Назад в новини
96408

Все що потрібно знати про зварювальні електроди

Зміст:

Зварювальні електроди — невеликий металевий (в деяких випадках неметалевий) стрижень, зроблений з електропровідних матеріалів. Використовується для подачі струму на матеріал, який зварюють. Якість зварювального шва залежить від електрода і від способу руху під час виконання зварювання. Електроди захищають зварювальну ванну від газів і формують шов з необхідними властивостями. Одними з найбільш надійних вважаються електроди з рутилово-целюлозним покриттям. Ознайомитися і придбати електроди для зварювання ви можете прямо на нашому сайті.

Читайте також:  Як вибрати зварювальний апарат

Характеристики зварювальних електродів

Є кілька рекомендацій, за якими потрібно вибирати зварювальний електрод:

  1. Товщина металу, який ви будете зварювати. Чим товщий метал, тим більшого діаметру електрод потрібно взяти.
  2. Велике значення має марка металу. Тому визначити цей параметр — першорядне завдання.
  3. Визначтеся з просторовим положенням зварювання.

Також по електроду визначають, який струм потрібно подавати. Розраховується він так: на кожен 1 мм електрода подають 30-40 Ампер струму. Наприклад, на електрод діаметром 3 мм подають 90-120 Ампер. При зварюванні у вертикальному положенні, потрібно зменшити силу струму на 15%.

Сумісність зі зварювальними апаратами

При виборі зварювальних електродів потрібно враховувати не тільки вид металу, для якого вони потрібні. Звісно важливо, що ви будете зварювати — алюміній, чавун або нержавійку. Не можна також забувати про тип зварювального апарату. Для різних апаратів будуть потрібні різні електроди. Перелічимо основні їх види та витратний матеріал для них:

  • Напівавтомат. Приваблює покупців своєю доступною ціною, на ринку є великий вибір даних апаратів. Вам знадобиться плавкий електрод у вигляді дроту. Під час роботи електрод подають до місця зварювальної ванни. Також зварювальний напівавтомат може варити електродом.
  • Апарати для TIG-зварювання. Користуються популярністю за рахунок своєї універсальності і тонкого налаштування. Тут використовують тугоплавкі електроди з вольфрамовим покриттям.
  • Інвертори. Найпопулярніші апарати, що використовуються для домашніх робіт. Для зварювальних робіт на такому інструменті використовують будь-які електроди, що плавляться.

Зварювальний апарат для електрода з покриттям

Види електродів за типом зварювальних металів

Є безліч марок електродів. Важливо під час роботи використовувати засоби захисту, основні з них — це спилкові краги і окуляри, або маска зварювальника. Кожен вид електродів використовується для різних металів і положень. Головна мета — спростити зварювальний процес. Крім цього, вони зменшують витрати матеріалу і збільшують якість з'єднання. Розглянемо найпопулярніші матеріали і види електродів, які підходять для них:

  • Для зварювання середньовуглецевої сталі використовують такі електроди: УОНІ-13/45, УП-1/45, УП-2/45, ОЗС-2, УОНІ-13/55, К- 5А, УОНІ-13/65, оскільки вони знижують шанс утворення гартівних структур.
  • Кількість марок для зварювання легованих сталей трохи менше. Сюди входять: Е70, Е85, Е100, Е125, Е150. Ці електроди використовуються при зварюванні сталі підвищеної і високої міцності. Є спеціальні електроди для легованих теплостійких сталей: Е-09М, Е-09МХ, Е-09Х1М, Е-05Х2М, Е-09Х2М1, Е-09Х1МФ, Е-10Х1М1НФБ, Е-10ХЗМ1БФ, Е-10Х5МФ.
  • Нержавійка має низьку електропровідність і сильний електричний опір. Для зварювання цього металу використовують: ОЗЛ-14, ЛЕЗ-8, ЦТ-50, ЕА-400, ОЗЛ-14А, Н-48, АНВ-36.
  • При виборі електрода для чавуну потрібно враховувати його вид. Для ковкого підійдуть такі марки: МНЧ-2, ОЗЧ-6 і 2, ЦЧ-4. Для сірого чавуну знадобляться ЗЧ-2 і 6, 4, ОЗЖН-1 і ОЗЖН-2, МНЧ-2.
  • Для зварювання міді підійдуть такі типи: Комсомолець-100, ОЗБ-2М, ОЗБ-3, АНЦ / ОЗМ-2, АНЦ / ОЗМ-3, ESAB ОК 94.25, ESAB OK 94.35, ESAB OK 94.55, ESAB OK NiCu-7 (OK 92.86), ESAB OK Ni-1 (OK 92.05), ZELLER 390.

Класифікація електродів

Класифікація зварювальних електродів

Маркування електродів для зварювання

Маркування електродів для зварювання розшифровка

Щоб не було проблем з вибором потрібного електрода було створене спеціальне маркування. У новачка воно може викликати труднощі, але принцип його простий. Використовуються літери і цифри в спеціальній послідовності. Всі назви складаються з блоків:

  • тип;
  • марка;
  • діаметр;
  • сфера застосування;
  • товщина покривного шару;
  • індекс;
  • тип покриття;
  • можливі положення для роботи;
  • тип рекомендованого струму.

Варто окремо згадати про розташування електродів. Розрізняють 4 види:

  • горизонтальне розташування;
  • нижнє розташування;
  • стельове розташування;
  • вертикальне розташування.

На маркуванні роблять такі позначення:

  • 1 - електрод підходить для зварювання в усіх положеннях;
  • 2 - зварювання у всіх положеннях, окрім вертикального зверху донизу;
  • 3 - в усіх положеннях, окрім вертикального зверху донизу і стельового;
  • 4 - для швів нижнього і нижнього в «човник».

Покриття електродів

Будова зварювального електрода

Покриття електродів — це порошкова суміш, яка наноситься на металевий стрижень і необхідна для:

  • забезпечення стабільного горіння дуги;
  • додавання металевому шву потрібних властивостей.

Є 4 основні види покриття, інші — суміші з них. При цьому зручно використовувати магнітний кутник при роботі зі сталевими сплавами.

покриття електродів

  1. Кисле покриття — складається з оксидів заліза, свинцю та інших металів. Шви, зроблені з електродами, що мають таке покриття, схильні до утворення гарячих тріщин.
  2. Основне покриття — в якості основи в них використовується фтористий кальцій і карбонат кальцію. Такі електроди мають малу частку окислення, що забезпечує хороше розкислення металу.
  3. Целюлозне покриття містить велику кількість целюлози. Таке покриття дозволяє зварювати зверху донизу. Не рекомендується використовувати при зварюванні сталей, що гартуються.
  4. Рутилове покриття (основний компонент електродів — рутил). Не рекомендується використовувати в конструкціях, що піддаються впливу високих температур.

Діаметр електрода

Як вибрати діаметр електрода

Діаметр електрода залежить від розміру сталевого стрижня. Бувають наступних діаметрів: 1,6 мм, 2,0 мм, 2,5 мм, 3,0 мм, 4,0 мм, 5,0 мм, їх довжина варіюється від 350 до 400 мм. Довжина залежить від легування сталевого стрижня. Існує три характеристики, тісно пов'язаних між собою: діаметр електрода, товщина зварюваного матеріалу і сила струму. Діаметр електрода повністю залежить від зварюваного матеріалу. При зварюванні матеріалу від 0.5 до 1.5 практично не використовується ручна дугова зварка, застосовують TIG-зварювання або зварювання напівавтоматом.

Підбираємо силу струму

Сила струму для зварювання електродом

Сила струму взаємопов'язана з діаметром електрода. Також великий вплив має положення зварювального шва в просторі. При зварюванні в стельовому і вертикальному положеннях слід брати електрод діаметром від 4 мм. При цьому потрібно знижувати силу струму на 15-20% відносно сили в інших положеннях.

Процес зварювання електродом

До вибору електрода для зварювання слід підходити відповідально. Від правильного або неправильного вибору залежить якість і довговічність шва. Обов'язково зверніть увагу на товщину зварюваного матеріалу і на становище, в якому плануєте працювати. Детально вивчіть маркування — більшу частину інформації можна дізнатися за ним.