який доволі уїдливий і складно виводиться. Крім того, сміття, що утворюється при використанні хімічних засобів, заборонено змивати в каналізацію або просто викидати. Його необхідно додатково утилізувати.

У процесі роботи також необхідно використовувати засоби захисту: рукавички і окуляри.

Механічний спосіб

Для очищення таким методом, зазвичай, в хід йдуть ручні інструменти, які є вдома: шпатель, скребок, сокира та інші.

Найкраще піддається ручному очищенню фарба, яка вже почала відшелушуватись від часу. Однак більш свіжий шар (до двох років) такими інструментами зняти буде проблематично.

Для спрощення цього завдання можна попередньо змочити поверхню. Якщо фарба не піддається, то перед зволоженням її можна подряпати жорсткою металевою щіткою або зробити насічки за допомогою сокири.

Механічний ручний спосіб зняття старої фарби з металу

З використанням електроінструменту

«Класичними» електроінструментами для усунення старої фарби вважаються болгарки, дрилі і шліфмашинки. Для цього вони оснащуються допоміжними насадками: зачисними кругами, щітками з металу, шліфувальними стрічками і т.д.

Найкращий результат показує наждачний папір. Однак такий матеріал швидко зношується.

Електроінструменти для зняття старої фарби з різної поверхні

Термічна обробка

Акрилові та олійні фарби добре піддаються впливу тепла. У цьому випадку ефективним рішенням стане використання будівельного фена. У разі його відсутності альтернативним рішенням може стати звичайний побутовий фен, газовий пальник, паяльна лампа і навіть праска. Однак ці види побутових інструментів не є повноцінною заміною будівельному фену і не забезпечують необхідний рівень безпеки.

Сам процес очищення полягає в нагріванні невеликої ділянки поверхні, внаслідок чого вона починає пузиритися. Після цього її легко зачистити шпателем.

Зняття фарби термічним методом

Кожен з представлених способів ефективний по своєму. Водночас вибір того чи іншого способу очищення проводиться виходячи з матеріалу, з якого слід зчищати фарбу.

Як зняти фарбу з різних матеріалів

Очищення металевих і дерев'яних поверхонь має певні нюанси. Розберемо їх докладніше.

Металеві поверхні

Перед фарбуванням металевих поверхонь необхідно зчистити з них шар старої фарби та іржі. В цьому випадку рекомендується вдатися до наступних способів:

  • Механічний. Найчастіше, поверхня обробляється наждачним папером або щіткою з металу. Перевагою даного методу є його дешевизна і доступність інструментів. Недоліком є можливість пошкодити поверхню і тривалість роботи.
  • Хімічний. Даний спосіб є найбільш оперативним і простим. Однак його не завжди можна зробити, оскільки підвищена токсичність хімічних засобів і екологічна небезпека вимагають певних умов. При цьому використовуючи хімічний спосіб, відсутня ймовірність пошкодження поверхні.

Зняття фарби з металу

Варто зазначити, що при знятті фарби з металевих поверхонь не рекомендується термічний спосіб. Це пов'язано з високою теплопровідністю металу. Крім того, якщо товщина стінок невелика, то метал може «повести» при нагріванні.

Дерев'яні поверхні

Деревина — крихкий матеріал, який легко пошкодити механічним способом. Тому найбільш доцільним тут стане використання термічного і хімічного способів очищення. При цьому в першому випадку слід проявляти крайню уважність, щоб уникнути перегріву і загоряння деревини.

Зняття фарби з дерев'яної поверхні болгаркою

Якщо потрібно видалити фарбу з віконної рами, її слід зняти з навісів і акуратно звільнити від фурнітури і скла. Бажано розмістити раму горизонтально. В цьому випадку можна взяти фен для нагріву фарби до 250 °С, після чого її можна буде зчистити шпателем або монтажним ножем. Також можна скористатися хімічними засобами.

Дерев'яні двері також мають свої особливості, але схожий принцип з віконними рамами. Двері також необхідно зняти з петель і розташувати горизонтально. Звільніть двері від фурнітури та інших елементів. Нанесіть на лакофарбове покриття дверей розчинник або спеціальну змивку і залиште до набрякання. Після цього фарбу можна зчистити шпателем. Залишки фарби можна прибрати наждачним папером.

Зняття старої фарби з дерева

Найкраще піддається очищенню від старої фарби цільна деревина. В цьому випадку можна скористатися ручним або електроінструментом.

Пластикові поверхні

Можно скористатися рідиною для зняття лаку без ацетону або силікатним клеєм. У першому випадку слід змочити ватний диск в рідині, а потім нанести його на поверхню і протерти.

Силікатний клей добре справляється з дрібними краплями. Його необхідно нанести на фарбу і залишити до висихання. Висихаючи, клей стискається, підтягуючи за собою частинки старої фарби. Після цього поверхню необхідно насухо протерти.

Зняття старої фарби зі стін

Багато чого залежить від наявності штукатурки на стіні. Якщо пофарбована штукатурка, а не сама стіна, то фарбу зчистити вийде швидше. В цьому випадку рекомендується використання розчинників. Однак робити це потрібно в добре провітрюваних приміщеннях.

Зняття фарби зі старих стін

Також розм'якшити стару фарбу можна шляхом нагрівання за допомогою будівельного фена. Основним недоліком даного способу є токсичне випаровування лаків і фарб, які шкодять здоров'ю.

Також можна скористатися ручним або електроінструментом. Ці способи є екологічно чистими і добре підходять в цьому випадку. Водночас слід використовувати відповідні засоби захисту.