Назад в новини
22779

Бензопили — як вибрати та де купити?

Содержание:

  1. Будова бензопили
  2. Види бензопил
  3. Додаткові функції бензопил
  4. Яку бензопилу купити?

 

Навряд чи знайдеться людина, яка не розуміє, наскільки важливе якісне обладнання при роботі в саду. Раніше для цього використовувались ручні інструменти та ножовки, а сьогодні — бензопили. Бензинова пила — чудовий помічник при виконанні побутових та професійних завдань. Робота за містом або в садово-лісових угіддях, будівництво, зведення зрубів, заготівля дров, обрізання гілок — все це може виконати один інструмент. Однак перед тим, як зробити покупку, потрібно вивчити особливості цієї категорії садової техніки, та зрозуміти правила вибору.

Будова бензопили

В бензопилі працює двотактний двигун, який, за допомогою редуктора, передає обертання ланцюгу. Ланцюг обертається навколо шини та складається з ланок з зубцями. На корпусі пили є кнопка запуску, стопор та ручки, що дозволяють легко утримувати її.

Бензопила Dnipro-M

Які бувають бензопили

Не дивлячись на те, що пристрій будь-якої бензопили включає в себе одні й ті ж деталі (двигун, шину, зірочку, ланцюг, паливний бак и т.д.), пили бувають різні. Найпопулярніша класифікація бензопил — по їх потужності. Виділяють три їх основні типи, які відрізняються своїми параметрами — побутові, напівпрофесійні та потужні ланцюгові пили професійного рівня.

Бензопили Dnipro-M

Побутові

Побутові бензопили — техніка, з якою зможе впоратися навіть новачок. Це найбільш малопотужний клас, який підійде для виконання різних робіт невисокої складності. Потужність побутових пил не перевищує 2 кВт. Дачникам підійде легка бензопила для сада, купити яку можна по невисокій ціні. Вона стане в нагоді для періодичного використання в саду, щоб обрізати дрібне деревце, розпиляти дрова з невеликим діаметром, або в будівництві. Такий інструмент не розрахований на довготривале використання. Краще за все працювати ним не більше 40 хв на день. Ресурс побутової пили менше, ніж в інших категорій. На неї ліпше встановлювати низькопрофільні ланцюги.

Якісні побутові моделі забезпечують комфорт в роботі за рахунок низького рівня вібрації. На таку пилу ліпше за все встановити шину з невеликою довжиною, тому що двигуну буде важко працювати з довгою шиною — продуктивність та термін експлуатації пили значно знизяться.

Характеристики побутових пил з бензодвигуном:

  • потужність — до 2 кВт;
  • вага — не більше 4 кг;
  • довжина шини — до 40 см;
  • крок ланцюга — 0,325 дюйма;
  • ресурс роботи — 20 годин на місяць.

Напівпрофесійні

Бензопили напівпрофесійної категорії мають потужність вище, ніж у побутових. Їх краще вибирати людям, які вже мали досвід використання бензинових ланцюгових пил. Напівпрофесійна пила впорається не тільки з дровами або дошками, але й зможе повалити велике дерево. З її допомогою можна виконувати широкий спектр робіт по дереву, настилати підлогу, створювати каркас покрівлі і т.п. Єдине, що робити не рекомендується — працювати такою пилою надто довго. Вона навряд чи витримає 10 годин щоденної експлуатації.

Напівпрофесійні пили можна назвати золотою серединою, тому що вони показують хороший запас потужності в побуті та підійдуть для виконання окремих складних завдань. Такі агрегати здатні працювати з більш довгими шинами без зниження продуктивності.

Характеристики напівпрофесійного класу бензопил:

  • потужність напівпрофесійних бензопил — від 2 до 3 кВт;
  • вага — від 4 до 5 кг;
  • довжина шини — від 40 до 50 см;
  • крок ланцюга — 0,325 дюйма, 3/8 дюйма;
  • ресурс роботи — до 200 годин на місяць.

Професійні

Це моделі потужністю від 3 кВт та вище. За допомогою професійних бензопил можна виконувати навіть найскладнішу роботу. Їх купують люди, що працюють зі зрубами або валять дерева. Такі пили не підійдуть новачкам, тому що вимагають досвіду праці з подібним інструментом. Обладнання професійного рівня для валки може впоратися з найбільшим об’ємом робіт. Для дрібної роботи такі пили купувати не варто. Ще одна відмінність професійних моделей від менш “просунутих” варіантів — пила розрахована на багатогодинні навантаження — 10 та більше годин на день. Такий інструмент дуже стійкий до зносу.

Характеристики професійних ланцюгових пил:

  • потужність — від 3 до 7 кВт;
  • вага — від 5 кг;
  • довжина шини — від 45 до 60 см;
  • крок ланцюга — 3/8 дюйма, 0,404 дюйма;
  • ресурс роботи — більше 300 годин на місяць.

Розпилювання бревна бензопилою

Додаткові функції бензопил

У деяких моделей бензинових пил є функції, що забезпечують комфорт та безпеку при роботі. Краще за все вибирати пилу, в якої є вони всі:

  1. Система швидкого запуску дозволяє з півоберта завести двигун пили.
  2. Вставки, що поглинають вібрацію, підвищують комфорт при довготривалому використанні бензопили.
  3. Ручка для безключового натягування ланцюга дає можливість обійтися без додаткового інструменту при регулюванні натяжіння.
  4. Гальмо ланцюга захищає користувача від зворотного удару — при русі пили догори важіль гальма упреться в руку робітника, автоматично активувавши стопор.
Читайте також: Як вибрати ланцюгову електропилку?

Яку бензопилу купити?

Щоб відповісти на питання «як правильно обрати бензопилу» треба чітко розуміти, для чого потрібен інструмент.

Як обрати бензопилу

Вибір бензопили для дому та дачі

Якщо ви збираєтеся працювати в домашніх умовах без професійної підготовки, достатньо купити малопотужну побутову пилу. Підбір шини для бензопили потрібно проводити виходячи зі своїх потреб, наприклад, діаметру гілок, які необхідно буде розпилювати, або власного комфорту при роботі. При умові пиляння невеликих дерев знадобиться побутова пила з низькопрофільним ланцюгом.

Вибір бензопили для напівпрофесійного використання

Напівпрофесійну пилу варто обирати людям, які збираються працювати часто, але не є професійними лісорубами або будівельниками. Головне — вибрати бензопилу з потрібними робочими характеристиками та параметрами — довжиною шини та кроком зубців. Від цього залежить максимальний діаметр дерева, який зможе подолати пила, а також швидкість обертання ланцюга. Чим довша шина, тим повільніше обертається ланцюг бензопили.

Вибір бензопили для професійного використання

Пила для професійного використання знадобиться людям, які постійно займаються будівництвом або роботою в лісі.

Від правильного вибору бензопили залежить ефективність інструменту та швидкість, з якою ви зможете виконувати роботу. Використання правильно підібраної пили та правильний догляд за нею дозволять подовжити строк експлуатації інструменту та його надійність. При роботі завжди пам’ятайте про правила безпеки.