Назад в новини
11067

Що потрібно враховувати при виборі електрорубанка для дому?

Для таких робіт як стругання, збирання меблів, вирізка пазів знадобиться наявність рубанка. І щоб робота не вимагала серйозних зусиль з боку майстра, рекомендується відкинути в сторону старі рубанки ручні і скористатися більш сучасним рішенням — електрорубанком.

Даний вид інструменту дозволяє не тільки стругати, але і проводити вибірку чверті, підгонку дерев'яних деталей один до одного, використовувати для зняття фаски і інших видів робіт. Він використовується як для виконання дрібних побутових завдань, як-от ремонту покрівлі, так і у великому будівництві.

Особливості вибору електрорубанка

Як вибрати електрорубанок? В першу чергу, слід звертати увагу на задню і передню підошви, що є основою інструменту, яка має бути рівною. В іншому випадку на широких оброблюваних дошках можуть утворитися пороги, а на заготовці — дугоподібне або увігнуте заокруглення.

Тут також слід враховувати кілька нюансів:

  1. Лінійка не повинна замикатися з крайніми точками підошви, а лінія посередині має бути рівною.
  2. Інструмент стане робити заокруглення під внутрішню сторону заготовки в тому випадку, якщо лінійка впритул біля барабана, а з боків — зазори.
  3. Важливо, щоб не було зазорів. Щоб це визначити, слід виставити площини в нульове положення і приставити лінійку.

Також значення при виборі мають ножі. Вони діляться на два типи: HSS (швидкорізальна сталь) і HM (твердий сплав). У першому випадку ножі мають меншу вартість, але при цьому вони швидше втрачають свою заточку. Другий варіант довше тримає заточку, але коштує дорожче і відрізняється крихкістю.

Як вибрати електрорубанок

Вибір за характеристиками

Вибираючи електричний рубанок, варто також дивитися на такі основні характеристики:

  • Потужність. У побутових пристроях знаходиться в межах 400-1000 Вт. Для масштабного будівництва знадобиться інструмент потужністю понад 2200 Вт.
  • Частота холостого ходу. Показує скільки обертів інструмент може зробити за одну хвилину. Для домашньої майстерні рекомендується значення близько 12 000 об/хв.
  • Ширина обробки. Цей параметр залежить від розміру використовуваних ножів. Він відображає, яку ширину надрізу може зробити інструмент за один прохід.
  • Глибина стругання. Показує товщину матеріалу, яку може зняти електрорубанок за один прохід. Відрегулювати глибину можна за допомогою поворотного перемикача.

Також при виборі електрорубанка слід дивитися на його вагу. Легкі моделі, вагою до 2 кг, зручно тримати в руці і вони простіші в керуванні. Масивні пристрої вагою понад 8 кг використовуються в професійному будівництві. Як правило, вони встановлюються стаціонарно, оскільки працювати ними вручну не завжди зручно.

Вибір електрорубанка

Додаткові можливості

Електрорубанки також можуть мати додатковий функціонал:

  1. Відкидний башмак. Коли оператор відпускає кнопку запуску, робоча насадка продовжує обертальні рухи протягом ще декількох секунд. Це викликає необхідність тримати рубанок у висячому положенні. Завдяки відкидному башмаку підошва підводиться, що дозволяє ножу вільно обертатися, не пошкоджуючи заготовку.
  2. Плавний пуск. Електрорубанки — електроінструменти з великою кількістю обертів. При різкому ривку під час запуску існує ризик упустити інструмент з рук, що може призвести до травми. Функція плавного запуску розганяє ніж поступово, без різкого ривка.
  3. Підтримка обертів. Завдяки функції підтримки обертів двигун інструменту зберігає свою постійну швидкість обертання, що дозволяє ефективно працювати при будь-якому навантаженні на робочу насадку.

Як правильно працювати електрорубанком?

Щоб робота приносила результат і відповідала всім вимогам безпеки, слід виконувати кілька простих рекомендацій:

  1. Закріпіть деталь для обробки і очистіть її від зайвих елементів, як-от цвяхи або шурупи;
  2. Налаштуйте глибину стругання обертом відповідної ручки на рубанку;
  3. Визначте бік, у який буде відходити стружка і підключіть мішок;
  4. Підключіть інструмент до мережі і встановіть його передню частину на деталь;
  5. Важливо! Леза не повинні торкатися оброблюваної деталі;
  6. Увімкніть електрорубанок;
  7. Роботу слід починати, виконуючи основний натиск на передню частину інструменту;
  8. Не робіть різких рухів і ривків. Робота має виконуватися плавно;
  9. Після того, як леза торкнуться оброблюваної поверхні, інструмент слід трохи підняти.

Вибір найкращого електрорубанка

Зазначені вище поради допоможуть вибрати відповідний електрорубанок для будинку залежно від поставлених завдань. Також не забувайте використовувати рукавички і захисні окуляри, а також слідувати нашим рекомендаціям. Це дозволить уникнути травм та інших неприємностей у процесі роботи.