Назад в новини
115112

Утеплюємо стіни пінопластом — економимо на опаленні

Зміст:

Зовнішнє утеплення будинку — завдання трудомістке, і забирає кілька днів. Але при цьому в ньому немає нічого складного, а тому з роботою впорається навіть людина з мінімальним досвідом у ремонті або будівництві.

Зробити утеплення стін пінопластом зовні у випадку з багатоповерхівками практично неможливо самому. Обов'язково доведеться викликати фахівців зі складним обладнанням. А от приватний будинок можна без проблем утеплити своїми руками. Жодних специфічних інструментів не знадобиться, а ціна питання цілком доступна. Так Ви не тільки заощадите, але і будете знати, що робота проведена дійсно правильно.

З цієї статті Ви довідаєтеся основні принципи утеплення фасадів будинків і отримаєте відповіді на питання, чим утеплити будинок зовні недорого і інші основні питання. Утеплюємо будинок правильно!

Навіщо утеплювати будинок

  1. Утеплення будинку — головний засіб від неприємних зимових квитанцій комунальних служб. Використання правильних матеріалів і дотримання технології дозволить економити на опаленні до 30%. При цьому Вам буде не тільки тепліше взимку, але й прохолодніше влітку, адже теплоізоляційний шар дозволяє підтримувати будь-яку температуру всередині житлової конструкції.
  2. Утеплення допоможе тим, хто живе в будинках з поганим опаленням або на останніх поверхах. Так Ви зможете підтримувати комфортну температуру за будь-якої погоди.

Навіщо утеплювати будинок

Чому пінопласт

Найчастіше для зовнішнього утеплення використовується саме пінопласт. Його головними конкурентами є:

  • пінополіуретан;
  • мінеральна вата;
  • скловата;
  • стрічкова пакля (використовується для будинків з бруса).

Переваги

Чому ж варто купити пінопласт? Він має чудові тепло- і звукоізоляційні властивості, не вбирає воду. Використання присадок піднімає температуру займання до 220 °С, завдяки чому він менш пожежонебезпечний, ніж деревина.

До інших переваг пінопласту відносяться:

  1. Ціна пінопласту. Цей матеріал набагато дешевше багатьох альтернативних утеплювачів. Водночас, він має цілий перелік унікальних властивостей, що робить його придатним для утеплення стін, стель, цокольних профілів тощо.
  2. Хороша теплоізоляція. Цей матеріал має набагато кращі теплоізоляційні властивості, ніж бетон, цегла або мінеральна вата, завдяки чому не потрібна велика товщина пінопласту для утеплення.
  3. Невелика вага. Завдяки великій кількості повітряних бульбашок усередині пінопласту він є одним з найлегших видів матеріалів. Внаслідок такого утеплення фундамент не буде відчувати великих навантажень.
  4. Тривалий термін служби. В умовах правильного монтажу і надійного захисту від зовнішніх факторів пінопласт прослужить довгі роки. Середній термін служби пінопласту — близько 30 років.
  5. Несприйнятливість до цвілі. Матеріал має штучне походження, завдяки чому він не руйнується під впливом цвілі, грибка або мікроорганізмів.
  6. Легке використання. Пінопласт легко піддається маніпуляціям. Його легко розрізати і надати потрібну форму.

Як утеплити будинок пінопластом

Недоліки

  1. Чи не кращий варіант для використання всередині приміщень, оскільки утеплення стін зсередини зменшує корисну площу. Крім того, при нагріванні утеплювач пінопласт виділяє шкідливі речовини.
  2. Погана пропускна здатність. Врахуйте, що якщо в будинку погана вентиляція, то конденсат не зможе пройти через пінопласт. Це може призвести до вогкості в приміщенні.

Технологія утеплення пінопластом

Як утеплити будинок пінопластом? Можливо зовнішнє утеплення стін і внутрішнє. І хоча утеплення стін всередині не рекомендується, все ж найефективнішим буде одночасне використання і першого, і другого варіантів.

Утеплення фасаду пінопластом підходить для цегельних, дерев'яних, шлакоблочних будинків. Зашивати стіни потрібно відразу по всьому периметру. Залишати прогалини можна. Якщо зробити часткове утеплення пінопластом, то на стику «теплої» і «холодної» стіни почнуть утворюватися тріщини. Це пов'язано з температурною деформацією: утеплена частина розширюється сильніше ніж холодна, через що з'являються мікротріщини. У них потрапляє вода, замерзає і розширює щілину. У перші роки проблема не проявляє себе, але незабаром може призвести до розривів.

Технологія утеплення пінопластом

Утеплення зовні (фасад)

Утеплення фасаду квартири або будинку має свої переваги і недоліки. Матеріали для утеплення будинку зовні повинні запобігати утворенню цвілі і грибка і, як правило, складаються з чотирьох шарів: клейового, теплоізоляційного, армуючого і декоративного захисного шару.

Переваги

  • не впливає на загальну площу приміщення;
  • стіни схильні до менших коливань температури, оскільки всі негативні фактори опадів припадають на утеплювач фасад;
  • поліпшується звукоізоляція;
  • відсутність будівельного сміття всередині приміщення.

Недоліки

  • зовнішнє утеплення стін не завжди має естетичний вигляд;
  • не можна зробити, якщо будинок є пам'яткою архітектури;
  • в разі утеплення багатоповерхівки будуть потрібні послуги промислових альпіністів.

Утеплення зсередини

Чим утеплити стіни всередині будинку? Для цієї мети найкраще підійде саме пінопласт. Він увібрав у себе всі необхідні для якісного утеплення властивості. Водночас ціна на пінопласт набагато доступніша, ніж на ряд інших матеріалів.

Переваги

До числа переваг внутрішнього утеплення стін можна віднести:

  • високий рівень теплоізоляції — економія тепла взимку і збереження прохолоди влітку;
  • монтаж пінопласту можна виконати самостійно;
  • утеплення будинку зсередини можна виконувати в будь-яку пору року;
  • ціна пінопласту нижча за інші альтернативні варіанти.

Недоліки

  • утеплення стін всередині будинку знижує корисну площу приміщення;
  • токсичність і горючість;
  • може накопичуватися конденсат і утворюватися цвіль.

Підготовчі етапи

Як утеплити будинок зсередини або зовні? Перед тим як утеплювати стіни приватних будинків пінопластом, необхідно підготувати поверхню.

  1. Для початку її очищають від штукатурки або шуби. У цьому дуже допоможе перфоратор з плоским зубилом.
  2. Якщо є тріщини, то їх потрібно закрити. Не повинно бути швів.
  3. За допомогою будівельного рівня перевірте рівність стін. Перепади більше 1 см необхідно вирівнювати. При цьому краще використовувати широкий фасадний шпатель.
  4. Після висихання шпаклівки проводиться грунтування. Якщо цього не зробити, то клейова суміш буде погано триматися.
  5. На нижній лінії утеплення прикручується стартовий профіль. Профіль також виставляється за рівнем.

Іноді зовнішнє утеплення стін пінопластом проводиться прямо по старій штукатурці. При цьому для кріплення листів роблять обрешітку з дерева. Такий спосіб кріплення збільшує тепловіддачу, оскільки тепло йде через зазори і стики напрямних балок і термоізоляції. Тому краще не намагатися заощадити час, а зробити все за правильною технологією.

Матеріали

Кількість матеріалів і витрати на них залежать від типу клею, виду і щільності пінопласту для утеплення, площі фасаду, а також бажаного дизайну. Загалом, їхня вартість може варіюватися. Кількість шпаклівки залежить від стану стіни перед початком робіт: якщо є тріщини і нерівності, то її знадобиться більше. Найменше штукатурки піде на недавно побудовані будівлі.

Пам'ятайте, що тут немає конкретної системи. Потрібно визначити кількість по фронту робіт. Від цього буде формуватися остаточний прайс.

З матеріалів для фасадного утеплення будинку знадобиться:

  • грунтовка глибокого проникнення;
  • цокольний профіль;
  • клейовий розчин для пінопласту;
  • армована сітка;
  • клей для армуючого шару сітки;
  • фінішна грунтовка;
  • оздоблювальні матеріали для облицювання.

Для кріплення профілю і листів пінопласту знадобляться дюбеля. Профіль повинен мати від двох точок кріплення на метр. Листи утеплювача прикручують у центрі і по кутах, причому використовуються при цьому спеціальні дюбелі-парасольки.

Матеріали для утеплення будинку

Які інструменти знадобляться?

Для того, щоб самому утеплити будинок пінопластом, знадобиться ряд інструментів. Причому потрібні як ручні, так і електроінструменти. З вимірювальних приладів використовується будівельний рівень і рулетка.

З ручних інструментів потрібні:

  • широкий шпатель;
  • валик для нанесення грунту і фарбування;
  • будівельний ніж для різання пінопласту і армуючої сітки.

З електроінструментів знадобиться перфоратор або ударний дриль, а також витратні матеріали до них. Особлива увага приділяється довжині бурів. Довжина становитиме від 10 см (4-5 см утеплювача і клею + 5 см поглиблення в стіну).

Якщо ви будете облицьовувати фасад плиткою, то складно буде обійтися без електричного плиткорізу.

Роздобути всі ці інструменти в Києві не складно.

Утеплення фасаду покроково

Фасадні роботи вимагають наступних кроків:

  1. Перший ряд пінопласту укладається на профіль. Роботу починають з кута (будинки, двері, вікна).
  2. У плитах пінопласту робляться отвори для виведення комунікацій. Пінопласт ріжуть під кутом 45° на кутах стін.
  3. Клей наноситься зубчастим шпателем. Його наносять по площі всього листа пінопласту, на площину стику окремих аркушів, а також ставлять маяки в центрі.
  4. Пінопласт фасадний щільно притискають і тримають близько 1 хвилини.
  5. Клей, який видавлюється в місцях стиків, прибирають.
  6. Після первинного застигання клею, робляться отвори під дюбеля.

Важливо! Наступний ряд потрібно укладати зі зміщенням. Тобто вертикальні стики у сусідніх рядів не повинні збігатися, як у цегляної кладки.

  1. Після монтажу пінопласту його грунтують. Наносять шар клею.
  2. На клей укладається малярська склопластикова сітка (на кутах спеціальний куточок). Зверху знову наносять клей.
  3. Далі проводиться шпаклівка (найчастіше — короїд).
  4. Останній етап — фінальна обробка. Її проводять після висихання штукатурки.

Облицювання

На фінальному етапі проводиться обробка стін. Для цього виду робіт використовується штукатурка, яка наноситься на армуючу сітку. Якщо використовувати декоративну штукатурку, то подальша обробка не знадобиться. У більшості ж випадків проводиться фарбування. Швидше за все це зробити за допомогою повітряного компресора і фарбопульта.

Альтернативним варіантом є використання фасадної плитки. Різати її вручну проблематично, а тому тут вам знадобиться або спеціалізований плиткоріз, або кутова шліфмашина з алмазним диском по каменю.

Оздоблення стін після утеплення

Часті питання

Чи можна утеплити фундамент пінопластом?

Фундамент утеплюють спеціальним пінопластом, який не вбирає воду. Робиться це для того, щоб запобігти промерзанню і деформуванню.

Чи можна утеплити дах пінопластом?

Цей матеріал використовують для утеплення даху, але краще для цього підходить піноізол.

Чи можна утеплити стелю?

Пінопласт використовують для утеплення всіх поверхонь. При внутрішньому утепленні стелі замість клею можна використовувати стартову штукатурку. Оздоблення при цьому здійснюється також пінопластом, а саме плитами для підвісної стелі.

У приватних будинках краще проводити зовнішнє утеплення, щоб заощадити простір. Технологія при цьому така ж, як при утепленні підлоги (про це нижче).

Чи можна утеплити підлогу пінопластом?

Пінопласт погано переносить механічний вплив, а тому технологія укладання тут особлива. Попередньо на підлогу по ширині листів виставляються бруски. У простір між ними укладають пінопласт, після чого зверху застеляють дошкою. Дошки при цьому спираються на брус, а тому пінопласт не деформується.

Чи можна дерев'яний будинок утеплювати пінопластом?

Цей матеріал підходить для будь-яких будинків. Але для роботи потрібно буде підібрати підходящу ґрунтовку і клей.

Як утеплити пінопластом відкоси?

Пінополістирол використовується для зовнішнього і внутрішнього утеплення відкосів. Технологія при цьому не відрізняється від описаної вище. При внутрішньому утепленні можна замість клею використовувати монтажну піну.

Помилки при утепленні

Утеплення будинку пінопластом своїми руками може призвести до низки помилок, які допускають новачки.

  1. Найпоширенішою є поклейка пінопласту на непідготовлену поверхню. Через це утеплювач з часом починає відшаровуватися: утворюється здуття або й зовсім відвалюються цілі листи.
  2. Через неякісно виконану роботу в зимовий період утеплені стіни можуть відволожуватися. Це сигналізує про щілини між листами або пінопластом і стіною. Тимчасовим рішенням може стати задування монтажною піною, але для повного усунення проблеми доведеться переробити проблемні ділянки.
  3. Не варто економити на матеріалах. Вибирайте пінопласт з високою щільність і товщиною листа від 3 см. Погані утеплювачі для фасаду будинку гірше зберігають температуру, що знижує ефективність.