Назад в новини
6470

Критерії вибору будівельного пилососа

Зміст:

На будівельних майданчиках, в майстернях та на виробництвах часто можна знайти будівельні пилососи. Це обладнання дуже корисне, тому що здатне прибирати не тільки звичайний, але й будівельне сміття, дрібнодисперсний пил, рідини, шматки бетону та ін. Щоб промисловий пилосос впорався зі своїми обов’язками, потрібно правильно вибрати для себе модель. Перед тим, як вибрати будівельний пилосос необхідно враховувати декілька факторів, про які ми поговоримо далі.

В яких умовах буде використовуватися пилосос?

В залежності від того, де саме потрібно проводити прибирання, тип забруднення може сильно відрізнятися.

Будівельний пилосос для дому або невеликої майстерні

Якщо місце дії — невелика майстерня просто у вас вдома, скоріше за все, справа обмежиться стружкою, пилом та тирсою. Для цього підійде найпростіша модель будівельного пилососа. Висока потужність також не обов’язкова, тому що навряд чи вам доведеться прибирати бетон, каміння і т. п.

Прибирання рідин та вологого сміття

Щоб прибрати з полу рідини та вологе сміття, потрібні спеціальні пилососи, які призначені спеціально для цього. Замість звичайного мішка у них передбачений контейнер, здатний збирати рідину. Обладнання без такої ємності не впорається з рідиною.

Збирання агресивних речовин, гарячої стружки та небезпечних забрудень

Не будь-який пил можна назвати безпечним. Наприклад, алюмінієвий або вугільний пил не можна збирати звичайним пилососом, тому що існує ризик займання у результаті виникнення іскри в інструменті. Щоб усунути цей ризик, потрібно використовувати обладнання з безколекторним двигуном. Для гарячої металевої стружки або прибирання агресивних середовищ існують спеціальні моделі, що мають підвищену стійкість.

Існує 4 рівні небезпеки будівельних та промислових відходів:

  • Low. Низький рівень небезпеки. При збиранні таких відходів можна застосовувати звичайний нейлоновий фільтр. Пилосос повинен вловлювати 99% такого сміття. В цю категорію потрапляють практично всі розповсюджені відходи, які можна зустріти на будмайданчиках.
  • Middle. Середній ступінь небезпеки. Сюди відносять пил деяких металів, міді, нікелю та марганцю включно, а також деревний та бетонний пил. Пилосос, що використовують для роботи з ними, повинен уловлювати 99.9% відходів.
  • High. Високий рівень небезпеки. Цей рівень присвоєно свинцю, асбесту, плісняві, бактеріям. Сюди також входять відходи з атомних підприємств та різні токсичні речовини. У процесі їх усунення необхідно утилізувати 99.995% речовин.
  • ATEX. Це відходи з високим ризиком самозаймання або вибухонебезпечні речовини. Наприклад, для вбирання мучного, цукрового, вугільного або алюмінієвого пилу необхідний пилосос з класом електробезпеки не нижче за IP54.

Як вибрати будівельний пилосос

Важливі технічні характеристики

В першу чергу, потрібно звернути увагу на потужність, розрідження, що може створювати пилосос, а також матеріали, які використані для різних деталей.

Потужність та продуктивність

Підвищення потужності двигуна пилососа веде до збільшення його продуктивності та ресурсу. Висока потужність призводить до активного споживання електроенергії, але за складного прибирання без потужного пилососа не обійтися. Зазвичай потужності в 1-1.4 кВт вистачає, щоб впоратися із забрудненням на будівельних майданчиках або при ремонті. В деяких випадках може знадобитися більш потужне обладнання. Зустрічаються моделі промислових пилососів, що мають потужність до 7 кВт, забезпечуючи продуктивність до 100 л/сек.

Ступінь розрідження

Під час своїх роботи пилосос створює всередині область розрідження, в яку втягується повітря. Цей показник може варіюватися від 17 до 250 мілібар. Більш високе розрідження дозволяє затягувати всередину більш важке сміття.

Тип пилозбірника

Три найпопулярніших види пилозбірника у будівельних пилососів:

  • багаторазові мішки з тканини;
  • одноразові паперові мішки;
  • контейнери.

Тканинні мішки

Вони практично не відрізняються від мішків, які можна знайти в побутових пилососах. Багаторазовість таких мішків робить їх використання достатньо дешевим варіантом. Тканинні мішки не варто обирати для прибирання дрібнодисперсного пилу, тому що вони погано утримують його (якщо тільки мова йде не про двошаровий мішок з флізеліну).

Паперові мішки

Паперові мішки можна використовувати один раз, після чого їх викидають. Вони утримують дрібні частинки краще тканинних. Не дивлячись на те, що доводиться тримати деякий запас таких мішків під рукою, це достатньо зручний варіант. Паперові мішки вловлюють частинки розміром до 0.3 мкм.

Контейнерний пилозбірник

Контейнери — варіант для вологого прибирання та збирання рідин, а також великих фрагментів сміття. Дрібний пил в них краще не збирати. Можна зустріти моделі будівельних пилососів, які здатні працювати як з мішками, так і контейнерами.

Вибір будівельного пилососа і пилозбірника

Об’єм пилозбірника

  • Будівельні пилососи з об’ємом до 30 л можна використовувати в домашніх умовах. Вони справляються з відносно невеликими об’ємами сміття. Такий варіант добре підійде для не дуже великої майстерні.
  • Для великого будівельного майданчика або на виробництві краще вибрати пилосос об’ємом від 30 до 70 л. Цього вистачить, щоб зібрати багато сміття, не відволікаючись на спорожнення пилозбірника.

Корпус пилососа

В якості матеріалу для корпуса будівельних пилососів обирають метал або армований пластик. Навколо пилососів встановлюють спеціальний бампер, який пом’якшує удар у випадку зіштовхнення пилососа зі стінами та предметами. Щоб обладнання було легше переміщати, в нього має бути зручна ручка та міцні коліщатка.

Додаткові опції

У багатьох будівельних пилососів є різні функції, які роблять експлуатацію більш зручною та ефективною. Вони впливають на вартість обладнання — чим більше функцій, тим дорожчий пилосос. Під час вибору будівельного пилососа потрібно точно знати, які з них вам потрібні, а без яких можна обійтися.

Вибираємо будівельний пилосос

Розетка на корпусі

Наявність силової розетки у пилососа дозволяє підключити до нього інструмент. Коли ви будете його запускати, пилосос буде вмикатися. Це зручно у тих випадках, коли потрібно збирати пил або стружку прямо під час роботи. Головне — підібрати пилосос, здатний працювати з відповідними показниками потужності.

Регулювання тяги

Можливість регулювати силу всмоктування пилососа дає змогу обирати підходящий режим роботи в залежності від типу сміття та його кількості.

Очищення фільтра

Протягом експлуатації пилососа його фільтр поступово забивається пилом. Брудний фільтр підвищує навантаження, що лягає на двигун. Замість того, щоб розбирати пилосос та самостійно очищати його, можна придбати модель з функцією очищення фільтра. Вона може бути представлена двома варіантами:

  1. Функція продування фільтра. По натисканню кнопки потужний струмінь повітря, що рухається в зворотному напрямку, вибиває з нього пил та сміття.
  2. Автоочищення фільтра. Пилосос сам буде періодично вмикати режим очищення. Така можливість підвищує вартість обладнання, але дуже зручна в роботі.

Перехідники

Якщо потрібно під’єднати пилосос до інструмента, що генерує пил або тирсу, знадобиться спеціальний перехідник. Його наявність дуже сильно спрощує роботу з деревообробним та іншим обладнанням.

Підібравши для себе пилосос з оптимальними технічними характеристиками та «правильним» набором функцій, ви зможете швидко й легко прибрати приміщення або майданчик від будь-якого будівельного сміття та рідин. Це допоможе не тільки тримати робоче місце у чистоті, але й захистить ваш організм від шкідливого впливу пилу.