Назад в новини
17565

Як вибрати електричний перфоратор?

Зміст:

  1. Види перфораторів
  2. Будова перфоратора та принцип роботи
  3. Типы патронів перфоратора
  4. Як вибрати перфоратор для дому або роботи
  5. Найголовніше про вибір перфоратора
  6. Часті питання

Що таке перфоратор? Це інструмент, без якого практично неможливо обійтися в будівництві або при ремонті. Існують різні перфоратори, яки мають різні технічні характеристики. Щоб правильно вибрати перфоратор, потрібно добре розбиратися у всіх особливостях цього інструменту.

Види перфораторів

Можна використовувати різні класифікації електричних перфораторів. Найпопулярнішими серед них залишаються наступні:

  • за типом розташування двигуна;
  • за типом електроживлення.

За типом розташування двигуна

Виділяють прямі та бочкові перфоратори. В перших двигун знаходиться в горизонтальному положенні, а в других — у вертикальному. Від цього залежать деякі зміни в конструкції та ефективність інструмента. Детально прочитати про різницю між прямими та бочковими перфораторами можна в окремій нашій статті на цю тему.

Що стосується типу електроживлення, бувають мережеві та акумуляторні перфоратори. В перших живлення подається через мережевий дріт безпосередньо з мережі, а в других використовуються акумуляторні батареї. Мережеві перфоратори можуть довше працювати без перерви, тому що не обмежені ємністю акумулятора. Акумуляторні моделі більш автономні — їх зручніше використовувати на висоті та у важкодоступних місцях.

Будова перфоратора та принцип роботи

Розуміння того, як влаштований перфоратор, потрібне для того, щоб краще орієнтуватися у виборі цього інструменту. Грубо кажучи, можна розділити перфоратор на наступні системи та вузли:

  • силова установка;
  • ударний механізм;
  • антивібраційна система;
  • запобіжна муфта;
  • редуктор перфоратора;
  • патрон.

Cхема будови перфоратора

Двигун

Частіше за все використовується колекторний (щітковий) двигун. Він може бути розташований горизонтально або вертикально. Від цього залежить те, до якого типу відноситься перфоратор — прямого або бочкового. Саме двигун перетворює електроенергію на рух, який потім через редуктор передається насадці, що встановлена в патроні.

Ударний механізм

Удар в електричному перфораторі виникає за допомогою пневматичного ударного механізму, який перетворює обертальний рух на зворотно-поступальний. Це дозволяє досягти високої сили удару при високій швидкості обертання, зберігши при цьому надійність. При обертанні вала п’яний підшипник рухає поршень, що нагнітає та розріджує повітря перед ударником. Стисле повітря штовхає ударник, який ударяє в насадку. При розрідження повітря ударник рухається назад. В бочкових перфораторах замість п’яного підшипника використовується кривошипно-шатунний механізм.

Антивібраційна система

При роботі перфоратора завжди виникає вібрація, яка призводить до того, що оператор втомлюється тримати інструмент. Щоб погасити її вплив, використовуються антивібраційні системи. Вони бувають активними та пасивними.

Активні антивібраційні системи представляють собою амортизуючий механізм з противагою, що компенсує частину вібрації, створюваної ударним механізмом. Також існують ручки, які кріпляться до корпуса за допомогою спеціального шарніра. Вони дозволяють погасити частину вібрації.

До пасивних антивібраційних систем відносяться демпфері або не жорстко закріплені рукояті (наприклад, з'єднання через штифт з пружиною або торсіонний вал). Використання еластичних матеріалів, що поглинають частину вібрації, робить роботу з перфоратором зручнішою.

Запобіжна муфта

При роботі оснастка може заклинити в матеріалі, що може призвести до втрати контролю над перфоратором. Для зменшення ймовірності травмування оператора існує запобіжна муфта, що розчіплює зв'язок між інструментом та оснасткою в момент заклинювання. Це дозволяє уникнути втрати контролю над інструментом та травмування оператора. Варто пам’ятати, що для правильної роботи муфти потрібно впевнено тримати перфоратор за обидві рукоятки.

Ударний механізм та патрон перфоратора

Ударний механізм — важлива деталь, яка передає енергію двигуна до патрону. Від якості його виконання залежить надійність інструменту, його продуктивність та можливість виконувати складні задачі без перегріву.

Ще один важливий елемент — патрон, в який встановлюється насадка. Ми вирішили виділити опис різних типів патронів окремий розділ.

Пристрій і принцип роботи перфоратора

Типы патронів перфоратора

SDS-Plus

Один з найрозповсюдженіших типів патрону в перфораторах. Фіксація або зміна оснастки спеціальної геометрії (з двома каналами та двома жолобами для фіксації) відбувається швидко та не потребує жодних інструментів або ключів. Патрони такого типу швидко справляються з ударними навантаженнями, яким піддається перфоратор під час роботи.

Хвостовик SDS-Plus

SDS-Max

Цей тип патрону ідеально підходить для буріння отворів великих діаметрів, а також для тривалих демонтажних робіт. Завдяки своїй конструкції він може витримувати ще більші навантаження, ніж патрон SDS-Plus, хоча й досягається це ціною більшої ваги та розмірів. Також для цього патрона застосовується спеціальна оснастка з хвостовиком SDS-Max.

Хвостовик SDS-Max

Швидкоз’ємний патрон

Цей тип патрону дозволяє швидко і без інструментів замінити стандартний патрон SDS-Plus на кулачковий патрон, який призначений для використання свердл з циліндричними або шестигранними хвостовиками. Кулачкові патрони заборонено використовувати в ударному режимі перфоратора!

Як вибрати перфоратор для дому або роботи

Технічні характеристики перфоратора визначаються задачами, для яких він був створений. Правильний вибір перфоратора допоможе не тільки прискорити та спростити роботу, але й зробити її більш приємною та безпечною. Також при виборі перфоратора варто звертати увагу на ергономіку та зовнішний вид.

Як вибрати перфоратор для роботи - які характеристики краще

Енергія удару

Мабуть, найважливішою характеристикою є енергія удару (сила удару). Цей показник вимірюється у джоулях.

  • Невеликі моделі мають енергію удару до 2 джоулів. Ці моделі легкі та маневрені, що робить їх ідеальним вибором для буріння невеликих отворів (5-8 мм) або при роботі у важкодоступних місцях (наприклад, під стелею).
  • Перфоратори з силою удару від 2 до 4 джоулів — хороший вибір для тих, кому потрібно бурити отвори діаметром 6-14 мм, а також проводити дрібні демонтажні роботи.
  • Перфоратори з силою удару 4-8 джоулів добре підійдуть для буріння отворів великого діаметру, демонтажних робіт, а також буріння ударними коронками (кільцевими різцями).
  • Перфоратори з силою удару більше 8 джоулів призначені для буріння отворів великого діаметру (52 мм і більше), роботи з ударними коронками великих розмірів (100 мм та більше), а також демонтажних робіт різного ступеню складності.

Чим вища сила удару, тим з більшим діаметром оснастки зможе працювати перфоратор і тим більші отвори зможе робити. Причому, на відміну від дриля, сила удару не буде пов’язана від того, наскільки сильно оператор натискає на інструмент. Це пов’язано з особливістю будови ударного механізму, про яку ми говорили вище — сила удару буде постійною навіть при невеликому натисканні на перфоратор.

Частота ударів

Від кількості ударів поршня по бойку залежить швидкість буріння або демонтажу. Разом з енергією удару це один з параметрів, що відповідають за продуктивність перфораторів. Частота удару залежить від кількості обертів двигуна, але зворотно пропорційна силі удару. Чим вища швидкість обертання та кількість ударів, тим нижча сила кожного окремого удару. Це пов’язано з особливістю будови ударного механізму.

Потужність перфоратора

Потужність напряму впливає на роботу перфоратора під навантаженням. При однаковій швидкості буріння та силі удару більш потужний перфоратор буде відчувати менші навантаження та, як наслідок, менше нагріватися. Якщо ж вибрати перфоратор з недостатньою потужністю, то навіть при нетривалій роботі він може перегрітися та вийти з ладу.

Як вибрати перфоратор для дому - якої потужності достатньо

Наявність кількох режимів роботи

В залежності від типу та призначення перфоратора, він може мати наступні режими роботи:

  • свердління без удару;
  • буріння (свердління з ударом);
  • довбання (удар без свердління).

В залежності від поставлених завдань, потрібно вибирати необхідний режим роботи:

  • буріння — для отворів в цеглі, бетоні, камені та інших мінеральних основах;
  • свердління — для отворів в металі, дереві, пластику;
  • довбання — для демонтажних робіт.

Інструмент, у якого є одразу три функції, називається трирежимним перфоратором.

Також можна виділити ще один режим — режим налаштування кута оснастки. У цьому режимі можна виставити долото в необхідній площині для зручності роботи. В деяких моделях режим свердління суміщений з режимом налаштування кута оснастки.

Деякі перфоратори можуть оснащатися функцією реверса — обертання в зворотному напрямку. Ця функція буде корисною при витяганні оснастки, яку заклинило, нарізанні різьби та інших роботах.

Ергономіка

Щоб з перфоратором було зручно працювати, в нього повинна бути ергономічна форма, рукоятки оптимальної ширини та, бажано, наявність гумових вставок, що запобігають вислизанню інструмента. Також варто приділити увагу наявності системи віброгасіння, яка допоможе зробити навіть тривалу роботу з інструментом безпечною та комфортною. Зверніть увагу на наявність налаштовуваних бокових ручок — такий варіант буде зручним при роботі в тісному просторі.

Найголовніше про вибір перфоратора

Якщо ви хочете купити перфоратор для дому, щоб бурити невеликі отвори, вам підійде інструмент з силою удару до 3 джоулів. Якщо потрібно буде штробити стіни або працювати кільцевими різцями, варто звернути увагу на моделі з силою удару до 9 джоулів. Якщо ж вам потрібен перфоратор для буріння отворів великого діаметру (більше 36 мм), демонтажних робіт та роботи з кільцевими різцями діаметром 100 мм та більше, віддайте перевагу моделям з силою удару більше 8 джоулів.

Часті питання

Ударний дриль або перфоратор?

Ударний дриль розрахований переважно на буріння цегли. Щоб дриль добре бурив, потрібно буде докладати до інструменту зусилля. На відміну від нього, перфоратор призначений скоріше для ударного режиму роботи, ніж свердління. Він буде значно швидше довбати матеріал незалежно від зусиль оператора.

Якщо головна задача, яка перед вами стоїть, свердління різних матеріалів, не обов’язково потребуючих наявності ударного режиму, краще вибрати дриль. Якщо ж потрібно працювати з твердими матеріалами, займатися демонтажем або вибивати штроби краще вибрати перфоратор. Якщо дриль оснащений швидкоз'ємним кулачковим патроном, її можна однаково добре використовувати як в якості дриля, так і в якості перфоратора.

Чи можна перфоратором свердлити плитку?

Перфоратор може свердлити плитку в режимі свердління без удару. Встановіть відповідну насадку, а потім дійте так, як працювали б дрилем.

Чи можна перфоратором бурити землю?

Щоб бурити перфоратором землю, потрібно встановити в цей інструмент спеціальний бур. Переконайтеся, що перфоратор достатньо потужний для цієї процедури. У протилежному випадку, ви можете перевантажити інструмент і він вийде з ладу. Рекомендована потужність перфоратора для використання з бурами для землі — не нижче 1600 Вт.