Назад в новини
15408

Як правильно встановити жалюзі і ролети на вікно

Ви в'їхали в новий будинок, ремонт успішно завершено і залишилося внести лише останні штрихи? У цьому випадку часто постає питання оформлення вікна і його прорізів. Все більше число господарів відкидає варіант зі шторами в дальній ящик і робить вибір на користь жалюзі і ролетів. Ці елементи мають безліч дизайнерських варіацій і кольорів, що дозволяє оформляти своє житло на будь-який смак.

Однак далеко не кожен знає, як встановити жалюзі. В результаті цього новачки роблять помилки, наслідком яких може стати тендітна конструкція, негарне оформлення і т.д. Уникнути подібних неприємностей Вам допоможе ця стаття.

Зміст:

  1. Як повісити жалюзі, щоб вони радували око
  2. Замір
  3. Розмітка
  4. Установка
  5. Як встановити рулонні жалюзі (ролети)
  6. Відкритого типу
  7. закритого типу
  8. Висновок

Як повісити жалюзі, щоб вони радували око

Як встановити жалюзі і ролети рівно

Грамотна установка жалюзі на вікно є запорукою їх довгої служби та правильного функціонування. Головним нюансом тут є особливості кожної конструкції, які слід враховувати при складанні. Будь-яке відхилення від вертикалі або горизонталі призводять до ускладнень. Якщо Ви все ж упевнені в своїх силах і бажаєте монтувати жалюзі самостійно, то ознайомтеся з основними способами їх кріплення.

Існує чотири способи установки:

  • всередині отвору;
  • на кожну стулку окремо;
  • на стелю;
  • на стіни.

Вибираючи спосіб, керуйтеся тільки своїми уподобаннями. Незалежно від конструкції вікна, технології установки будуть схожі. Відмінності того, як кріпити жалюзі на пластикові вікна, полягають лише в деяких деталях. Всю послідовність дій можна звести до наступних пунктів:

Замір - правильно заміряйте віконний отвір. Від цього багато в чому залежить вибір конструкції і розмір самих жалюзі. Тут можна дати невелику пораду - від отриманого розміру відніміть по 2 см, якщо Ви вирішили кріпити конструкцію у віконний отвір. Це дозволить визначити віконний отвір максимально точно і позбавить від проблеми занадто довгих жалюзі, що упираються в підвіконня. При установці внахлест додайте по 5 см з кожного боку в ширину, щоб можна було повністю закрити вікно;

Розмітка - тут велике значення має вивірена точність і симетрія. В процесі розмітки перевіряйте роботу підготовлених світлозахисних пристроїв. Важливо, щоб після установки вікно могло вільно відкриватися і закриватися. Визначивши місцезнаходження регулючого шнура, відзначте це місце і зробіть там додаткове кріплення. Це необхідно, оскільки на цю область буде надаватися максимальний тиск;

Установка - прикріпіть всі деталі за допомогою кріплячих елементів - шурупів і дюбелів. Вони вкручуються в стіну або стелю, після чого чіпляється карниз, необхідний для фіксації бігунків і ламелей. Завершальним етапом монтажу жалюзі є перевірка функціональності світлозахисного пристрою.

Читайте також: Як свердлити плитку і скло, щоб вони не тріснули

У свою чергу, жалюзі можуть бути вертикальними або горизонтальними. Кожен з цих типів має свої особливості установки. Тому від їх типу багато в чому залежить як вішати жалюзі. Розглянемо їх докладніше.

Вертикальні

Цей різновид користується найбільшою популярністю. Безліч колірних відтінків дозволяє реалізувати найсміливіші дизайнерські ідеї. Щоб повісити такі жалюзі на вікно потрібні карниз, ламелі, бігунки і ланцюжок. Їх можна кріпити до стелі або стіни. При установці на стіну, вибирається область відразу над вікном або біля стелі. У разі приєднання карниза до стелі, потрібно визначити зону, наближену до поверхні стіни на відстань, яка дещо більше ширини ламелі.

Після виконання розмітки елементів кріплення і подальшого монтажу жалюзі на пластикове вікно, до них кріпиться карниз. На нього надягають бігунки і навішують ламелі. При цьому важливо дотримуватися того порядку, в якому вони лежали в упаковці.

Завершальним етапом є підвішування тягарців в нижній частині конструкції. Без цього елемента вертикальні жалюзі не будуть нормально функціонувати.

Горизонтальні

Розглянемо як кріпити жалюзі горизонтального типу. Конструктивні особливості даного типу можуть викликати певні труднощі у новачків, але в цілому установка горизонтальних жалюзі не відрізняється складністю. У більшості випадків вони встановлюються на стіну, в більш рідкісних - кріпляться до вікна. В останньому випадку мається на увазі монтаж прямо до стулок, що не пошкодить віконну конструкцію.

Установка горизонтальних жалюзі проходить ті ж етапи, що і вертикальні.

Читайте також: Як зробити настінну полицю своїми руками

Як встановити рулонні жалюзі (ролети)

З усіх варіантів найбільш поширеними є класичні рулонні жалюзі або ролети. Вони дозволяють закривати вікна великої площі, а також нестандартної форми. При цьому слід врахувати, що вони не підходять для вікон, які відкриваються під нахилом або перебувають під кутом. Важливо розуміти, як встановити ролети на пластикові вікна.

Основною вимогою до установки є ретельний підбір розміру самих ролетів. Тільки після цього слід приступати до їх монтажу.

Існує два основних типи ролетів - відкритого і закритого. Залежно від цього вибирається спосіб кріплення.

Відкритого типу

Даний тип найкраще встановлювати на саморізах, що є більш надійним способом. Однак є тут істотний недолік - при заміні ролетів звичайними шторами в майбутньому на місці кріплення залишаться отвори.

Сама установка проходить наступні етапи:

  1. Перевіряйте комплектацію ролетів перед установкою;
  2. Встановіть вставки з шестернями в кронштейни і з'єднайте їх валом;
  3. Перевірте, чи правильно розмістився механізм щодо місця кріплення кронштейна;
  4. Розгорніть Ваш ролет і прикладіть його до віконного отвору. Воно повинно повністю покривати віконний проріз і не заходити на ручку;
  5. Позначте місця для отворів під кронштейни;
  6. Візьміть рівень і перевірте з його допомогою розміщення кронштейнів по висоті, після чого закріпіть їх саморізами;

Читайте також: Інструмент повинен бути вдома: ідеальний домашній набір чоловіка

  1. Правильну фіксацію полотна можна перевірити скрутивши і розкрутивши його. Перевірте рівномірність затемнення при повному розкручуванні полотна ролети;
  2. Встановіть заглушки на кронштейни і відрегулюйте ланцюжок по висоті;
  3. Переходьте до нижнього полотна - встановіть кріплення його нижнього краю.

Нижній край можна встановити за допомогою обмежувача на ланцюжку або волосіні. Опустіть штору до нижньої точки і встановіть обмежувач. Це дозволить закріпити ролети і не дасть їм впасти. Також не забудьте про установку схилу.

Закритого типу

Незалежно від типу, повісити ролети на вікна нескладно, якщо розібратися. Схожий механізм робить цей процес інтуїтивно зрозумілим. Однак в установці ролетів закритого типу є свої особливості. Головною відмінністю є необхідність кріплення напрямних і короба. Для цього знадобиться двосторонній скотч.

Покрокові етапи установки:

  1. Перевіряйте комплектацію;
  2. Ретельно знежирте все місця кріплення - зокрема, кріплення напрямних. Це можна зробити розчинником фарби або спиртом;
  3. Визначте крайні напрямні - ліву і праву, прикладіть до штапики і переконайтеся, що всі прилягає досить щільно. Якщо буде необхідність - скористайтеся спеціальним ножем для укорочення направляючої. Підрізайте тільки зверху. Це дозволить зберегти максимально акуратним промисловий край;
  4. Намітьте маркером точки розташування напрямних;
  5. Зніміть захист (знаходиться на клейкій стрічці короба);
  6. Прикладіть до вказаних вище точок і вирівняйте по ним короб;
  7. Розгорніть ролети на всю довжину і переконайтеся, що вони висять рівно, повністю покриваючи собою все вікно;
  8. Намітьте точки кріплення і приступайте до свердління отворів;
  9. Закріпіть одну зі сторін короба і перевірте розташування штапиків - вони повинні бути паралельними. Закріпіть короб на саморізи по обидва боки і надіньте з боків кришки;
  10. Зніміть захист з клейової смуги і приклейте напрямні по зроблених позначок.

Враховуйте, що кронштейни зазвичай роблять з пластика. Намагайтеся не передавити їх при затягуванні саморізів. При дотриманні всіх цих рекомендацій, надійна установка ролет Вам гарантована.

Читайте також: Як зробити мангал своїми руками з металу

Висновок

Як встановити жалюзі і ролети - з Dnipro-M легко

Щоб не було сумнівів як повісити ролети на вікно, слідуйте всім рекомендаціям, вказаним в нашій статті. Це допоможе уникнути багатьох помилок, які допускають новачки і забезпечити собі бажаний результат.

Завдяки своєму різноманіттю і практичності ролети і жалюзі знайшли чималу популярність не тільки серед офісних приміщень, але і в звичайних квартирах. Покрокова інструкція, представлена ​​в нашій статті дозволяє відповісти на питання як встановити жалюзі на вікно. Це допоможе кожному виконати самостійну установку ролет та жалюзі.