Назад в новини
9568

Що подарувати столяру: ТОП корисних ідей

Столяр — це фахівець широкого профілю, діяльність якого тісно пов'язана з обробкою та виготовленням виробів з деревини. Водночас не варто плутати цю професію з професією тесляра. За своєю суттю, тесляр займається обробкою деревини, перетворюючи її на деталі, різні конструкції та будівельні матеріали у той час як столяр надає цим виробам фігурного вигляду.

Майстри столярної справи займаються виробництвом дерев'яних вікон, дверей та арок, сходів, карнизів та плінтусів, різноманітних меблів. Також столяр може обробляти деревину, ремонтувати та реставрувати вироби з деревини, врізати замки та фурнітуру, шліфувати та полірувати, встановлювати меблі тощо.

У своїй діяльності столяри потребують відповідного інструменту та обладнання. Якщо особисто ви ніколи не стикалися ні з чим подібним і не розумієтеся на тонкощах столярної справи, ми допоможемо вам вибрати відповідний подарунок.

Електроінструмент

Наявність електроінструменту в арсеналі столяра дозволяє значно прискорити та полегшити робочий процес. Розглянемо найбільш потрібні види.

Шуруповерти

Цей інструмент є одним із найбільш затребуваних. Він однаково стане в нагоді як домашньому майстру, так і досвідченому столяру. Шуруповерт дозволяє швидко закрутити та викрутити кріпильні елементи (гвинти, саморізи тощо) та виготовляти отвори в деревині та інших матеріалах.

Шуруповерт для столяра

Всі шуруповерти, незалежно від джерела живлення, можуть бути ударними і безударними. Ударний тип для роботи використовує поєднання крутного моменту і ударної сили, що дозволяє знизити навантаження на зап'ясті. Безударний працює тільки за рахунок крутного моменту.

Торцювальні пили

Цей вид обладнання є видом дискових електропил, які дозволяють виконати точне розпилювання деревини під прямим і похилим кутом. Торцювальні пили також можуть впоратися з розпилюванням заготовок з інших матеріалів: пластику, композиту і навіть металу.

Торцювальна пила для столярної роботи

Цей вид обладнання просто необхідний столярам, ​​діяльність яких тісно пов'язана з монтажем різних конструкцій або оздоблювальними роботами. Також торцювальні пили можуть використовуватися у виробництві меблів та в дизайн-студіях.

Електролобзики

Складно уявити обробку деревини без лобзика. Особливо якщо це не ручний, а сучасний електроінструмент. Зворотно-поступальні рухи пилки електролобзика дозволяють виконати розпилювання деревини та інших матеріалів: пластмаси, м'яких металів, гіпсокартону тощо.

Електролобзик на подарунок для столяра

Витратним інструментом у цьому випадку виступають пилки. Також підбирається відповідний тип пиляльного полотна залежно від матеріалу, що обробляється.

Електрорубанки

Цей електроінструмент дозволяє вирівнювати дерев'яні поверхні після первинної грубої обробки. За його допомогою можна усунути дефекти та нерівності. Однак варто зазначити, що електрорубанки не призначені для точних робіт і є лише інструментом для проміжної обробки перед початком фінішних робіт.

Електрорубанок на подарунок для столяра

Цей електроінструмент дозволяє виконувати ряд функцій, серед яких:

  • підрізання фаски;
  • вибірка чверті;
  • обробка пиломатеріалів та підгонка їх до потрібного розміру;
  • можливість створювати виступи на ребрах бруса чи дощок, з'єднаних між собою.

Фрезери

Призначенням цього інструменту є профіль кромок дерев'яних виробів, свердління сліпих та наскрізних отворів, вирізання пазів.

Залежно від типу конструкції фрезери поділяються на три види:

  • вертикальні — встановлюються над заготовкою. Фреза, що обертається, фіксується в їх центральній частині;
  • кромкові — використовуються для обробки кромок та зняття фасок;
  • ламельні — використовуються для виготовлення пазів та замків, які зустрічаються на вагонці або підлогових покриттях.

Фрезер на подарок для столяра

Шліфувальний інструмент

Незалежно від типу шліфувальної машини принцип роботи не змінюється — обробка поверхні матеріалу за допомогою абразивного обладнання. Водночас різні види шліфувальних машин мають свої особливості та вирішують різні завдання.

Розрізняють чотири основні види шліфувальних машин:

  • Ексцентрикові. Вважаються універсальними та підходять для шліфування та полірування матеріалу. Такі машинки мають круглу підошву з липучкою, на яку кріпиться шліфувальний диск. Їх використовують для грубої або делікатної обробки матеріалів та покриттів.

Шліфувальні машинки для подарунка столяру

  • Вібраційні (плоскошліфувальні). Оснащуються прямокутним майданчиком з притискним механізмом або мають фіксацію на липучці. Використовуються для фінішного оздоблення поверхонь.
  • Дельтоподібні. Принцип роботи побудований на швидкому коливанні підошви з невеликою амплітудою. Дозволяють шліфувати виступи, глухі кути, профілі, кромки, складні поверхні та дрібні деталі. Найчастіше використовується при виготовленні меблів.
  • Стрічкові. Цей варіант є найпоширенішим. Велика швидкість руху абразиву забезпечує хороше полірування, але вимагає контролю над шліфуванням. Такі шліфувальні машини здатні обробляти грубі поверхні.

Ручний інструмент

Не обходиться робота столяра без ручного інструменту. Струбцини, молотки та стамески можуть стати незамінним, але водночас бюджетним подарунком для людей цієї професії.

Струбцини

Ручний інструмент необхідний для фіксації заготовок під час роботи. Вони мають просту конструкцією, яка містить рухливий елемент і раму. Використання цього інструменту дозволяє виключити рух заготовок у процесі обробки. Також струбцини можна використовувати при склеюванні матеріалів.

Молотки та киянки гумові

Класичний молоток є ударним ручним інструментом, за допомогою якого можна забивати цвяхи, витягувати кріплення, підганяти заготовки тощо. Водночас для столярів існує спеціальний різновид — столярний молоток. Він має плоску ударну поверхню, а його задня частина має форму клина або гвоздодера. Він переважно підходить для точних столярних робіт.

Киянки, на відміну від молотків, мають м'яку ударну частину, що дозволяє їх використовувати для делікатної роботи з крихкими матеріалами. Цей ручний інструмент використовується для обробки фальцевих з'єднань, покрівельних робіт та ін.

Ручні киянки на подарунки столяру

Стамески

Стамески використовуються для вибірки у деревині, зачистки пазів, зняття фасок, контурного різьблення та інших видів робіт.

Основними видами стамесок є:

  • прямі — є найпоширенішим варіантом, що використовується для зняття великої кількості матеріалу з поверхні;
  • плоскі — характерною особливістю є прямий поперечний профіль. Вони використовуються для чорнової обробки;
  • косі — мають скіс на ріжучій кромці, що дозволяє прискорити обробку заготовок;
  • вигнуті — мають поздовжній вигин всього полотна та використовуються для вибірки пазів у заготовках;
  • радіусні (напівкруглі) — використовуються для різьблення по контуру.

Стамески на подарунок столяру

Також існує спеціальний тип стамесок — клюкарза. Вони мають спеціальну вигнуту форму для вибірки паза для замка дверей.

Корисні подарунки

Якщо ваш друг або кохана людина має в своєму арсеналі всі необхідні інструменти або ви просто шукаєте найбільш бюджетний варіант подарунка, то рекомендується звернути увагу на корисні дрібниці.

До недорогих, але вкрай корисних і потрібних речей для столяра можна віднести:

  • Ящики для інструменту. Бувають різних розмірів, з колесами для транспортування та без них. Можуть оснащуватись додатковими органайзерами. Вони дозволяють зручно транспортувати та надійно зберігати весь необхідний інструмент.

Ящики для інструменту столяру

  • Верстаки. Дозволяють організувати робоче місце столяра. За їхньою допомогою можна затискати заготовки різної форми для їхньої подальшої обробки.

Верстаки для столярних робіт

  • Захисні окуляри. Стануть незамінним засобом для захисту очей від тирси і частинок дрібного будівельного сміття, що летить на всі боки.

Засоби захисту для столяра

  • Протишумові навушники. У процесі роботи з деревиною видається високий рівень шуму. Спеціальні протишумні навушники здатні захистити органи слуху від його негативного впливу.

Засоби захисту для столярної справи

Це далеко не повний список всіх можливих подарунків. Дізнатися більше подробиць про представлені категорії товарів та ознайомитися з іншими варіантами електроінструменту та обладнання можна прямо на нашому сайті.