Назад в новини
47428

Що таке рейсмусовий станок?

Сучасні технології деревообробки передбачають наявність в майстерні по дереву різних верстатів. Один з них — рейсмус. Він прийшов на заміну ручному інструменту, значно полегшивши роботу з дерев’яними заготовками.

Принцип роботи рейсмуса

Принцип роботи рейсмусового верстата полягає в плоскому струганні дошки. Основний елемент рейсмуса — вал з ножами, який під час роботи знімає з заготовки шар деревини. В результаті, верхня поверхня дошки стає паралельною нижній. У багатьох сучасних рейсмусів передбачена система протягування деталей з фіксованою швидкістю — це дозволяє більш рівно знімати шар матеріалу. Стандартний варіант роботи рейсмусом передбачає, що довжина заготовки більше, ніж відстань між валиками.

Головні складові обладнання:

  • основа механізму — двигун;
  • ножовий вал (вали);
  • основний та допоміжний столи;
  • прокатні валики;
  • елементи керування та регулювання (ручка вибору висоти стругання, кнопка вмикання, шкала, контрольна лампа, перемикач);
  • системи захисту (стопор, датчик навантаження на двигун, захист від короткого замикання);
  • патрубок для відводу стружки.

Пристрій рейсмуса

Під час роботи двигун обертає вал з ножами. Поки валики рухають дошку, ріжучий вал за допомогою двох або трьох ножів знімає шар деревини. Стружка відводиться через спеціальний патрубок, до якого можна підключити пилосос або стружковідсмоктувач.

Сьогодні розповсюджені декілька варіантів рейсмусів: односторонні та двосторонні. У двосторонніх є додатковий ножовий вал, який розташований під заготовкою. Це дозволяє обробляти деталь одразу з двох сторін. Конструкція обох типів рейсмусів схожа. Менш розповсюджені три- та чотиристоронні рейсмуси.

Де застосовується та для чого потрібен рейсмус?

Рейсмус може використовуватися в домашніх умовах: при обробці дошок та дерев’яного полотна. Вони корисні при ремонті, в будівництві та деревообробці. Це обладнання нерідко можна зустріти в майстернях, де воно використовується в комерційних цілях. Рейсмуси застосовуються при виготовленні меблів, дошок необхідної товщини та різноманітних дерев’яних конструкцій. Вони дозволяють створювати ідентичні одна одній заготовки однакової товщини.

Рейсмус в роботі

Види рейсмусових верстатів

Рейсмуси можна розділити по декільком параметрам: кількості ножових валів, технічним характеристикам та мобільності.

Односторонні рейсмусові верстати

Таке обладнання призначене для стругання тільки однієї сторони деталі — верхньої. На їх робочому столі ножового валу немає. Після протягування заготовки рельєф верхньої сторони деталі буде повторювати рельєф нижньої, тому хоча б одна сторона має бути рівною.

Двосторонні рейсмуси

Ці верстати дозволяють обробляти деталь одразу з двох сторін. Важливо, щоб до цього дошка була оброблена фуганком. Іноді в конструкцію рейсмусів додають функціонал фугувальних верстатів.

Побутові рейсмуси

Їх можна відрізнити за наступними ознаками:

  • невеликому розміру та вазі;
  • малій потужності (вони можуть впоратися зі зніманням не більше 1,5 міліметра деревини);
  • невисокій вартості.

В побутових верстатах заготовки доводиться подавати вручну, тому вони не підійдуть для масштабних робіт або стругання дуже великих заготовок. З таким апаратом можна працювати без допомоги напарника.

Побутові рейсмуси

Промислові рейсмуси

Промислові рейсмуси мають:

  • високу продуктивність;
  • підвищену швидкість роботи з деталлю;
  • велику максимальну глибину стругання;
  • здатність працювати з великою максимальною товщиною заготовки;
  • більш широкий вал та ширину стругання.

Щоб встановити такий верстат, знадобиться окреме місце в майстерні. Один з плюсів такого обладнання — автоматична подача заготовки.

Інші різновиди та методи класифікації

Виділяють багатосторонні рейсмуси, які дозволяють обробляти заготовку одразу з багатьох сторін. Це професійний інструмент, який дорого коштує.

Технічні характеристики

Кожна модель рейсмусового верстата відрізняється від інших по своїм технічним характеристикам. Від них залежать можливості рейсмуса та його точне призначення.

Потужність двигуна

Від потужності двигуна залежить продуктивність рейсмуса та максимальна глибина його стругання. Можна умовно розділити рейсмуси по потужності на побутові та промислові моделі:

  • Побутові. Мають потужність до 3000 Вт. Можуть знімати не більше 2 мм деревини за одне протягування заготовки.
  • Промислові. Мають потужність більше 3000 Вт. Здатні знімати до 3 мм деревини за раз.

Ширина стругання

При виборі рейсмуса потрібно звернути увагу на ширину стругання — цей параметр визначає максимальні габарити заготовки, яку можна буде обробити на верстаті. Частіш за все зустрічаються рейсмуси, які можуть обробити заготовку шириною від 300 до 330 мм.

Глибина стругання

Це значення визначає, скільки деревини зможе зняти рейсмус за один прохід. Як правило, воно знаходиться в межах 1-8 мм, причому знімати 8 міліметри можуть тільки потужні моделі, не призначені для побутового використання.

Частота обертання ножового вала

Частота обертання ножів — параметр, що впливає на чистоту різання та якість обробки. Чим більша швидкість обертання, тим краще буде різ. Не рекомендовано обирати верстати з частотою обертання ножового вала менше 6 тисяч об/хв. Хороше обладнання може видавати до 10 000 об/хв та навіть більше — це забезпечує точність різу та якісний результат.

Ножовий вал рейсмуса

Техніка безпеки

Перш ніж покласти заготовку на стіл та почати роботу, потрібно одягнути захисні окуляри. А ось рукавиці одягати не можна — це заборонено при роботі з обладнанням, всередині якого працює вал. Якщо рукавиця потрапить всередину, її намотає на вал, що може призвести до травмування оператора.

Рейсмус повинен бути добре зафіксований та не рухатися під час роботи. Не можна вмикати рейсмус, якщо всередині знаходиться заготовка. Після роботи обов’язково потрібно вимкнути рейсмус та очистити робоче місце від пилу та стружки.

Висновок

Рейсмусові верстати — дуже корисне обладнання, яке знадобиться вдома або в майстерні. Їх використання — застава швидкої та якісної обробки дерев’яних заготовок. Вони допомагають при створенні меблів та інших дерев’яних виробів або конструкцій.