Назад в новини
12657

Тример або газонокосарка — що обрати для стрижки ділянки?

Содержание:

  1. Тримери — мобільність та універсальність
  2. Газонокосарки — продуктивність та просте використання
  3. Що краще — тример або газонокосарка?

Догляд за газоном — одне з завдань, які стоять перед власниками приватних будинків або дач. Навколо дому або перед ним завжди є зелені ділянки та газони. Якщо за ними не доглядати, вони заростають та стають неохайними на вигляд. Хороший газон — це такий газон, який регулярно підстригають. Раніше траву скошували ручною косою або серпом, а зараз для цього є спеціальне садове обладнання.

Існує цілих два типи обладнання, яке призначене для скошування трави — газонокосарки та тримери. Не дивлячись на однакове призначення, ці застосування мають різну конфігурацію та зовнішний вигляд. Вони відрізняються за своєю функціональністю та особливостями використання. Що купити для ділянки — газонокосарку чи тример? Далі в цій статті ми спробуємо відповісти на це питання, визначивши основні особливості категорій інструментів та описавши, в яких випадках краще підійде те чи інше обладнання.

Що вибрати для стрижки газону

Тримери — мобільність та універсальність

Ми почнемо огляд цієї категорії з короткого опису того, що взагалі представляє собою тример. Тримерами називають моторизовані коси, скорочено — мотокоси. Щоправда, від того, що ми звикли називати косою, в тримерах залишилась тільки довга ручка. В нижній частині розташована ліска або сталеві ножі, які зрізають траву. Насадка обертається завдяки роботі двигуна, який може бути розташований в нижній або верхній частині інструмента.

Тример Dnipro-M

Які бувають тримери?

Тримери бувають електричними та бензиновими, вони розрізняються за типом двигуна, але у всьому іншому мають схожу конструкцію. В електричних встановлений електродвигун, який отримує енергію від стаціонарної мережі або акумулятора. Такий інструмент менше шумить та має високий рівень екологічності. В бензиновому інструменті встановлений двигун внутрішнього згоряння. Такі тримери потребують заправки бензином та мастилом, а також періодичного обслуговування.

Як використовувати тример?

Оператор тримає тример за спеціальні рукоятки. Інструмент при цьому розташований вертикально або по діагоналі. Використання тримера стає легшим, якщо в нього є спеціальні ремені, що дозволяють оператору надягти його на себе, знявши навантаження з рук. Тримером роблять рухи, що нагадують використання звичайної коси. Тільки замість одного леза, траву зрізає встановлена на вал насадка, що швидко обертається. Це може бути волосінь або спеціальні ножі для тримера.

Що робить тример

Переваги тримерів

  • Це мобільний інструмент, який можна легко переносити та зберігати. Якщо в нього передбачена розбірна штанга, це робить зберігання ще більш зручним. По суті, тример можна використовувати всюди, куди зможе зайти оператор.
  • Якщо в якості насадки використовується ліска, тримером можна скошувати траву безпосередньо поруч з перешкодами — парканами, будівлями, біля дерев або стовпів. Ліска не зашкодить твердим перешкодам, натомість ефективно зріже всю траву.
  • Тримерами можна працювати на нерівному рельєфі, тому що їх тримають в руках, а не встановлюють на землю. Щоправда, при роботі на крутих схилах оператор буде швидше втомлюватися.
  • Тримери можна використовувати не тільки для підстригання газонів, але й для обрізки гілок або підстригання кущів.

Газонокосарки — продуктивність та просте використання

Газонокосарки — обладнання на колесах, яке потрібно штовхати перед собою або направляти його, якщо газонокосарка самохідна. Ними керують за допомогою ручки, що знаходиться позаду обладнання. Траву зрізають ножі, які знаходяться в нижній частині газонокосарки. Двигун знаходиться над робочою частиною.

Газонокосарки часто комплектуються травозбірником, який може збирати скошену траву. Це зручно в тих випадках, коли потрібно, щоб вона не залишалася лежати на ділянці після робіт. Ще один варіант — викид трави в сторону. Сучасні моделі часто мають функцію мульчування — подрібнення трави та її укладки на газон у вигляді мульчі.

Газонокосарка Dnipro-M

Які бувають газонокосарки?

Як і тримери, газонокосарки поділяються на бензинові та електричні. Електричний двигун з підключенням до стаціонарної мережі дозволяє скошувати траву на відстані довжини дроту від розетки або вимагає використання подовжувача. Косарки з бензиновим двигуном автономніше та потужніше, але потребують витрат на паливо, мастило та технічне обслуговування. В порівнянні з електричними, бензинові газонокосарки видають більше шуму, але мають вищу потужність та крутний момент.

Як використовувати газонокосарку?

Оператор штовхає газонокосарку перед собою, в цей час ножі скошують траву. Завдання оператора — «змійкою» проїхати газонокосаркою по всій ділянці. Є самохідні моделі, які самостійно їдуть по ділянці, забираючи частину енергії у двигуна — їх залишається тільки направляти перед собою. Останній варіант особливо зручний, якщо потрібно скосити траву на похилій ділянці.

Що робить газонокосарка

Переваги газонокосарок

  • За допомогою газонокосарок можна обробити великі площі, витративши на це мінімум зусиль. Для роботи зі спортивними майданчиками та іншими великими рівними поверхнями використовують саме газонокосарки.
  • Газонокосарки мають функцію виставлення висоти скошування. За їх допомогою можна досягти однакової висоти трави на всій ділянці.
  • Якщо в обладнання є функція мульчування, під час скошування можна одразу ж покрити ділянку мульчею.

Що краще — тример або газонокосарка?

На це питання не можна відповісти однозначно. Все залежить від поставленого завдання та умов роботи. Якщо коротко: тримери використовуються для робіт не дуже великого об’єму, на складному рельєфі та у важкодоступних місцях. Газонокосарки можуть обробляти великі площі, створюючи газон з однаковою висотою трави по всій площі.

 

Тримери

Газонокосарки

Переваги

  • компактні;
  • можуть працювати на будь-якому рельєфі;
  • добре скошують траву поруч з перешкодами;
  • в середньому, менше коштують;
  • легко зберігати та переміщати;
  • використовуються для суміжних завдань — обрізання гілок, підстригання кущів.
  • зручні у використанні на великих площах;
  • можна налаштувати висоту зрізання трави;
  • самохідні рухаються самі, полегшуючи процес;
  • можуть створювати мульчу;
  • велика ширина захоплення.

Недоліки

  • потрібно тримати в руках;
  • складно скошувати великі площі;
  • складно добитися однакової висоти трави.
  • в середньому, більше коштують;
  • незручно використовувати на складному рельєфі;
  • займають більше місця при зберігання та транспортуванні.

Щоб досягти максимальної ефективності на великих або складних ділянках, можна комбінувати використання газонокосарок та тримерів. Спочатку по ділянці проходять газонокосаркою, скошуючи траву на основній площі, а потім використовують тример, щоб прибрати траву біля парканів та в місцях значного перепаду рельєфу.

Від правильного вибору інструменту буде залежати й кінцевий результат, тому підійдіть до питання відповідально, вивчивши його характеристики та можливості.