Назад в новини
5050

Особливості і поради з вибору штроборіза

Виконання ремонтних або будівельних робіт не обходиться без використання відповідного інструменту. Зокрема, при виконанні електромонтажу одним з найбільш корисних інструментів стане штроборіз. Він призначений для нарізання штроб у стіни і стелі з різних матеріалів: цегли, бетону, каменю та інших.

На відміну від болгарки (КШМ) штроборізи оснащені двома і більше ріжучими дисками, що стоять паралельно один одному. Їхню роль виконують спеціальні ріжучі круги. Також цей інструмент дозволяє регулювати глибину і ширину борозен, що прорізаються.

Розглянемо докладніше, як вибрати штроборіз.

Як вибрати штроборіз

На що звертати увагу при виборі?

З огляду на специфіку такого електроінструменту, підходити до його вибору слід з особливою увагою.

Конструктивні особливості

Перше, що потрібно визначити при виборі штроборіза, — скільки ріжучих дисків він матиме. Якщо основним завданням електриків є штроблення стін під проводку, вистачить інструменту на 2 диска. З його допомогою можна виконати рівну штробу.

Штроборіз з одним диском дозволяє виконувати відрізні роботи, не обмежуючись штробленням стін.

Тут варто запам'ятати одне правило — не допускається знімати другий диск для різання каменю чи бетону. Тому потрібно заздалегідь визначитися з видом робіт, які належить виконувати штроборізом — штроблення або різ матеріалів.

Потужність

Не менш важливим параметром при виборі є потужність електроінструменту. Для роботи по дому і невеликих електромонтажних завдань вистачить моделі потужністю 1500 Вт. У разі капітального ремонту, професійного будівництва і необхідності масового створення глибоких штроб слід вибирати борознороби потужністю понад 2000 Вт.

Глибина різу, ширина паза і діаметр диска

Всі ці параметри йдуть одним пунктом, тому що тісно взаємопов'язані. Саме від них багато в чому залежить специфіка використання штроборіза.

Діаметр диска може складати близько 100-355 мм. Від його величини залежить глибина різу. Для електромонтажу вистачить диска діаметром 150 мм, який може зробити штробу глибиною 45 мм.

Диск діаметром 180 мм дозволяє робити штроби глибиною до 60 мм, що підходить для прокладання інженерних комунікацій прихованим способом (вода, газ та ін.).

Діаметр 230 мм дозволяє робити канавки на 85 мм. Однак варто враховувати, що мінімальна глибина через особливості інструменту становить від 15 до 20 мм.

Глибина різу штроборізом

Якщо говорити про ширину паза, то вона є регульованою і може варіюватися в межах від 6 до 60 мм. Для електромонтажу підійде інструмент з шириною різу до 30 мм. У будівельних роботах краще вибирати моделі з завищеними характеристиками — це дозволить прорізати канавку під труби без зайвих зусиль.

Вага і габарити

Ще однією важливою характеристикою при виборі штроборіза є його вага. Це слід враховувати, виходячи з поставлених завдань.

Як правило, велика вага інструменту викликана необхідністю витримувати високу потужність. Для нерегулярного побутового використання краще вибирати моделі вагою до 6 кг, в той час як для професійного будівництва можна зупинити свій вибір на борозноробах вагою від 10 кг.

Такий самий принцип стосується і габаритів штроборіза. Для роботи в квартирах і тісних приміщеннях бажано вибирати компактні моделі. Вони не займають багато місця під час зберігання і не ускладнюють робочого процесу.

Додаткові функції

Сучасні штроборізи мають цілий набір допоміжних функцій. До таких належать:

  1. Підтримка частоти обертів. За допомогою цієї функції продуктивність борозноробів підтримується на одному рівні протягом усього робочого процесу.
  2. Захист від заклинювання різального диска. Ця функція захищає оператора від ризику отримання травми, а сам інструмент від поломки.
  3. Плавний пуск. Обмежує пусковий струм, продовжуючи термін служби інструмент і домашньої електропроводки. Крім того, система плавного пуску запускає ріжучі диски без різкого ривка, що також захищає від ризику отримання травми.

Підключення будівельного пилососа до штроборіза

Також штроборіз може мати такі функції як:

  • захист від перевантажень і перегріву двигуна;
  • контрольований знос щіток;
  • захист від випадкового ввімкнення;
  • регулювання обертів двигуна;
  • підключення пилососа.

Який штроборіз краще вибрати залежить від конкретно поставлених цілей. Водночас від наявності додаткового функціоналу залежить остаточна ціна штроборіза.

Оснащення

Так само як і функціонал, штроборіз може мати різне оснащення:

  1. Додаткова рукоятка. Дозволяє правильно розподілити зусилля при роботі і знизити вібрацію. Це особливо актуально при роботі з матеріалами, які важко піддаються обробці. Така ручка дозволяє зручно утримувати інструмент двома руками в потрібному положенні.
  2. Антивібраційна система. Спрямована на зниження рівня вібрації завдяки наявності спеціальних амортизаторів. Завдяки цьому інструмент простіше утримувати в руках.
  3. Фіксація шпинделя. За рахунок цієї функції шпиндель з дисками утримується від провертання для полегшеної заміни оснащення.
  4. Запобіжна муфта. Служить для захисту двигуна від перегорання, якщо диски заклинюють при контакті з неоднорідним матеріалом.

Також інструмент може мати захист двигуна від пилу, регулятор швидкості обертання, захисний кейс і інші елементи оснащення.

Вибір штроборіза

Поради щодо вибору штроборіза

При виборі штроборіза також рекомендується дотримуватися кількох простих порад:

  1. Перевіряйте комплектацію інструменту. Перевіряйте кожну дрібницю, наприклад, довжину шнура.
  2. Перевіряйте працездатність інструменту ще до покупки, прямо в магазині. Увімкніть його в розетку і перевірте його рівень шуму і люфт. Також з'ясуйте, наскільки добре працює регулювання ширини і глибини різу. Крім того, визначте рівень вібрації — інструмент не повинен перешкоджати комфортній роботі.
  3. Переконайтеся в ергономічності інструменту. Важливо, щоб обраний штроборіз добре лежав в руці. Це особливо актуально, якщо інструмент купується для щоденного застосування.

Всі ці особливості допоможуть вибрати штроборіз для виконання широкого спектру поставлених завдань.