Назад в новини
4242

Способи утеплення квартири: стіни, підлога, стеля

З настанням перших холодів більшість жителів як багатоквартирних, так і приватних будинків починають замислюватися про утеплення свого житла. Адже зростання цін на енергоносії потребує розумної витрати енергетичних ресурсів. І якщо в сучасних багатоповерхівках забудовники приділяють велику увагу проблемам енергоефективності ще на етапі проектування, то у старих «хрущовках» питання додаткового утеплення доволі актуальне.

Для зниження тепловтрат приміщення слід провести цілий комплекс заходів щодо утеплення. Обмежитися простим заклеюванням щілин у вікнах може бути недостатньо для отримання необхідного результату. Важливо утеплити також стіни, підлогу та стелю.

Розберемо докладніше як знизити втрати тепла і способи утеплення квартири.

Утеплення стін

Одним із варіантів утеплення стіни є обшивка квартири пінополістиролом з боку фасаду. Головна перевага цього способу — можливість утеплення квартири без проведення генерального ремонту.

Утеплення стін

Недоліком є ​​можливість проведення такого утеплення лише у теплу пору року. Крім того, воно може псувати зовнішній вигляд будівлі. До того ж у деяких випадках проведення зовнішнього утеплення може бути заборонено місцевим законодавством, оскільки воно вносить косметичні корективи у загальну концепцію будівлі.

Зверніть увагу, що перед зовнішнім утепленням стінок слід отримати відповідний дозвіл у ЖКГ.

В якості утеплювача для стін часто виступають такі матеріали:

  • пінопласт — має невелику вагу, простий у монтажі і коштує недорого. Однак цей матеріал відрізняється своєю крихкістю;
  • екструдований пінополістирол — міцний, довговічний, але пожежонебезпечний;
  • мінеральна вата в плитах — негорючий матеріал з гарною звуко- та теплоізоляцією. Головним його недоліком є ​​висока вартість.

Читайте також:  Як утеплити будинок пінопластом

Утеплення стін зсередини

Воно невід'ємно пов'язане із зменшенням житлової площі. Конструкції з гіпсокартону, за які закладається мінеральний утеплювач, займають щонайменше 5 см довжини чи ширини приміщення. Тому в багатьох випадках краще буде проведення зовнішнього утеплення стін.

Зовнішнє утеплення стін

Утеплюються пінопластом товщиною не менше 5 см, після чого його штукатурять за допомогою армуючої сітки. Далі слідує фарбування утеплення під колір будівлі.

Вікна та двері

Мабуть, найпопулярнішим способом утеплення квартир, як і раніше, залишається заміна старих віконних рам на нові. Зараз існують навіть спеціальні морозостійкі вікна з потрійним склопакетом, що запобігає тепловтратам.

Для швидкого усунення щілин у вікнах допоможе перевірений спосіб: вата та малярський скотч, поролоновий утеплювач на клейовій основі, силіконовий герметик, прогумований ущільнювач або замазка. Таке закладання щілин трохи знизить втрати тепла і є тимчасовим варіантом. Однак дешевизна і доступність робить його затребуваним і досі.

Утеплення вікон

Утеплення дверей

Якщо вхідні двері не щільно прилягають до рами, то в квартирі можуть виникнути протяги. Позбутися їх можна такими способами:

  • встановити щітки для дверей на нижню частину дверного полотна за допомогою саморізів, клейкої стрічки або затиску. Такі щітки дозволять усунути протяги, зберегти тепло чи прохолоду у приміщенні;
  • встановити накладні утеплювачі на двері за допомогою двосторонньої клейкої стрічки;
  • утеплення за допомогою спеціальної клейкої стрічки, яка наклеюється на двері, та допомагає зберегти тепло. Перевагою цього способу є швидкість встановлення та низька собівартість.

Утеплення дверей

Утеплення підлоги та стелі

Для найкращого результату слід подумати про утеплення підлоги та стелі. Особливо це питання актуальне для мешканців перших та останніх поверхів відповідно.

Утеплення стелі

Для утеплення стелі слід вирівняти поверхню. Для запобігання появи цвілі укладається лист гідроізоляції, який закладається спеціальними сумішами. Після цього встановлюється каркас, на якому буде закріплений утеплювач. Його роль у цьому випадку може грати пінопласт, мінеральна вата, пінополіетилен та інші. Кожен із цих матеріалів має свій набір властивостей та технологію укладання.

Перед початком робіт слід проконсультуватися з фахівцями. Також потрібно враховувати, що утеплення з боку кімнати знизить висоту стелі, що може стати відчутним фактором для багатьох квартир сучасних багатоповерхівок.

Утеплення підлоги

Як і у випадку зі стелею, першим етапом є вирівнювання поверхні. Далі слідує нанесення гідроізоляції та спеціальної будівельної суміші, встановлення каркасу та укладання утеплювача.

Якщо це дозволяють особливості будівлі та розташування квартири, можна проводити і зовнішнє утеплення підлоги та стелі. У такому випадку можна додатково утеплити підвал та горище.

Пам'ятайте, що повністю вирішити питання утеплення дозволить тільки комплексний підхід. Вибір одного з можливих варіантів дозволить знизити тепловитрати, проте цього не завжди достатньо. Рішення про повне або часткове утеплення слід приймати в кожному окремому випадку, з урахуванням усіх зовнішніх і внутрішніх факторів.

Інструменти для утеплення квартири

Кожен тип утеплення потребує використання спеціального обладнання та інструментів. Наприклад, для фасадних робіт не обійтися без перфораторів, шпателів, рівнів, для побудови каркасів — без шуруповерта та молотка. Нижче список інструментів, які стануть у нагоді для різних типів утеплення:

  • вимірювальні інструменти: рулетка, будівельний рівень, косинець;
  • канцелярський ніж, ножівка по дереву або електричний лобзик;
  • шуруповерт, перфоратор із насадкою-міксер;
  • пістолет для герметика;
  • кельми, шпателя та гладилки.

Інструменти для утеплення