Назад в новини
12464

Види інструментів для обрізки садових дерев

Обрізка дерев та чагарників — звичне заняття для власників садової ділянки. У ході цієї процедури видаляються гілки, які були пошкоджені або просто засохли, а також пагони, не здатні до плодоношення. До того ж своєчасний догляд допомагає омолодити, відновити та зміцнити здоров'я рослини, сформувати крону, покращити зовнішній вигляд дерева чи чагарника, підвищити врожайність.

Гілки, що обробляються, можуть мати різну товщину і розташовуватися на різній висоті. Щоб полегшити роботу та не нашкодити рослинам, необхідно використовувати правильний інструмент.

Садові секатори

Інструмент дозволяє акуратно та точно виконувати різноманітні роботи в саду.

Обвідні секатори

Найбільш поширений різновид садових секаторів. Вони ріжуть подібно до ножиць, тільки одне лезо у них опукле, а друге — увігнуте. Під час використання обвідного секатора робоче лезо розташовується зверху, трохи звернувшись до гілки, яку потрібно обрізати. Дозволяє зробити точний і чистий зріз, підходить для обрізки гілок, молодих зелених рослин і сирої деревини.

Секатори з ковадлом

Цей тип секаторів у своїй роботі більше нагадує сокиру, ніж ножиці. Він має гостре робоче лезо, заточене з обох боків. Такий інструмент більше підходить для роботи із сухими, старими та жорсткими гілками.

Садовий секатор Dnipro-M

Сучкорізи

За своєю суттю вони є тим самим секатором, але з довшими ручками. Їх використовують для роботи на висоті, куди дістатися секатором дуже проблематично. Також підходять для роботи в чагарниках.

Сучкоріз здатний впоратися з гілками діаметром до 5 см. Розрізняють такі види:

Ручні інструменти

Найпростіший вид сучкорізу. За своєю конструкцією вони нагадують звичайні садові ножиці. Такий інструмент є найбільш економічним, але при цьому вимагає механічних зусиль від оператора. Тому він найчастіше використовується для невеликого обсягу робіт. Підходить для обробки важкодоступних місць.

Електричні сучкорізи

  • Мережеві. У ролі ріжучої частини тут виступає невелика ланцюгова пила, яка забезпечує рівний та точний різ. Такі пристрої дозволяють працювати на висоті 5 метрів. Їхнім головним недоліком є прив'язка до електромережі та обмежений мережевим шнуром радіус дії;
  • Акумуляторні. Працюють від акумуляторних батарей, тому не потребують електромережі. Час роботи обмежений зарядом акумулятора, тому для великих площ слід вибирати ємні батареї.
  • Бензинові. Повністю автономні пристрої з високою потужністю та продуктивністю. За їхньої допомоги можна обробити більшу площу садової ділянки. Головним недоліком є високий рівень шуму під час роботи та велика вага інструменту.

Кущорізи

Інструмент дозволяє надати форму чагарникам, живоплоту, виконати обрізання молодих плодових культур. Його використовують для благоустрою території та реалізації різних ідей у ландшафтному дизайні. Кущорізи з одностороннім лезом підходять для акуратного підрізання гілок до 10 мм, двосторонні — універсальні для гілок (до 15 мм) та живоплотів. Види:

  • Мережеві. Легкі та компактні моделі, прості в обслуговуванні, не вимагають заміни мастила, доливу пального. Мають обмежений радіус використання, не підходять для обрізки вологих та мокрих рослин.
  • Акумуляторні. Мобільні, прості у використанні та обслуговуванні, потребують періодичної підзарядки.
  • Бензинові. Потужні пристрої, що дозволяють обрізати навіть великі гілки, підходять для великого обсягу робіт.

Кущоріз Dnipro-M

Садові пили

Не варто плутати цей інструмент із ножівкою по дереву. Зуби садової пили мають довжину не менше 5-7 мм, вони загартовані та заточені, що підходить для пропилу у двох напрямках. Важливо пам'ятати, що інструмент вибирається для обрізки живих рослин, а отже, проводити роботу потрібно з найменшими втратами. Ножівка для цього не годиться.

Ручні пили

Садові пили можуть мати пряме, вигнуте або лучкоподібне полотно довжиною 30-35 см (найкращий варіант — загартована сталь). Ручка має бути прогумована, що захистить від вислизання. Важливо врахувати товщину полотна. Під час високих навантажень дуже тонке може зламатися.

Ручна пила Dnipro-M

Шабельна пила

З пильним полотном по дереву її можна використовувати для обрізання невеликих гілок. Інструмент легкий, компактний, його можна утримувати однією рукою, працювати у важкодоступних місцях та на висоті.

Шабельна пила Dnipro-M

Читайте також:  Обробка саду навесні

Ланцюгові пили

Для обрізки великих гілок та їхньої подальшої переробки використовують мережеві, бензинові та акумуляторні ланцюгові пили. Під час вибору інструменту необхідно звернути увагу на потужність двигуна, довжину шини, крок ланцюга, вагу та інші характеристики, що впливають на можливості ланцюгової пили та комфорт у роботі. Для сезонної обрізки гілок та заготівлі дров достатньо побутових та напівпрофесійних моделей.

  • Електропили. Прості в експлуатації та обслуговуванні, екологічно безпечні.
  • Акумуляторні пили. Автономні, тихі інструменти, не виділяють шкідливих речовин в атмосферу.
  • Бензопили. Не залежать від наявності електромережі, мобільні та продуктивні.

Ланцюгова електропила Dnipro-M

Серед інших інструментів, які можуть стати в пригоді під час обрізки садових дерев і чагарників, можна виділити ніж та ножиці.