Назад в новини
4194

Як вибрати будівельний міксер?

Зміст:

Будівельний міксер — дуже корисний на будмайданчику інструмент для розмішування сумішей та розчинів. Багато хто користується для цього звичайним дрилем з відповідною насадкою, однак міксер все ж справляється з завданням швидше та легше. Також міксер дозволяє перемішувати в рази більше суміші за одиницю часу, ніж дриль або шуруповерт. Щоб правильно підібрати для себе інструмент, потрібно розібратися в його видах та технічних характеристиках.

Як працює будівельний міксер

Всередині будівельного електроміксера встановлений електричний мотор. За допомогою редуктора він передає обертальне зусилля насадці, що змішує суміш. За ввімкнення та вимкнення двигуна, а також вибір кількості обертів відповідають елементи керування на корпусі інструменту.

В міксерах можуть використовуватися колекторні або безщіткові двигуни. Останні дорожче коштують, а також потребують включення в конструкцію міксера блока перетворення струму. Натомість безколекторний двигун більш ефективний у порівнянні з колекторним (щітковим), а також виділяє менше тепла під час роботи.

Ручні та стаціонарні міксери

В залежності від габаритів та методу використання, міксери для будівельних сумішей можуть бути ручними або стаціонарними. Ручні потрібно утримувати в руках, а стаціонарні встановлюються на ємність та працюють самі. Ці категорії інструменту також відрізняються потужністю — потужні спеціалізовані стаціонарні міксери справляються зі значно більшими об'ємами суспензії, ніж ручні.

Як вибрати ручний будівельний міксер

Щоб зрозуміти, який з цих типів вам потрібен, спробуйте оцінити об’єм робіт. Якщо все, що потрібно, — перемішати трохи розчину, вам вистачить ручного міксера. Якщо суміші багато, а знаходиться вона у великій ємності, є сенс придбати стаціонарний міксер — це зекономить ваші зусилля. Особливо актуальним буде придбання стаціонарного будівельного міксера у випадку постійної необхідності розмішування будівельних сумішей з додаванням кам’яної крихти або щебеню різної фракції.

Технічні характеристики будівельних міксерів

При виборі будівельного міксера важливо звертати увагу на декілька характеристик: потужність, максимальну швидкість обертання на холостому ході, наявність додаткових функцій та габарити інструменту. Їхнє правильне поєднання дозволяє підібрати для себе найбільш ефективну модель.

Потужність

Різні матеріали мають різну в'язкість. Наприклад, щоб розмішувати лак або фарбу, значна потужність не потрібна. А от для приготування цементного розчину або штукатурки міксеру треба видати більше зусилля. Міксери мають потужність від 800 до 8000 Вт. Чим вища потужність, тим з меншою кількістю матеріалів зможе працювати інструмент.

Для розмішування більшості щільних будівельних сумішей (гіпсова та цементна штукатурка, клей для плитки, цементна стяжка) вінчиком 140 мм достатньо буде потужності 1200 Вт за обертів 600-800 об/хв. Для серійної роботи з розмішування, коли потрібно за короткий час підготувати великий об’єм (200-300 літрів) щільного розчину, краще взяти міксер з запасом потужності, який буде менше грітися та здатний довше працювати під високим навантаженням.

Швидкість обертання

Цей параметр вимірюють в обертах, які насадка робить за одну хвилину. В характеристиках вказують швидкість обертання на холостому ході, тому що при роботі з різними матеріалами вона буде змінюватися — в’язкість матеріалу чинить опір. Для більшості завдань вистачить 500 об/хв, для найскладніших варто взяти міксер, у якого швидкість обертання досягає 700-900 об/хв. Чим вища в’язкість матеріалу, тим більшою може бути швидкість розмішування, але потрібно слідкувати за тим, щоб суміш не перенасичувалась повітрям. Потрібно зазначити, що для різних сумішей використовують різні вінчики.

Великим плюсом буде наявність в міксері електронного регулювання обертів, яке дозволить більш ефективно працювати одним і тим самим міксером з різними матеріалами. Регулювання швидкості обертання також дозволить краще контролювати процес розмішування.

Плавний пуск

Функція плавного пуска дозволяє насадці плавно розганятися, не утворюючи бризки та допомагаючи оператору краще контролювати інструмент під час роботи. Вона також усуває ривок інструмента під час роботи та подовжує термін експлуатації двигуна та редуктора.

Додаткова рукоятка

Більшість моделей дрилів-міксерів обладнані рукояткою пістолетного типу, а також додатковою рукояткою, що допомагає стабілізувати інструмент при розмішуванні. Додаткові рукоятки можуть бути з’ємними або фіксованими, а також можуть встановлюватися в різних місцях для зручного застосування в різних умовах.

Реверсний хід

Функція реверса дозволяє використовувати універсальні вінчики однаково добре як для щільних, так і для рідких сумішей. Також реверс буде корисним в дрилі-міксері, якщо використовувати його як дриль. У такому випадку реверс може допомогти витягти з матеріалу оснащення, що застрягло.

Вага

Інструмент високої якості не може важити дуже мало, навіть якщо має невеликі габарити. Вага найбільш популярних варіантів варіюється від 2,5 до 8 кг. Перед покупкою певної моделі будівельного міксера варто переконатися, що вам зручно тримати його в руках. Якщо об’єми сумішей такі, з якими не зможе впоратися компактний інструмент, можливо, варто віддати перевагу стаціонарній моделі.

Види вінчиків для будівельного міксера

Крім самого інструмента важливо також правильно вибрати до нього насадку. Є декілька типів вінчиків для будівельних міксерів, кожен з яких краще за все підходить для певного переліку завдань.

Овальна та прямокутна насадка для бетонних розчинів

Подібна форма дозволяє ефективно перемішувати матеріали з високим рівнем в’язкості, усуваючи грудки та видаляючи повітряні камери. Конструкція вінчика передбачає наявність великого простору між ребрами насадки, що дозволяє щебеню легко проходити всередині неї.

Насадка для штукатурки та різних будівельних розчинів

Невелика площина поверхні разом з великим розміром самого вінчика забезпечують ефективну роботу з наповнювачами, суспензіями, клеями, штукатуркою, шпаклівкою та ін.

Насадка для епоксидних смол

Форма вінчика схожа на шпатель. На лопастях з великою площиною передбачені невеликі отвори. Така конструкція запобігає потраплянню повітря в епоксидну смолу. Крім епоксидних смол насадку можна використовувати для змішування розчинів, клеїв, електроізолюючих лаків та ін.

Універсальна насадка

Цей варіант представляє собою дві спіральні лопаті, які паралельно змішують матеріал. Від напрямку лопастей залежить те, яким саме чином буде відбуватися змішування — знизу догори або згори донизу. Універсальну насадку можна використовувати для різних сумішей та розчинів.

Гвинтова насадка

Вінчик з великим запасом міцності, який може розмішувати в’язкі суміші на великій швидкості. Серед варіацій насадки зустрічаються мішалки з одним, двома та навіть трьома ярусами. Гвинтова насадка підходить для змішування рідких сумішей та розчинів, порошків, емульсій, розчинів, клеїв, лаків та ін.

Якщо вам потрібно працювати з різними матеріалами, краще одразу придбати дві або більше насадок.

Висновок

Підібравши для себе міксер з підходящою потужністю та встановивши на нього якісну насадку, ви отримаєте надійного помічника у будівельних роботах. Якісне змішування розчинів та суспензій — запорука високої якості оздоблювальних робіт та довгого терміну експлуатацій приміщень.