Назад в новини
14385

Які інструменти повинен мати зварник?

Зварювальний апарат — основний елемент при виконанні зварювальних робіт, але не тільки від нього залежить ефективність роботи і якість результату. Щоб зварювальний процес проходив безпечно, а результат був якісним, зварнику необхідно мати додатковий набір інструментів і витратних матеріалів, індивідуальні захисні засоби.

Кожен тип зварювання потребує спеціалізованих інструментів і обладнання, які виконують певні завдання, але існує базовий мінімум, який стане в нагоді як початківцю, так і досвідченому зварнику. Нижче пропонуємо добірку інструментів, аксесуарів і захисних засобів для виконання зварювальних робіт.

Електродотримачі і кабелі

Вони призначені для фіксації електрода і підведення до нього зварювального струму. Від них залежать продуктивність, безпека зварювального процесу і якість шва. Залежно від типу кріплення можуть бути: пружинними (важільними), вилковими і пластинчастими, гвинтовими, безогарковими, ​​універсальними і спеціалізованими. Найбільш поширені сьогодні — затискні і пружинні електродотримачі, які прості в експлуатації, надійно кріплять електрод, дозволяють використовувати його під різними кутами.

Інструменти для зварника

Для передачі струму від зварювального апарата до електродотримача, а також для забезпечення безпеки робіт за допомогою клем заземлення, необхідний набір відповідних кабелів. Вони відрізняються за типом, перетином, довжиною, умовами експлуатації, зазвичай йдуть в наборі зі зварювальним апаратом і розраховані на його максимальний зварювальний струм.

Маска зварника

Вона є одним з найважливіших елементів захисту під час зварювання. За її допомогою можна захистити очі, дихальні шляхи, шкіру обличчя і шиї від бризок металу, іскор, шкідливих газів, оптичного випромінювання, високих температур. Зварювальні маски бувають наступних типів:

Зварювальний щиток

Найпростіший варіант зварювального засобу захисту, підходить для непрофесійних завдань, короткочасних операцій. Щиток має затемнений світлофільтр, утримується за допомогою ручки. До переваг можна віднести те, що щиток зручно відсувати від обличчя при необхідності перевірити зварювальний шов. Недоліків набагато більше: можливість працювати тільки однією рукою, незахищеність вух і шиї, низька видимість, необхідність в постійному піднятті для спостереження за якістю шва.

Маска з пасивним світлофільтром

На відміну від зварювального щитка вона простіша у використанні, забезпечує свободу дій. Маска кріпиться на голові, опускається простим кивком. Цей тип також підходить для виконання невеликого обсягу робіт, так як захисний фільтр дозволяє стежити за процесом безпосередньо в момент зварювання. Щоб перевірити зварювальний шов, маску необхідно постійно піднімати, що може призвести до травмування шкіри і очей.

Маска з підйомним світлофільтром

Головна особливість даного типу масок — можливість піднімати і опускати світлофільтр окремо від захисного скла. Обличчя і очі оператора залишаються захищеними щитком навіть коли світлофільтр піднято. Такі маски потребують підвищеної уважності — важливо своєчасно опускати світлофільтр перед початком зварювання.

Маска «Хамелеон»

Світлофільтр «Хамелеон» автоматично налаштовує ступінь затемнення скла в залежності від типу робіт. Маски цього типу комфортні у використанні і забезпечують найбільший захист. Під час експлуатації немає необхідності піднімати ані саму маску, ні світлофільтр, щоб стежити за зварювальним швом.

Маска хамелеон для зварника

Індивідуальні засоби захисту

Крім захисної маски зварника необхідно подбати про відповідний одяг, який би забезпечив максимальну безпеку і комфорт під час виконання роботи в різних умовах. До спецодягу зварника відноситься широка категорія товарів: взуття, штани, куртки, фартухи, нарукавники, рукавиці та багато іншого. Їх можна придбати в наборі або окремо. Зупинимося на особливостях і видах захисних рукавичок зварника — крагах.

Класифікація зварювальних рукавичок по типу матеріалу:

  • брезентові — найбільш дешеві, але менш за все термостійкі, слабо захищають від іскор і бризок при зварюванні;
  • повстяні — не горять, не пропалюються бризками металу, жорсткі, можуть приносити незручності під час роботи;
  • спілкові — стійкі до іскор і бризок металу, високих температур. Мають підкладку з бавовняної або флісової тканини, що забезпечує хорошу вентиляцію і захист від холоду.

Зварювальні краги також можуть відрізняти за довжиною, формою, сезонностю, мати додаткові посилення і особливості.

Засоби захисту зварника

Допоміжні інструменти зварника і витратні матеріали

Крім зварювального обладнання для ефективної і безпечної роботи необхідно мати набір додаткових інструментів і зварювальних аксесуарів. До такого приладдя можна віднести:

  • металеві щітки для зачистки металу перед початком роботи, очищення швів від шлаку після зварювання;
  • зубило для видалення дефектних місць зварного шва;
  • шлаковідбійний молоток для усунення шлаку з заготовки після закінчення зварювання;
  • зварювальні клеми для заземлення;
  • магнітний тримач (магнітний кутник) для фіксації та зварювання заготовок під потрібним кутом;
  • магнітний контакт для швидкого і зручного заземлення зварювального кабелю маси до металевої деталі;
  • набір шаблонів для контролю і перевірки розмірів швів.

Також для роботи зі зварювальним інвертором не обійтися без витратних матеріалів. Для електрозварювання основними є електроди. Вони відрізняються за призначенням, матеріалом, типом і товщиною покриття, можливим просторовим положенням, за родом і полярністю зварювального струму.

Які інструменти повинен мати зварювальник

У процесі зварювальних робіт застосовуються також різні види дроту. Він використовується для зварювання металу за допомогою зварювального напівавтомата. Дріт також має свої особливості і підбирається з урахуванням типу зварювання, призначення і зварювального матеріалу.

Авжеж, це не повний набір зварювального інвентарю, але наявність цього базового мінімуму дозволить виконувати роботу ефективно.