Назад в новини
17341

Прямі та бочкові перфоратори — порівняння інструменту

Зміст:

В арсенал кожного сучасного професійного будівельника входить велика кількість інструментів, як ручних, так і електричних. Один з них — перфоратор. Сьогодні існує велика кількість моделей перфораторів, одні з яких призначені для нескладних завдань та використання в домашніх умовах, а інші — для професійної діяльності. Відрізняючись за багатьма своїми параметрами, в тому числі, вазі, габаритам та продуктивності, перфоратори також поділяються на дві підкатегорії за розташування двигуна — прямі та бочкові. В цій статті ми роздивимося головні відмінності, переваги та недоліки бочкових перфораторів, а також підкажемо, як правильно підійти до вибору інструмента. До речі, детальніше прочитати про особливості вибору можна в статті «Як вибрати перфоратор для дому та роботи».

Використання перфораторів

Перфоратори мають широку сферу застосування, яка значно розширюється за рахунок наявності у інструмента кількох режимів роботи. Перфоратори мають два або три режими роботи з наступних:

  • свердління без удару;
  • буріння (свердління з ударом);
  • довбання (свердління з ударом).

Кожний з цих режимів призначений для виконання певного ряду робіт. Наприклад, в режимі свердління без удару перфоратор може просвердлювати отвори в дереві, металі, пластику та кераміці, виконуючи функцію дриля. В режимі буріння він здатний працювати з твердими матеріалами — бетоном, каменем, цеглою. За допомогою довбання перфоратор ефективно руйнує матеріал.

Що робить перфоратор

Перераховувати всі варіанти використання перфоратора можна довго. Він знаходить своє застосування при будь-якому більш-менш значному ремонті та навіть при виконанні простих побутових завдань. Заміна проводки потребує штроблення стін, перепланування передбачає демонтаж перегородок, заміна дверних рам, вікон та навіть сантехніки також потребує використання перфоратора. Незалежно від базового матеріалу, з яким потрібно буде працювати, перфоратор зможе впоратися з поставленим завданням.

За своєю конструкцією інструменти відрізняються розташуванням двигуна. Це відображається на формі перфораторів, тому ви легко зможете відрізнити один тип від іншого. Перфоратори, які мають L-подібну форму, називають бочковими (вертикальне розташування двигуна), а довгий інструмент, схожий на дриль — прямими перфораторами (горизонтальне розташування двигуна). При виборі перфоратора багато хто не може відповісти на наступне питання: «Який перфоратор краще — прямий чи бочковий?» Нижче ми опишемо кожний тип та розповімо, чим вони відрізняються один від одного.

Прямі (горизонтальні) перфоратори

За своїм зовнішнім виглядом такі перфоратори нагадують дриль, тому що двигун в них розташований таким самим чином. Силова установка знаходиться в тій самій площині, що й вісь бура. Це дозволяє напряму передавати насадці крутний момент, а також спрощує конструкцію. Зворотна сторона медалі — обмеження за силою удару. Подібні прилади краще за все підходять для буріння отворів невеликого діаметру (5-16 мм), тому що вони компактні, зручні в застосування, а швидкості обертання насадки вистачить, щоб виконати більшість базових задач.

Пристрій прямого перфоратора - схема

Прямі перфоратори мають наступні переваги:

  • Вони мають невелику вагу та добре збалансовані. Використання такого перфоратора вимагає мінімальних зусиль від оператора.
  • Невеликі габарити та подовжена форма дозволяють використовувати такі перфоратори у важкодоступних місцях, отворах та щілинах.
  • Прямі перфоратори легкі в обслуговуванні та ремонті. Проста конструкція знижує вірогідність виникнення несправності.
  • Вартість прямих перфораторів нижча, ніж у бочкових. При цьому ви зможете знайти на ринку хороші моделі з добрим функціоналом.

Не позбавлені прямі перфоратори й недоліків:

  • обмежена конструкцією сила удару.

Прямі перфоратори часто обирають як універсальний інструмент для свердління, буріння, легкого демонтажу та розмішування сумішей. Прямі перфоратори, так само як і бочкові, можна використовувати в комерційних цілях та для тривалих робіт. Головне — дотримуватися рекомендованих режимів роботи конкретної моделі, не перевантажувати її та не забувати обслуговувати. 

Бочкові перфоратори

Бочкові перфоратори відрізняються від прямих розташуванням двигуна. Він знаходиться в перпендикулярному положенні відносно бура та зміщений в нижню, вертикально розташовану частину корпуса. Будова бочкових перфораторів передбачає редуктор, який перенаправляє обертальний рух в зворотно-поступальний. Потужність цих пристроїв зазвичай вища, ніж у прямих перфораторів, тому вони можуть більш ефективно працювати з оснасткою більшого діаметру, не відчуваючи при цьому перевантажень.

Пристрій бочкового перфоратора - схема

Удар бочкових перфораторів сильніший, ніж у прямих, тому що в їхній конструкції передбачений кривошипно-шатунний ударний механізм. Він дозволяє досягати високої ефективності та сили удару при виконанні складних завдань та будівельних операцій. Бочкові перфоратори можуть застосовуватися для демонтажу стін, руйнування бетону, створення отворів більшого діаметру (до 52 мм). Потужності перфоратора вистачає також для замішування будівельних сумішей у великих об’ємах.

Якщо коротко перерахувати переваги бочкових перфораторів, то можна відмітити наступні моменти:

  • Інструмент має високий рівень стійкості до зношення при довбанні.
  • Високий крутний момент дозволяє використовувати перфоратор в ролі будівельного міксера.
  • Сили удару вистачає для руйнування крупних блоків та демонтажу стін.
  • такі перфоратори найбільш ефективно показують себе при роботі з бурами та коронками великого діаметру.

Негативною стороною інструменту можна назвати велику вагу, однак це може стати і плюсом, тому що при деяких типах роботи вага інструменту збільшує кінетичну енергію руйнування. Крім того, зазвичай бочкові перфоратори коштують дорожче прямих.

Який перфоратор краще — прямий чи бочковий?

Тепер, коли ми розібралися у відмінностях прямих перфораторів від бочкових, можна роздивитися конкретні випадки, визначивши найбільш підходящий тип інструмента:

  1. Для використання в домашніх умовах краще за все купити прямий (горизонтальний) перфоратор, тому що потужності інструменту вистачить для виконання побутових завдань. До того ж, ви заощадите гроші на вартості інструменту. Краще не викладати гроші за агрегат, потужність якого виявиться надлишковою.
  2. Якщо ви затіяли серйозний ремонт, що передбачає перепланування, демонтаж перегородок або штроблення, потрібно задуматися про більш продуктивний інструмент. Бочковий перфоратор дозволить вам не задумуватися про часті перерви завдяки системі охолодження. Якщо ваш бюджет обмежений, ви можете вибрати прямий перфоратор, віддавши перевагу більш потужним моделям з цієї категорії, але пам’ятайте, що потужності інструмента може не вистачити.
  3. Для професійної діяльності слід вибирати перфоратор, який підійде для певного списку завдань. Наприклад, прямий перфоратор для буріння отворів діаметром 6-14 мм, бочковий для буріння отворів діаметром 16 мм та більше, використання з ударними коронками або розмішування сумішей.

Який перфоратор вибрати - бочковий або прямий

 

Коротке порівняння перфораторів

Тип

Прямі

Бочкові

Переваги

Небагато важать, дешевше коштують, компактні. Добре підходять як для домашнього використання, так і для роботи з бурами діаметром 6-14 мм в серійному режимі.

Мають високу потужність та силу удару. Підходять для складних робіт та довгого використання. Мають підвищений ресурс.

Недоліки

Мають меншу потужність та силу удару.

Більш важкий клас інструменту. Вартість більше, ніж у прямих.

Застосування

Свердління та буріння отворів невеликого діаметру (6-14 мм), легкі демонтажні роботи.

Свердління великих отворів, демонтажні роботи, штроблення, розмішування будівельних сумішей.

Якщо дуже коротко: для використання вдома підійде прямий перфоратор, а для професійного використання може підійти як прямий, так і бочковий — все залежить від поставлених завдань. При виборі не забувайте приділяти увагу іншим особливостям інструменту — наявності додаткових функцій, типу патрона, швидкості обертання, ергономічності.