Назад в новини
10602

Як користуватися електролобзиками

Зміст:

Електричний лобзик широко використовується для роботи з листовими матеріалами. Він знадобиться у ремонті, столярній чи меблевій майстерні. За допомогою електролобзика можна різати деревину, пластик, гіпсокартон, керамічну плитку і метал. Залежно від твердості та крихкості матеріалу, а також виду пропилу, який ви хочете отримати, техніка роботи з електролобзиком буде мати деякі особливості. У цій статті ми поговоримо про те, як різати найпопулярніші будматеріали.

Для чого потрібен електролобзик

Найчастіше електричний лобзик використовується для виготовлення виробів з дерева. Широке застосування цей інструмент отримав у меблевому виробництві, де з його допомогою створюють елементи й деталі різної форми.

Якщо при роботі з електричним лобзиком правильно підібрати витратний матеріал і режим розпилювання, то можна:

  • робити рівні та криволінійні пропили;
  • випилювати круги без пошкодження листа;
  • різати тонкий метал;
  • виготовляти вироби з деревини товщиною до 10 см;
  • різати пластик;
  • пиляти керамічну та керамогранітну плитку.

Чи зможе електроінструмент працювати з тим чи іншим матеріалом, буде залежати від потужності та типу інструмента (побутовий, напівпрофесійний, професійний). Не у всіх електричних лобзиків є додаткові функції, як то похилий різ чи можливість під’єднання додаткових елементів чи інструменту.

Як підготувати електричний лобзик до роботи?

Ви не зможете почати роботу без пилки, тому спочатку потрібно правильно підібрати полотно, а потім встановити його в інструмент.

Вибір пильного полотна

Кожний матеріал вимагає використання певного типу полотна — від цього залежить якість результату:

  • Для прямого розпилювання дерев'яних заготовок потрібно вибрати пилку із середнім або великим розміром зубців. Таке полотно впорається з паркетом, ламінатом і дошками. Полотна деяких виробників маркуються позначкою «clean for wood» — пилка підходить для роботи по дереву.
  • Працювати з металом краще вузьким полотном з маленьким розміром зубців. Зазвичай такі пилки справляються з матеріалом товщиною 3-5 мм. Чим твердіше сплав або метал, тим дрібнішими повинні бути зубці. Для такого витратника є своє маркування — «for metal».
  • Якщо потрібно виконувати роботу з керамікою або кахлем, потрібні полотна з абразивом замість зубців. Найчастіше у якості абразиву застосовується алмазне напилення. Маркування — special for ceramics.
  • Фігурне пиляння найкраще виконувати за допомогою вузької пилки з дрібними зубами — вона не буде застрягати на поворотах і підвищить точність різу.

Вибір пильного полотна для лобзика

Як встановити пильне полотно в електролобзик

Від правильної установки пилки в інструмент залежить не тільки точність різу, а й безпека в процесі роботи. Бувають різні види кріплення полотна:

  • Колодкове. Цей тип використовується найчастіше. Потрібно вставити пилку в колодку і потім затиснути її там за допомогою двох гвинтів. Гвинти слід затягувати поступово, стежачи, щоб не було перекосу полотна. Щоб зняти пилку, потрібно просто відкрутити гвинти.
  • Гвинтове. Необхідно вставити полотно в затиск і затягнути один гвинт. Важливо правильно вибрати кут установки і не перетягувати гвинт.
  • Швидкозатискне. Підходить тільки для певних пилок. На затиску потрібно відтягнути спеціальний важіль, вставити тула полотно і повернути важіль на місце.

Установка пилочки лобзика

Початок роботи: як увімкнути електролобзик та почати пиляти

  1. Робота з електричним лобзиком починається з візуального огляду. Інструмент і кабель живлення не повинні мати видимих пошкоджень.
  2. Далі встановлюється пильне полотно (перед зберіганням його варто завжди знімати).
  3. Перед тим, як почати роботу електролобзиком, проводиться налаштування. У першу чергу підбирається частота руху пилки, що підходить для матеріалу. Якщо ви хочете зробити кромковий зріз, потрібно виставити кут пропилу. У залежності від завдання можна увімкнути маятниковий хід і підбирається амплітуда руху полотна.
  4. За необхідності встановлюється паралельний упор або циркуль для того, щоб робити отвори в заготовці.
  5. Якщо в роботі буде утворюватися багато пилу, підключіть пилосос.

Як рівно різати листові матеріали

Основне призначення лобзика – отримання рівного різу. Перш за все роблять розмітку, яка слугує орієнтиром при роботі. Якщо край заготовки рівний і вам просто потрібно зробити її менше, використовують паралельний упор. Він являє собою Т-подібний пристрій, який кріпиться до підошви електричного лобзика.

Як користуватися лобзиком

Для зменшення зносу пилки, вмикають маятниковий хід. Рухати лобзик потрібно повільно, без ривків. Занадто швидкий рух чи ривки погано відобразяться на лінії розрізу — буде потрібна додаткова обробка (наприклад, шліфування).

Як зробити криволінійний розпил

Криволінійний різ, як і рівний, починають з розмітки. Обов’язково варто підключити пилосос чи увімкнути продувку, щоб прибрати сміття з розмітки. Випилювання електролобзиком фігурних виробів здійснюється без маятникового ходу. У цьому випадку використовується вузьке полотно з дрібними зубцями, яке дозволяє легко змінювати напрям руху.

Фігурний різ лобзиком

Як випилювати круги

Вирізати в заготовці круг – одна із найскладніших задач для новачка. Але в ній немає нічого надзвичайного, тому що правильно навчитися працювати з електролобзиком можна швидко навчитись.

  1. Вимкніть маятниковий хід.
  2. Зробіть розмітку.
  3. Просвердліть отвір для пильного полотна.
  4. Встановіть циркуль-упор та приступайте до роботи.

Циркуль можна зробити своїми руками. Для цього вам знадобиться плоска дощечка і саморіз. На бруску надійно фіксують електролобзик. Далі відміряють потрібний відрізок (рівний радіусу круга), і в центр вкручують саморіз, який буде слугувати віссю обертання.

Як вирізати круг лобзиком

Як різати метал

Електричний лобзик може слугувати альтернативою болгарці у випадках, коли потрібно працювати з профілем, трубами, листовим металом. Саме цей матеріал дає найбільше навантаження на інструмент і пилочки. Будьте готові до того, що потрібно буде робити перерви в роботі та часто міняти витратні матеріали.

Максимальна товщина металу, з яким можуть працювати побутові та напівпрофесійні лобзики, складає 10 мм. Перед тим як електролобзиком пиляти метал, потрібно підібрати спеціальні пиляльні полотна.

Як різати метал лобзиком

Як пиляти тонке і товсте дерево

Залежно від товщини матеріалу використовуються різні полотна. Причому відрізнятися вони будуть не тільки довжиною, а й частотою і розміром зубців. Чим тонший матеріал, тим менше і щільніше один до одного повинні бути зубці. Для отримання чистого різу на товстій деревині використовують пилки з прогресивними зубцями, які поступово зменшуються.

Як пиляти пластик

Чудово ріжуться електричним лобзиком м’які штучні матеріали: пластик, оргскло, пінопласт. За властивостями вони близькі до дерева, тому для розпилювання використовуються ті самі витратні матеріали. Єдине зауваження: пиляти пластик потрібно за низької швидкості, інакше краї матеріалу можуть оплавитися.

Як різати пластик лобзиком

Як різати керамічну плитку

Керамічна плитка – один із найскладніших матеріалів, тому що вона поєднує в собі твердість і крихкість. З нею обов’язково працюють спеціальним лезом, яке дозволяє отримати рівний зріз без сколів.

Керамічну плитку ріжуть електролобзиком тільки за рівною лінією. Кромковий зріз і фігурна різка не дадуть хорошого результату, оскільки кахель почне ламатися.

Різати плитку електролобзиком потрібно дуже акуратно. Робиться це одним плавним рухом. В цей час не можна допускати зупинок, а маятниковий хід полотна має бути вимкнений.

5 правил ідеального пропилу електричним лобзиком

  1. Перед початком роботи обов’язково перевіряйте стан електроінструмента.
  2. На шляху руху електролобзика не повинно бути сторонніх предметів.
  3. Для кращого контролю інструменту використовуйте робочі рукавички.
  4. Не використовуйте пильні полотна для роботи з матеріалами, для яких вони не призначені.
  5. Користуйтеся захисними окулярами, щоб захистити зір від пилу, тирси, металевої стружки.

Як різати плитку лобзиком

Техніка безпеки

Завжди пам'ятайте про те, що дуже важливо дотримуватися техніки безпеки. Це допоможе захистити себе від травм. Ось кілька моментів, про які ніколи не слід забувати:

  • Перевіряйте стан електроінструменту перед роботою.
  • Користуйтеся захисними окулярами і респіратором.
  • На шляху руху лобзика не повинно бути сторонніх предметів.
  • Не використовуйте пильні полотна для роботи з матеріалами, для яких вони не призначені.
  • Не тисніть на лобзик занадто сильно, намагаючись швидше закінчити різ.
  • Якщо зробили паузу в роботі, обов'язково вимикайте інструмент.
  • Не знімайте з лобзика захисний екран.
  • Добре закріплюйте матеріал, який обробляєте.
  • Відразу ж відключайте електролобзик, якщо помітили появу диму, іскор або незвичайних звуків.

Електричний лобзик – один із тих інструментів, без яких складно обійтися при ремонті. Він універсальний, а тому здатен працювати з різними матеріалами.

Вибирайте правильні електролобзики, притримуйтесь рекомендацій щодо їхнього використання, і результат вашої роботи завжди лишатиметься на висоті.