Назад в новини
18128

Як вибрати будівельний степлер

Зміст:

Будівельний степлер — інструмент для роботи з оббивкою, картоном, фанерою і деякими іншими матеріалами. Він може бути механічним або електричним. Завдання степлера — забивати в матеріал скоби, цвяхи або інший витратний матеріал. Цей інструмент дуже популярний в меблевій справі, оскільки за його допомогою легко можна оббити або перетягнути вироби.

Який будівельний степлер вибрати

Поспішати при виборі степлера не потрібно — недарма кажуть: хто поспішить, той всіх насмішить. Тому, перед тим як купити будівельний степлер, краще познайомитися з цим інструментом, його видами та можливостями.

Трохи історичних фактів

Степлер має цікаву історію появи. Його винайшли у XVIII столітті у Франції спеціально для короля Людовика XV. Тільки уявіть, кожна скоба виготовлялася вручну і обов'язково мала мітку — герб королівського двору. З тих пір пройшло багато років, тому функціональність і види цього інструменту значно розширилися.

Навіщо потрібен будівельний степлер?

Якщо скласти список завдань, для виконання яких користувачі купують степлери, то на першому місці виявиться оббивка меблів. Більше 50% покупців купують будівельні степлери, щоб самостійно працювати з меблями.

Крім реставрації меблів, за допомогою будівельного степлера можна робити багато корисних речей:

  • Зшивати гофрокартон.
  • Збирати піддони і пакувальні каркаси.
  • Закріплювати штапики на вікнах.
  • Збирати підлоги з шпунтованої дошки.
  • Облаштовувати плівкові теплиці і парники на дачі.
  • Здійснювати різні монтажі.
  • Драпірувати тканину.

Навіщо потрібен будівельний степлер

Це звичайно не весь список, коли можна використовувати будівельний степлер у побуті. Якщо у вас є цікаві ідеї — пишіть в коментарях, ми обов'язково доповнимо цей список.

Види будівельних степлерів

Основним критерієм, за яким потрібно розділяти даний інструмент на підкатегорії, це те, за допомогою чого степлер забиває скоби. Він може використовувати для цього механічну, електричну або пневматичну енергію.

Механічні степлери

Механічний степлер — класичний варіант. Цей тип користується великою популярністю завдяки своїй простій системі. Щоправда, тут потрібна фізична сила, за рахунок якої механізм забиває скоби в матеріал. Ціни на механічні моделі досить доступні. Цей тип не відрізняється високою швидкістю роботи, але для домашніх умов вона і не потрібна. Найчастіше їх купують не для промислових об'єктів, а для домашнього використання. Для об'ємних завдань варто розглянути варіант придбання електричних або пневматичних моделей.

Механічний степлер Dnipro-M

Степлери механічного типу поділяються на важільні і молоткові:

  • Молоткові дуже прості за своєю будовою. При роботі з ними потрібно розмахнутися і вдарити в потрібну точку, після чого інерція введе скобу в матеріал. Це не завжди зручно, оскільки вимагає простору для розмаху. Точність також залишає бажати кращого.
  • Важільні степлери зручніше — їх потрібно приставити до потрібної точки і потім натиснути на кнопку. Це потребує зусиль, але сам інструмент залишиться нерухомим, отже скоба потрапить точно в потрібне місце.

Електричні степлери

У електричних моделей безліч переваг:

  • просте використання;
  • немає необхідності прикладати фізичні зусилля — електрика зробить все за вас;
  • швидкість роботи і сила удару набагато вищі, ніж у механічних моделей.

Все, про що потрібно потурбуватися, — наявність електричної мережі, до якої необхідно буде підключити інструмент. Такий варіант добре підходить для професійного використання, роботи на виробництвах і т.п.

Електричний степлер Dnipro-M

Під час вибору електричного степлера потрібно передбачити:

  • Достатню довжину проводу. Оптимальна — від 5 м.
  • Ергономіка. Інструмент має бути зручним у використанні. Рукоятка інструменту має бути прогумована і мати зручну форму.
  • Добре, якщо корпус степлера виконаний з якісного пластику, а не металу — це знизить вагу інструменту.

Існують акумуляторні степлери, які можна використовувати де завгодно, без прив'язки до електричної мережі. Єдине обмеження в цьому випадку — час, за який розрядиться батарея.

Пневматичний степлер

Цей вид відрізняється найбільшою потужністю серед всіх типів. Щоб забити скобу, не потрібна фізична сила оператора. Відмінність від електроінструменту полягає в тому, що в рух скоби призводить стиснене повітря, а не струм.

Пневматичний степлер Dnipro-M

Переваги пневматичних степлерів:

  • Висока швидкість і сила забивання скоб допомагають значно економити час роботи і збільшують продуктивність.
  • Можливість забивати довгі скоби.
  • Вага набагато менша, ніж в електричних моделей.

Для роботи з цим інструментом потрібен компресор, що виробляє стиснене повітря. Для промислових об'єктів це не стане проблемою, тому використання пневматичного інструменту широко поширене на виробництвах і в майстернях по дереву.

Додаткові функції будівельних степлерів

Під час вибору будівельного степлера зверніть увагу на ряд корисних функцій, які зроблять роботу з інструментом легкою:

  1. Регулювання сили удару. Можна буде підібрати силу, з якою буде забиватися скоба. Це допоможе працювати з матеріалами різної твердості, і мінімізує можливість їх зіпсувати. Важливо: чим сильніше натягнута пружина, тим більше її вплив на кріплення. Щоб запобігти пошкодженню тендітних матеріалів силу натягу необхідно зменшувати.
  2. Прогумована рукоятка. Допоможе впевнено тримати інструмент в руці, а ймовірність вислизання зводиться до мінімуму.
  3. Ресорний механізм. На відміну від пружинного, забезпечує низький рівень віддачі при великій силі удару.
  4. Стопор рукоятки. Запобігає випадковому вилітанню скоб, ніж забезпечує безпеку при транспортуванні і зберіганні інструменту.
  5. Механізм швидкої зарядки скоб. Значно збільшує швидкість роботи, і дає можливість користуватися інструментом навіть тим, хто стикається з цим вперше.

Таким чином, наявність кожної із зазначених функцій робить використання степлера зручним і комфортним.

Типи степлерів за видами скоб

Також існує чимало специфічних степлерів, які «заточені» під певні специфічні завдання. Серед таких можна виділити:

  • Кабельний степлер. Призначений для кріплення проводів за допомогою спеціальної скоби. Зокрема, використовуються при вкладанні телефонних ліній або комп'ютерних мереж.
  • Пакувальний степлер. Використовується для упаковки різних коробок. Одна з відмінностей — універсальна гнучка скоба, яка чітко фіксує матеріал.
  • Цвяховий степлер (цвяхозабивач). Ним можна працювати не тільки зі скобами, а й з цвяхами. Два в одному: і степлер і цвяховий пістолет.
  • Скобозабивний молоток. Скоба швидко забивається при ударі по інструменту. Головний мінус — неточність.
  • Текер. Степлер під спеціальні V-подібні скоби. Зазвичай, застосовується для вирішення дрібних завдань, але, відрізняється високою якістю скріплення.

Скоби для будівельного степлера

Витратний матеріал до будівельного степлера

Вибір може залежати від матеріалу, з яким потрібно працювати:

  • Оксамит, флок, бавовна і льон — можна використовувати меблевий степлер під скоби від 4-6 мм. Такі скоби не будуть псувати тканину, але надійно її зафіксують.
  • Шкіру, замшу і мікрофайбер (більш щільні матеріали) можна закріпити скобами 8-10 мм.

Види скоб для будівельного степлера

Щоб не помилитися у виборі скоб, використовуйте таблицю, яку ми підготували спеціально для вас:

Таблиця зі скобами

Тепер ви точно зможете підібрати степлер для меблів. Який краще — це вже вирішувати вам, виходячи з поставлених завдань. Когось задовольнить простота і в той самий час надійність механічного, когось — потужність пневматичного або ж сила електричного. Пишіть в коментарях тип будівельного степлера, який є у вас!