Назад в новини
13660

Правильна робота циркулярною пилкою

Зміст:

Ручна циркулярна пила — один з найважливіших інструментів у сфері деревообробки. Він значно підвищує швидкість роботи з деревом або пластиком, листовим матеріалом, дошками та брусом. Частіше за все вони використовуються для поперечного розпилювання, але можна застосовувати цей інструмент і для пиляння вздовж волокон деревини. В цій статті ми детально розповімо про спектр використання циркулярних ручних пил, їхнє налаштування перед роботою, техніку роботи та правила безпеки.

Що можна зробити ручною циркулярною пилою

Ручні циркулярки підходять для виконання цілого переліку робіт:

  • торцювання одразу кількох дерев’яних заготовок, що лежать в одній площині;
  • торцювання широких дошок, для яких не можна використовувати маятникову пилу (знадобиться паралельний упор);
  • підрівнювання дошок під час укладки підлог;
  • торцювання широких дошок під кутом (можна використовувати направляючу або обійтися без неї);
  • поздовжнє розпилювання заготовок під кутом;
  • вибирання чверті у дошці або брусі;
  • розкрій листових матеріалів з використанням направляючої;
  • різання органічного скла та пластику;
  • використання ручної пили в якості стаціонарної за допомогою її монтажу до стола.

Налаштування циркулярної пили перед роботою

Перед тим як почати пиляння, потрібно встановити диск та переконатися, що він міцно тримається на своєму місці. Кожух має відкриватися та повертатися у початкове положення без опору. Також варто перевірити, чи правильно встановлений розклинювач. Після цього запустіть пилу на 10 секунд у холостому режимі, щоб переконатися, що вона справна.

Щоб налаштувати циркулярну пилу, потрібно відрегулювати необхідне положення направляючого шпіца та ріжучого диска за допомогою штангенциркуля. Під час звірки положення зубів спереду та позаду диска різниця не має перевищувати больше 0.05 мм. Також потрібно встановити розклинюючий ніж та лезо так, щоб вони були на одній лінії. Для їх точного налаштування використовуються спеціальні шайби. Щоб інструмент та стіл менше вібрували, потрібно добре затягнути кріпильні болти.

Налаштування циркулярної пили перед роботою

Як рівно розпиляти дошку циркулярною пилою

На відміну від маятникової пили, що встановлена стаціонарно, циркулярною пилою складніше зробити рівний різ. Це не буде проблемою, якщо дошка або брус вузькі, але для розпилювання широкої заготовки або під час продольного різу потрібно знати, як зробити різ максимально точним. Для цього потрібно дотримуватися наступної послідовності дій:

  • Під фрагментом матеріалу, який ви будете розпилювати, нічого не має бути. Лезо циркулярної пили не повинно розрізати що-небудь ще. Наприклад, ніколи не кладіть дошку на бетонну підлогу — використовуйте замість цього козли або стіл відрізного верстата.
  • Відмітьте лінію, по якій повинен буде пройти диск пили. Використовуйте для цього рулетку, лінійку або кутник.
  • Відрегулюйте глибину пропилу. Лезо має ледь виступати за межі заготовки. Наприклад, якщо товщина заготовки складає 40 мм, глибина розпилу має бути 45-50 мм.
  • Перевірте стан захисного кожуха. Він має м’яко підніматися під час опускання пили на заготовку, та одразу ж закривати робочу частину після її підняття.
  • На початку різу подивіться на передній правий край леза та встановіть його за міткою на матеріалі.
  • Дивіться на правий направляючий пропил циркулярної пили для різання під прямим кутом, та на лівий — при різання під кутом 45 градусів.
  • Почніть різати матеріал. Весь час слідкуйте за направляючою, щоб зробити рівний розпил.
  • Постійно тримайте основу пили плазом на матеріалі.
  • Штовхайте пилу з достатньою силою для того, щоб вона різала, але не перестарайтеся, щоб не перевантажити двигун. Найтвердіші породи дерева потрібно різати з мінімальним зусиллям.
  • Після закінчення різки перевірте, чи повернувся захисний кожух у закрите положення.

Правильний розпил циркулярною пилою

Техніка безпеки під час роботи циркулярною пилою

Циркулярні пили відрізняються відносно високим ризиком травматизму, тому під час роботи з ними потрібно дотримуватися техніки безпеки.

Підготовка робочого місця до роботи

Потрібно прибрати з робочого стола всі зайві предмети. Там не має бути інструментів, ключів та витратників. Крім того, потрібно забезпечити вільний підхід до стола. Підлога в робочій зоні має бути сухою, щоб ви не послизнулися. Станок треба заземлити.

Також є вимоги до робочого одягу оператора. Одяг потрібно заправити, щоб не залишилося кінців, що розвіваються. Якщо у вас довге волосся, підберіть його та заховайте під головний убір. Надягніть захисні окуляри та респіратор. Рекомендується використовувати захисні навушники, тому що під час роботи дисковою пилою може бути досить високий рівень шуму.

Перед тим як запустити пилу, потрібно перевірити її на наявність дефектів пильного диска, переконатися, що він закріплений якісно. Подивіться, чи правильно встановлений розклинюючий ніж, а потім перевірте працездатність захисного кожуха.

Якщо пила має короткий кабель, можливо, знадобиться подовжувач, щоб ви змогли зручно переміщатися по робочій зоні. Бажано використовувати циркулярну пилу з функцією плавного запуску, щоб інструмент не смикався на початку роботи.

Техніка безпеки при роботі циркулярною пилою

Поради з безпеки під час використання пили

Перед тим як розпочати роботу, запустіть циркулярну пилу в холостому режимі. По мірі розпилювання матеріалу дотримуйтеся наступних правил та рекомендацій:

  1. На початку роботи ви маєте стояти ліворуч від верстата, щоб у випадку непередбачуваного викиду заготовки вона не потрапила у вас.
  2. Перевірте відсутність у заготовці та на її поверхні цвяхів, штирів, шматків бруду або бетону, які можуть завадити розпилюванню.
  3. Заборонено передавати предмети над циркулярною пилою, що працює.
  4. Якщо в деревині присутні сучки або тріщини, при наближенні до них потрібно вести пилу повільніше.
  5. При заміні диска пили обов'язково відключіть її від мережі.

Якщо ви будете правильно використовувати циркулярну пилу та обслуговувати її, вона прослужить вам довгий час та покаже себе з кращої сторони.