Назад в новини
4494

Яку вибрати? Особливості торцювальних і дискових пил

Однією з найбільш затребуваних і поширених сфер діяльності є деревообробка. Водночас кожен майстер у своїй роботі використовує відповідний інструмент — циркулярну або торцювальну пилу. Однак далеко не кожен розуміє в чому їхня принципова відмінність, в яких випадках вони однаково замінні, а в яких — ні.

Основна їхня схожість полягає в робочому механізмі. В обох пилах його функцію виконує пильний диск. Він може мати різний діаметр, кількість зубів, товщину і кут заточування зуба, залежно від конкретної моделі. Від цих параметрів залежить якість обробки заготовок.

Розберемо основні особливості обох видів пив.

Особливості торцювальної пили

Як пила, так і циркулярна пила працюють за одним принципом, але мають різні налаштування і можливості.

Конструкція торцювальної пили містить у собі стіл з поворотною центральною частиною. Також він має бічні столи для упору і двигун з можливістю нахилу і протяжкою, якщо це передбачено особливостями конкретної моделі. Діаметр диска торцювальних пил, як правило, від 165 до 315 мм.

Торцівка або циркулярка ручна?

Торцювальні пили використовуються для роботи по дереву, але при установці спеціальних пиляльних фрез вони можуть працювати з алюмінієм. Головним завданням такого інструменту є поперечний розпил заготовок під прямим або довільним кутом.

У торцювальних пилах можуть використовуватися різні типи приводів:

  1. Редукторний привід. Ділиться на два різновиди: з прямою і косозубою парою. У першому типі, незважаючи на його популярність, внаслідок роботи може збільшуватися поперечний люфт. В цьому плані другий тип є більш практичним і зручним у використанні.
  2. Ремінний привід. Має просту будову і підлягає легкій заміні в разі виходу з ладу. Має найбільшу точність за що його часто використовують у професійному будівництві і деревообробці.

Ці особливості в своїй сукупності дозволяють виконувати рези під кутами 90х90, 90х45, 45х45.

Особливості циркулярної пили

Варто зазначити, що нерідко користувачі не бачать відмінностей між ручними і настільними дисковими пилами, називаючи обидва ці види циркулярним. Ці два інструменти є абсолютно різними.

Ручні пили мають просту конструкцію — їм властивий невеликий стіл з прикріпленим до нього двигуном. Вони набагато легші за інших представників пил і використовуються, в основному, для первинного різання дерева. Такі пили дозволяють виставити кут нахилу до 45%, але фіксація в такому положенні може знизити точність роботи.

Циркулярна пила або торцівка - что лучше?

Настільні циркулярні пили дозволяють працювати з різними видами заготовок. Водночас габарити такого обладнання обмежені робочою площиною стола. Примітно, що даний вид пил може бути як настільним, так і підлоговим. Двигун знаходиться всередині корпусу і може регулюватися в двох напрямках: по вертикалі і горизонталі. У першому випадку виставляється глибина пропилу, а в другому — нахил до 45°.

Стіл також оснащується бічним упором і кареткою, що дозволяє виставити різні кути в процесі пиляння.

Який інструмент вибрати?

Незалежно від виду, пили є популярним і затребуваним інструментом як для домашніх робіт по дереву, так і для масштабного будівництва. Однак виконати весь спектр робіт одним певним інструментом не вийде.

Торцювальні пили стануть найкращим варіантом для точних робіт, оскільки їх конструкція спочатку розроблялася з урахуванням тривалої роботи і високих навантажень. Тільки в класі таких інструментів є багатофункціональні пристрої з верхнім столом, виконуючи функцію повноцінного розпилювального верстата.

порівняння торцювальної пили та ручної циркулярки

Головною перевагою торцювальних пил перед іншими видами є можливість надійної фіксації заготовки і пиляння під будь-яким кутом.

Ручні циркулярні пили відрізняються легкістю і дешевизною, порівняно з іншими видами. Вони зручні у транспортуванні, зберіганні і обслуговуванні. Водночас багато умільців часто переробляють їх у настільні пили.

Настільні циркулярні пили вимагають вільного простору, оскільки мають більші габарити. Саме цей тип обладнання дозволить виконати великий перелік робіт з деревообробки: торцювати, розпускати, підрізати. Однак під час роботи з великими заготовками можуть виникнути складності. Тому рекомендується зробити додаткові упори і виконувати протяжку заготовки вручну.