Назад в новини
6898

Must Have: який інструмент повинен бути в домі?

Навіть якщо виконання ремонту або будівельні роботи не є вашим основним видом діяльності, в будинку все одно повинен бути мінімальний набір інструментів. Доволі часто трапляються ситуації, коли потрібно закрутити шуруп, вбити цвях і т.д. Особливо актуально це для жителів приватних будинків. Крім того, без інструментів не обійтися власникам автомобілів, які люблять щось майструвати у себе в гаражі.

Кожен чоловік самостійно вибирає інструмент для своєї домашньої майстерні, але існує певний мінімум, який повинен бути у кожного.

Молоток

Молоток — дійсно корисна річ в будь-якому будинку. За його допомогою можна не тільки виконати звичну для всіх операцію із забивання цвяхів, але і багато інших робіт. Адже існує широке різноманіття видів цього ручного інструменту:

  • Слюсарний. Найпоширеніший вид молотка. Саме ним прийнято забивати цвяхи в побуті. Також за його допомогою можна рівняти метал, розбивати керамічну плитку і навіть бетон. Він має два бойка. Один з них рівний, призначений саме для забивання цвяхів і роботи з металом, а другий — звужується до краю, необхідний для демонтажу і розбивання конструкцій.
  • Столярний (теслярський). Його відмінною рисою від першого виду є потиличник у вигляді вигнутого кігтя. Такий цвяходер дозволяє витягувати з матеріалу старі цвяхи і кріплення. Ударна сторона молотка може бути круглої або квадратної форми, гладкою або рифленою.

Інструмент для будинку - молотки

Існують й інші види молотків, як-от покрівельні молотки, киянки, кувалди і молотки каменяра, але вони є, скоріше, вузькоспеціалізованим ручним інструментом і майже не застосовуються в побуті.

Плоскогубці

Плоскогубці — це інструмент з плоскими поверхнями губок, за допомогою якого можна рівномірно захопити заготовку. Затискні поверхні цього інструменту мають тільки зубці й іноді ріжучі кромки, без виїмок. Це дозволяє надійно утримувати деталь, дроти і кріплення.

Плоскогубці дозволяють захоплювати, утримувати, закручувати і гнути різні предмети. Розрізняють також діелектричні моделі, що дозволяють працювати з елементами під напругою.

До різновидів цього інструменту відносяться:

  • Круглогубці. Мають губки конусоподібної форми. Завдяки специфічній формі губок цей інструмент підходить для роботи з дротом.
  • Кліщі. Являють собою щипці з довгими ручками і губками з гострими або плоскими поверхнями, які замикаються між собою.
  • Довгогубці. Інструмент з вигнутими ручками і довгими робочими губками. Завдяки такій формі можна працювати з деталями різних розмірів і проникати навіть у вузькі щілини.
  • Бокорізи. Інструмент, основним завданням якого є розрізання цвяхів, дроту, дрібної арматури.
  • Кусачки. Використовуються для розрізання металу. Бувають: бічні, кінцеві, кабельні, зачисні тощо.

Інструмент для будинку - Плоскогубці

Рулетка

Невеликий, простий, але дуже потрібний інструмент для проведення вимірювань. За допомогою рулетки можна визначити і виміряти відстань між об'єктами, їхню довжину, ширину, висоту, діагональ і радіус.

Будівельні рулетки мають полотно з вимірювальною шкалою, яке автоматично змотується в корпус з пластика або металу. Спеціальний стопор на корпусі дозволяє зафіксувати стрічку на необхідній позначці.

Версії для будинку мають таку ж конструкцію, як і будівельні, але вони менш точні. Довжина вимірювального полотна складає близько 2-3 метрів.

Інструмент для будинку - рулетка

Набір ключів

Ключі гайкові використовуються для закручування і розкручування гвинтових з'єднань з гайковим пазами: болтів, гайок, гвинтів. Як правило, їх виготовляють з хромованадієвої сталі або інструментальної сталі з хромовим покриттям. Вони мають зів — отвір для захоплення деталі, роз'єм якого стандартизований і вимірюється за дюймовою або метричною системами. У монолітних ключах цей параметр залишається незмінним, а в розвідних може варіюватися.

Велика частина сучасних наборів складається з монолітних ключів. Вони можуть мати робочий зів з одного боку або відразу з двох.

Найпоширенішим видом є ріжкові ключі. Вони мають U-подібний робочий профіль, яким захоплює гайкові з'єднання.

Інструмент для будинку - набір ключів

Набір викруток

Один з найпростіших, але найбільш затребуваних ручних інструментів в будь-якій майстерні. Для зручності в роботі слід дивитися не тільки на характеристики стрижня і наконечника, але також на форму, розмір і матеріал рукоятки.

За формою рукоятки бувають:

  1. Класичні. Конструкція включає в себе стрижень, наконечник і рукоятку.
  2. З Т-подібною ручкою. Така форма рукоятки дозволяє збільшити крутний момент, за рахунок чого зростає швидкість роботи.
  3. З Г-подібною ручкою (пістолетного типу). Дозволяють проводити роботу під певним кутом.
  4. З переломним механізмом. Характерною рисою такої рукоятки є можливість перевести її в зігнуте положення простим натисканням кнопки. Це робить процес роботи більш зручним.

Також викрутки розрізняють за формою наконечника:

  • З прямим шліцом. Має маркування SL.
  • Хрестова з маркуванням РН (Phillips). Крутний момент таких викруток більше, ніж з прямим шліцом.
  • Хрестова «позідрайв» з маркуванням PZ (Pozidriv). Має більший крутний момент і глибину шліца, ніж викрутка PH. При цьому вона не виштовхується з деталей самостійно.

Інструмент для будинку - викрутки

Степлер

Призначенням будівельного степлера є скріплення різних матеріалів за допомогою скоб і цвяхів. Найбільшою популярністю користуються механічні та електричні моделі:

  • Механічні — не відрізняються великою швидкістю роботи, але вона і не потрібна в домашній майстерні. При його використанні потрібно фізичне зусилля, за рахунок якого механізм забиває скоби в робочий матеріал.
  • Електричні — підходять для роботи на виробництві, але можуть використовуватися і в домашніх умовах. Вони не потребують фізичних зусиль, а швидкість роботи і сила удару вища, ніж у механічних моделей.

Інструмент для будинку - степлер

Рівень

Будівельний рівень — це ручний вимірювальний інструмент, головним завданням якого є оцінка паралельності поверхонь щодо вертикальної або горизонтальної площини. Наприклад, ви хочете повісити полку або картину. В цьому випадку складно визначити на око, наскільки рівно вона буде висіти. Саме тут допоможе рівень.

Найбільшою популярністю користуються три види рівнів:

  • водяні (гідрорівні) — використовуються для перевірки великої поверхні;
  • бульбашкові — найбільш популярний тип рівня для виконання робіт у домашній майстерні;
  • лазерні — найбільш точний різновид, який може використовуватися як вдома, так і в будівництві.

Інструмент для будинку - будівельний рівень

Драбина або стрем’янка

Цей вид обладнання дозволяє користувачеві працювати на висоті. Використовуючи драбину, ви завжди зможете зібрати врожай з дерев на своїй садовій ділянці, повісити люстру в кімнаті з високими стелями, виконати ремонтні роботи на висоті і т.д.

Вибирати драбину для будинку слід на основі конкретних завдань. Вона повинна бути легкою, компактною і стійкою.

Різниця між різновидами полягає в наступному:

  • драбина — як правило, приставний тип обладнання, який потрібно обперти об стіну або іншу опору. Вона може мати кілька секцій і розсуватися в сторону;
  • стрем’янка — конструкція, що вільно стоїть та складається з двох секцій і робочого майданчика.

Інструмент для будинку - сходи

Шуруповерт

Шуруповерт — незамінний інструмент, коли потрібно закрутити/відкрутити кріпильні елементи (саморізи, болти, шурупи). Він особливо актуальний у разі необхідності закручування десятків, а то і сотень шурупів у найкоротші терміни. Крім того, при заміні біти на свердло шуруповерт перетворюється на дриль, дозволяючи свердлити отвори в різних матеріалах: дереві, пластику, тонкому металі.

Інструмент для будинку - шуруповерт

Розрізняють мережеві та акумуляторні шуруповерти. При використанні в домашній майстерні немає принципової різниці між цими двома типами. Однак акумуляторні моделі повністю автономні, дозволяючи працювати без використання розетки. Також при роботі акумуляторним шуруповертом під ногами не буде плутатися мережевий шнур.

Реноватор

Багатофункціональний інструмент, за допомогою якого можна виконати широкий спектр робіт, як-от:

  • шліфування поверхонь;
  • зачистка деталей і заточка інструменту;
  • вирізання пазів і заглиблень у деревині;
  • відрізання елементів впритул до стіни;
  • зачистка плиткових швів, стиків та інші завдання.

Вид роботи залежить від обраної насадки. При цьому реноватор не є вузькоспеціалізованим інструментом. Він ефективний при виконанні невеликого обсягу робіт, котрого більш ніж достатньо для домашньої майстерні.

Інструмент для будинку - реноватор

Зрозуміло, в домашній майстерні можуть бути і інші інструменти, такі як болгарка або ножівка по металу, але саме представлений нами набір дозволить виконати більшість повсякденних завдань у вашій оселі.