Назад в новини
43646

Як і чим правильно свердлити керамічну плитку?

Зміст:

Коли мова заходить про ремонт, одним з найбільш складних матеріалів є керамічна плитка. При всіх своїх параметрах міцності, цей матеріал все ж таки має низький поріг зламу, що ускладнює процес укладання, а особливо — свердління. Щоб не пошкодити плитку, виконуючи цю операцію, слід знати кілька простих порад і використовувати спеціальний тип витратних інструментів.

Вибір плитки

Перше, що потрібно знати перед початком робіт, — це тип використовуваної плитки, оскільки вона не вся має однакові властивості твердості. Наприклад, керамограніт важко піддається обробці через високу щільність і твердість. Просвердлити його складніше, ніж звичайну кераміку або кахель, що вимагає використання спеціального оснащення для керамограніта.

Не варто також забувати, що керамічна плитка часто буває глазурована. Шар глазурі на її поверхні є за своєю суттю тонким шаром рідкого скла, який доволі важко пробити. Це обумовлене тим, що наконечник свердла не може зачепитися за поверхню і постійно ковзає. Це ускладнює процес свердління і може подряпати сам матеріал.

Визначившись з типом робочого матеріалу, можна приступати до вибору свердла.

Як свердлити плитку свердлом

Яке свердло вибрати

Незалежно від типу обраної плитки, використовувати старі і зношені свердла вкрай не рекомендується. Вони підвищують ймовірність подряпати і пошкодити поверхню. Також забороняється використовувати звичайні свердла по бетону, оскільки вони не просвердлять плитку, а тільки розкришать її.

Невеликі отвори

Щоб отримати отвори з невеликим діаметром використовуються такі типи свердел:

  1. Трубчасті з алмазним напиленням. Завдяки алмазній крихті на ріжучій частини такі свердла ефективно справляються з твердими матеріалами, наприклад, керамогранітом. Однак вони вважаються найбільш дорогими, тому їх купівля є доцільною лише в разі масштабних і регулярних робіт.
  2. Списоподібні з твердосплавним наконечником. За рахунок особливостей заточування різальних крайок твердий наконечник знижує ймовірність розтріскування і розколу. Максимальний діаметр свердління таким свердлом становить 12 мм.
  3. Спіральні з твердосплавною напайкою. Цей тип свердла часто використовується в домашній майстерні замість спецсверла по кераміці завдяки своїй доступності. Їх призначенням є буріння бетону та каменю, але вони також ефективні при роботі з керамічною плиткою. Перед тим, як почати роботу таким свердлом, потрібно накернити поверхню. Зробити це можна шляхом нанесення легких ударів молотком по буру. Сам процес свердління має проводитися на мінімальних обертах.

Великі отвори

Для свердління великих отворів діаметром до 150 мм, наприклад, під підрозетники або змішувачі використовують:

  1. Алмазні коронки. Цей тип оснащення не має обмежень по твердості плитки. Вони впораються практично з будь-яким матеріалом: керамогранитом, порцеляною, загартованим склом, залізобетоном. Понад 100 вирізів однією коронкою забезпечує висока зносостійкість алмазів на робочому сегменті. Також можна продовжити термін їхньої служби за допомогою подачі води в робочу зону.
  2. Кругове регульоване свердло (балеринка). Використовується при роботі з нетвердими видами керамічної і кахельної плитки. За допомогою такого свердла можна виставити будь-який нестандартний діаметр в діапазоні від 30 до 90 мм.

Вибір свердла для свердління плитки

Особливості свердління плитки

Існує кілька простих рекомендацій для досягнення найкращого результату під час свердління плитки.

Підготовка поверхні

Звичайний малярський скотч здатний убезпечити матеріал від ковзання свердла по поверхні. Для цього потрібно нанести дві його смужки поверх нанесеної розмітки і наклеїти його хрест-навхрест. Рекомендується перемалювати позначку на клейку стрічку — це допоможе зробити її більш чіткою.

Використання малярської стрічки поліпшує зчеплення з поверхнею і запобігає зіскок свердла в сторону.

Малі обороти

Свердління плитки слід виконати в безударному режимі, почавши роботу на низькій швидкості і поступово заглиблюючись в матеріал.

Поширеною помилкою в цьому випадку є збільшення швидкості і тиску на інструмент з метою збільшення продуктивності. Насправді в цьому випадку можна домогтися тільки перегріву різальних крайок і збільшення вібрації, що не обіцяє нічого хорошого для плитки.

Після того, як тверде склоподібне покриття буде пройдено, можна поступово нарощувати обороти і прикладати постійний, але не сильний тиск.

Охолодження витратного інструменту

Для того, щоб витратний інструмент прослужив довше, слід охолодити свердло водою в процесі свердління. Якщо постійно поливати свердло немає можливості, то слід періодично зупиняти робочий процес і розпорошувати на нього трохи води. У цьому випадку важливо стежити, щоб вода не потрапляла на моторну частину дрилі.

Своєчасна заміна свердла

Важливо виконати своєчасну заміну свердла в разі, коли шар кераміки пройдений, і слід свердлити стіну. У цьому випадку варто вибирати свердло за типом матеріалу, з якого виконана стіна: бетон, дерево, цегла або камінь.

Діаметр такого свердла повинен бути меншим. Це убезпечить кераміку від пошкодження і не допустить відколу глазурі. За необхідністю можна скористатися ударним режимом. Однак в цьому випадку слід стежити, щоб свердло не відхилялося від осі.

Читайте також:  Утеплюємо стіни пінопластом економимо на опаленні

Установка дюбеля або анкерного болта

Наступним етапом після свердління є установка анкерів або дюбелів в утворені отвори. На даному етапі важливо не пошкодити плитку, тому варто акуратно забивати їх молотком. Крім того, розпірна частина дюбеля не повинна виходити за межу стіни. В іншому випадку можна пошкодити плитку в момент анкерування кріплення. Рекомендується зробити позначку на бурі для отримання потрібної глибини.

Ці особливості допоможуть виконати акуратне свердління керамічної плитки. Варто пам'ятати, що це вкрай кропіткий процес, який вимагає наявності хорошого інструменту, правильно підібраного свердла і твердої руки майстра.