Назад в новини
19302

Функція підтримки обертів в КШМ — якісна обробка будь-якого матеріалу

Содержание:

  1. Що таке функція підтримки обертів?
  2. Принцип роботи функції підтримки постійних обертів
  3. Переваги стабілізації оборотів
  4. Для яких завдань потрібна КШМ з підтримкою оборотів?

 

Кутові шліфувальні машини, які багатьом відомі як «болгарки», — незамінний інструмент у будівництві. Вони також використовуються для ремонтних робіт, в майстернях по обробці деревини і металу, та для багатьох інших цілей. Популярність КШМ призвела до появи великого різноманіття цього інструмента. Сьогодні існує велика кількість різних по своїм технічним характеристикам КШМ.

 

КШМ Dnipro-M

Виробники намагаються зробити КШМ якомога ефективнішими та економічними. Для цього вони розробляють нові функції та системи, що спрощують застосування інструменту. В удосконалених моделях добре себе зарекомендувала функція підтримки обертів. Вона дає можливість скоротити кількість використаних розхідників, а також підвищує якість роботи. При її використанні інструмент не втрачає потужність.

Що таке функція підтримки обертів та навіщо вона потрібна?

Якщо ви коли-небудь працювали болгаркою, то знаєте, що для шліфування різних матеріалів потрібна різна кількість обертів диску КШМ. Краще за все, якщо частота обертання протягом всього процесу обробки не буде сильно відрізнятися від норми. Однак на практиці досягти стабільних обертів не виходить. Коли оператор притискає болгарку до поверхні, двигун витрачає частину енергії на подолання опору тертя. В результаті, число обертів на хвилину змінюється в залежності від натиску. Якщо потрібно працювати на низьких обертах, диск може зупинитися навіть під вагою КШМ. В свою чергу, при роботі інструментом на високих обертах ви отримаєте неякісний результат, що визваний перегрівом матеріалу.

Функція стабілізації обертів впорається з цією проблемою, дозволяючи працювати під навантаженням на конкретній стабільній швидкості. Ви можете скільки завгодно натискати на інструмент, гальмування двигуна буде виключено. Це допомагає досягти рівномірної обробки поверхні. Як показує практика, КШМ з підтримкою обертів дуже складно «затиснути». Інструмент буде видавати достатньо обертів навіть при значному зусиллі оператора.

Робота з болгаркою

Як працює функція підтримки постійних обертів?

В КШМ встановлений датчик Холла. Він здатний відслідковувати зміни індукційного поля в електричному інструменті, визначаючи швидкість обертання диска. При падінні або зміні обертів датчик передає це значення на електронну плату, після чого запускається механізм стабілізації. При падінні обертів система стабілізації підвищує струм в електродвигуні, вирівнюючи швидкість обертання. Якщо ж диск обертається швидше необхідного, відбувається зниження обертів.

Переваги функції стабілізації обертів

  1. Ви зможете використовувати болгарку навіть при підвищеному навантаженні. Це стосується не тільки КШМ, але й будь-якого іншого електроінструмента. Константна електроніка немов би створює резервну потужність, яку можна використати при перевантаженні. Надто посилене навантаження може призвести до швидкого зносу двигуна КШМ, редуктора та підшипників.
  2. Навіть якщо доводиться обробляти неоднорідний матеріал, кількість обертів не буде «стрибати», постійно залишаючись стабільним. Це значить, що ви зможете досягти рівної поверхні при шліфуванні або рівно розрізати деталь.
  3. Якщо в мережі відбуваються стрибки напруги, це позначиться втратою споживаної потужності. Система підтримки обертів захищає від цього ефекту, підвищуючи або знижуючи напругу. Навіть якщо в мережі виникне підвищення напруги, система одразу відреагує на нього. Це дозволяє зберегти працездатність інструмента та подовжити строк його експлуатації.
  4. Коливання напруги в мережі можуть призвести до ривка інструмента. Система підтримки обертів компенсує це, не дозволяючи швидкості диска перевищити норму.
  5. Обертання диска зі стабільною швидкістю дозволяє йому повільніше сточуватися. Функція підтримки обертів захищає від перепадів швидкості, які призводять до деформації диска або його руйнування.
  6. Матеріал не псується через нерівномірну швидкість обертання диску. Він не перегрівається та не піддається зайвим навантаженням. Це дозволяє зробити різ рівніше та отримати однорідну поверхню при шліфуванні.

Читайте також: Як вибрати кутову шліфувальну машину

Кому підійде КШМ з підтримкою постійних обертів?

Головна функція кутових шліфувальних машин — обробка різноманітних матеріалів. Для кожного з них необхідно встановити певну швидкість обертання диска:

  • Для шліфування металу краще за все підійде швидкість від 2000 до 3000 обертів на хвилину.
  • Шліфування деревини виконується на швидкості від 2000 до 4000 об/хв (точне значення залежить від щільності породи).
  • Для різання металу або керамограніту потрібні максимальні оберти. Наприклад, для відрізання металевого болта діаметром 15 мм, потрібно виставити швидкість обертання диска біля 8000 об/хв.

Шлифовка металла болгаркой

Якщо не дотримуватися підходящого діапазону, можна зіпсувати деталь. Деревина, з якою працюють на надто високій швидкості, почорніє. Сам диск також може прийти в непридатність. А ось робота з твердими матеріалами на низькій швидкості буде дуже неефективною.

Функція підтримки постійних обертів (константна електроніка) дуже важлива для КШМ. Краще уточнювати про її наявність при покупці інструмента, щоб придбати необхідну модель.