Назад в новини
10151

Стрічкопильні верстати — будова та види

Содержание:

Що таке стрічкова пила по дереву?

Стрічкова пила по дереву — це електричний інструмент, який використовується для роботи з дерев’яними заготовками. Його часто використовують для деревообробки у столярних або домашніх майстернях. Полотно такої пили замкнуте — воно представлене кільцем, на якому знаходяться зубці. В залежності від частоти, форми зубців та ширини полотна, пила здатна працювати з різними матеріалами. За допомогою стрічкової пили можна виконувати наступні завдання:

  • робота з колодами та заготовками, з якими не впоралися б інші види пил;
  • фігурне різання деревини;
  • створення однакових та дзеркальних елементів;
  • поперечне та поздовжнє розпилювання.

Будова стрічкової пили по дереву

Конструкція стрічкових пил доволі проста та схожа у всіх підкатегорій інструменту. Хоча вага та габарити пил з високою потужністю будуть більше, ніж у домашніх моделей, основні деталі механізму в них будуть співпадати:

  • Корпус пили, який також називають рамою або станиною. На ньому монтовані всі інші елементи.
  • Робоча поверхня, що має вимірювальну лінійку та упор. Ці деталі дозволяють досягати високої точності в роботі.
  • Двигун — «серце» стрічкової пили. Він перетворює електроенергію на обертальний рух, що потім передається шківу.
  • Полотно стрічкової пили надягається на шків та обертається разом з ним на високій швидкості, забезпечуючи високу чистоту розпилювання.
  • Керуюча частина, за допомогою якої оператор взаємодіє з пилою.

Будова стрічкової пили по дереву

Види стрічкових пил по дереву

Не дивлячись на те, що пилорами схожі між собою, існує кілька типів стрічкових пил. Вони розрізняються за тим, як саме розташоване пильне полотно, ділячись на вертикальні та горизонтальні стрічкові пили.

Вертикальні стрічкові пили по дереву

Для стрічкових пил вертикального типа характерне вертикальне розташування полотна. Такі пили добре підходять для розпилювання деревини у цехах з обробки дерева, а також у домашніх майстернях. За допомогою цього інструменту можна розрізати різни за шириною матеріали та працювати у будь-якому напрямку. Вертикальні стрічкові пили можуть відрізнятися за розмірами.

Вертикальні стрічкові пили по дереву

Обираючи стрічкову пилу з вертикальним розташуванням полотна, потрібно приділити увагу наступним параметрам:

  • швидкість руху робочого полотна;
  • довжина полотна;
  • наявність кількох швидкостей роботи;
  • можливість регулювання ступеню нахилу стола;
  • максимальна глибина розпилювання;
  • габарити та вага пили.

Горизонтальна стрічкова пила по дереву

Існують також моделі, пильне полотно в яких розташоване у горизонтальній площині. Вони популярні як серед майстрів-початківців, так і серед досвідчених професіоналів. Стрічкові пили горизонтального типу добре підходять для виконання поперечного та косого розпилювання. Бувають стрічкопильні верстати промислового масштабу, які можуть функціонувати автономно — ними керує комп’ютер.

Горизонтальна стрічкова пила по дереву

Якщо ви вирішили придбати горизонтальну стрічкову пилу по дереву, зверніть увагу на наступні характеристики:

  • можливість виконувати розпилювання під кутом;
  • потужність пили;
  • максимальна швидкість руху полотна;
  • габарити стола.

Як користуватися стрічковою пилою по дереву?

При роботі зі стрічковою пилою по дереву доводиться самостійно подавати заготовку у верстат, тому потрібно працювати акуратно та точно. Покладіть заготовку до упора, потім нанесіть на неї розмітку. Після цього запустіть пилу та дайте їй попрацювати 2 хвилини, поки вона не набере потрібної кількості обертів. Плавно подавайте заготовку, добре притискаючи її до столу. Слідкуйте, щоб під час подачі не було ривків, а пила м’яко входила у матеріал. Якщо ви помітили, що пилу заклинює, зупиніть роботу та перевірте, чи підходить пильне полотно до матеріалу та чи не затупилось воно. Крім того, може не підходити швидкість руху ріжучого полотна. Пам’ятайте, що для твердої деревини потрібна менша швидкість, а для м’якої — більша.

Для чого потрібна стрічкова пила

Ось кілька моментів, про які потрібно пам’ятати під час роботи:

  • Не тягніть заготовку на себе, тому що це може призвести до зіскакування пильної стрічки з роликів.
  • Якщо працюєте з маленькими деталями, користуйтеся подаючою дошкою, щоб пильне полотно не зачепило руки.
  • При обробці круглої заготовки потрібно слідкувати за тим, щоб вона не проверталася під час пропилювання.
  • Якщо ви довго працюєте стрічковою пилою, робіть паузи, щоб прибрати стружку та пил з робочої поверхні.

Як вибрати стрічкову пилу

Обираючи стрічкову пилу, потрібно звернути увагу на декілька ключових параметрів. Саме від їх поєднання будуть залежати можливості пили та завдання, які вона зможе виконати.

Потужність

Це одна з найважливіших характеристик. Від потужності стрічкової пили залежить те, які завдання будуть їй доступні. Малопотужні стрічкові пили підходять тільки для використання у побуті. Більш потужніші моделі можна використовувати у професійній сфері та на виробництвах. Пам’ятайте, що потужні двигуни потребують великої кількості електроенергії.

Можна виділити наступні класи стрічкових пил:

  • Якщо потрібна пила для побутового використання, вистачить моделі з потужністю 350-1000 Вт. Такий інструмент невимогливий та отримує живлення від звичайної однофазної мережі (220 В). Він видає мало шуму під час роботи та добре підходить для виконання простих завдань або нетривалої роботи. Моделі з низьким рівнем потужності погано справляються з твердими сортами деревини.
  • Для використання у майстернях або на невеликих підприємствах потрібні стрічкові пили потужністю 1-3 кВт. Вони здатні обробляти близько 10 кубічних метрів деревини протягом 1 робочого дня, а також ефективні при розпилюванні твердих сортів деревини. Такі стрічкові пили також можна купити для домашнього використання.
  • Найпотужніші пили (вище 3 кВт) необхідні для встановлення на спеціалізованих підприємствах. Вони легко справляються з твердою деревиною, мерзлими колодами та найбільш товстими заготовками. Моделі такого класу потребують підключення до трифазної електромережі.

Глибина та ширина пропилу

Від глибини пропилу залежить те, наскільки товсте дерево зможе обробити інструмент. Частіше за все вона складає від 8 до 50 см. Глибина пропилу пов’язана з потужністю — слабкий двигун не подужає надто велику товщину.

Ширина пропилу впливає на максимальну ширину заготовок, які здатна обробити пила. Найбільш розповсюджені значення — від 300 до 600 мм.

Параметри пильного полотна

Полотна для стрічкової пилки — робочий інструмент стрічкопильного верстата по дереву. Краще за все, якщо воно виготовлене з вуглецевої сталі. Ця сталь проходить термічну обробку, після якої отримує високі параметри твердості та витривалості. Довжина та ширина полотна впливають на продуктивність та швидкість роботи — широке та довге полотно може обробляти широкі та товсті заготовки. Якщо вам потрібно виконати фігурний різ або розпилити заготовки під кутом, краще за все вибрати середню довжину та ширину полотна для різання.

Зубці пили мають бути добре заточені — це сильно впливає на якість розпилювання. Чим більша кількість зубців у пили, тим рівніше буде розпил. У пильного полотна має бути кількість зубців кратна трійці, тому що в них йде почергове розведення — прямо, праворуч та ліворуч. Оптимальним варіантом вважаються 210 зубців з кроком 3/4 дюйми або 180 зубців з кроком 7/8.

Швидкість пильного полотна

Для м'яких порід дерева потрібна висока швидкість руху пили, а для твердих — відносно низька. Краще за все, якщо у пили є можливість регулювання швидкості руху полотна — такий інструмент універсальний та здатний працювати з різними породами.

Додаткові функції стрічкової пили

Наявність додаткових функцій може зробити використання пили набагато зручнішим та скоротити час роботи:

  • Швидке натягування полотна — дозволяє обходитися без інструментів при зміні витратного матеріалу.
  • Міліметрова шкала — робить розпил набагато точнішим.
  • Наявність кількох упорів також дає можливість підвищити точність розпилювання.
  • Функції обертання та нахилу робочого стола допомагають набагато зручніше проводити фігурні розпили.
  • Підсвічування робочої зони дозволяє комфортно працювати в умовах недостатнього освітлення.

Висновок

Якщо ви врахуєте всі параметри (потужність, довжину та ширину пильного полотна, глибину та ширину пропилу), то отримаєте надійний інструмент, що виконає всі необхідні завдання. Пам’ятайте, що не можна перевантажувати пилу — це призведе до її швидкого зламу. Якщо знаєте, що потрібно буде працювати довго та обробляти тверду деревину, краще обрати модель з хорошим запасом потужності. Також не забувайте про регулярне обслуговування стрічкової пили та її очищення — це подовжить термін експлуатації інструменту.