Назад в новини
55658

Реноватор — багатофункціональний інструмент для домашнього майстра

Зміст:

Серед усіх електроінструментів, що потрібні у майстернях або корисні при ремонті, реноватор — не найбільш відомий. Це пов’язане з тим, що його винайшли пізніше звичних нам болгарок, шуруповертів або перфораторів. Тим не менш, це дуже корисний інструмент, на який варто звернути увагу. Далі ми поговоримо про принцип роботи реноватора, сфери його застосування, види, а також розповімо, як вибрати реноватор.

Що таке реноватор?

Реноватор — це ручний електроінструмент, який здатний виконувати багато завдань за допомогою різних насадок. За це він заслужив звання мультитула або «багатофункціонального» інструмента. Насправді, реноватори можуть замінити цілу купу інших інструментів — болгарку, машину для шліфування, шабельну пилу та інші. Але за універсальність доводиться розплачуватися меншими можливостями під час виконання кожного окремого завдання. Це означає, що можна використовувати реноватор для всього, але потроху. Якщо потрібно різати метал, дерево або шліфувати у великому об’ємі, краще підібрати для цього спеціалізовані інструменти.

Що таке реноватор

Одна з головних переваг — його компактність. Він може працювати у місцях, куде не пролізе болгарка або пила. Існують спеціальні насадки, що дозволяють реноватору відрізати матеріал встик до поверхні або зачищувати поверхні в кутах. Наприклад, цим інструментом можна працювати впритул до стіни або підлоги під прямим кутом. Реноватор буде дуже корисний у домашній майстерні або просто у побуті, тому що здатний закрити багато невеликих потреб в інструменті.

Принцип роботи реноватора

Реноватор використовує у роботі принцип осциляції — низькоамплітудного покачування. Насадки не обертаються навколо своєї осі, а рухаються із сторони у сторону та вібрують. Коливальні рухи дозволяють утворювати мінімальну кількість пилу під час роботи. Всередині інструменту встановлений електродвигун, який перетворює електричний струм у обертання. За допомогою редуктора обертання перетворюється у вібрацію та передається насадці.

Навіщо потрібний реноватор?

Реноватори мають дійсно широкий спектр можливостей та областей застосування. Багато з них стосуються ремонта, будівництва або обробки матеріалів. Ми наведемо приклади, в яких цілком можна обійтися реноватором замість спеціалізованого інструменту:

  • штроблення каналів для кабелів;
  • різання монтованих каналізаційних труб;
  • різання арматури всередині стін;
  • відшарування лінолеуму з підлоги;
  • видалення цвяхів та шурупів врівень з поверхнею;
  • вибирання пазів у деревині та гіпсокартоні;
  • покрій листового матеріалу та ущільнювачів;
  • підрізання плинтусів та карнизів;
  • розшивання швів на вкладеній плитці;
  • нарізання плитки;
  • зачищування поверхонь зі складним рельєфом;
  • різання або шліфування у кутах або важкодоступних місцях;
  • заточування інструментів.

Навіщо потрібен багатофункціональний реноватор

Види реноваторів

Електричні реноватори підрозділяються на мережеві та акумуляторні. Вони мають практично ідентичну конструкцію, але відрізняються наявністю мережевого дрота/акумуляторної батареї. Це дає кожній категорії реноваторів свої переваги.

Мережеві реноватори

Цей інструмент отримує електроенергію напряму від стаціонарної мережі. Це означає, що вам не потрібно буде турбуватися про його підзаряджання. Достатньо увімкнути його до мережі та користуватися стільки часу, скільки потрібно. Однак мережеві реноватори підійдуть тільки для тих місць, в яких є мережа.

Мережевий реноватор

Акумуляторні реноватори

Ці реноватори автономні, що робить їх дуже зручними під час використання на виїзних роботах, висоті, у місцях без наявності стаціонарної мережі. Вам потрібно буде тільки слідкувати за рівнем заряду батареї.

Акумуляторний реноватор

Який реноватор купити?

Все залежить від того, які саме матеріали ви збираєтеся обробляти, та який об’єм робіт треба виконати. Ми зібрали декілька корисних порад, які допоможуть визначитися з вибором реноватора та підібрати для себе оптимальну за характеристиками модель:

  1. Акумуляторні реноватори автономні, вони дають хорошу свободу дії та пересування. Мережеві прилади, у середньому, потужніші за акумуляторні. Коли будете купувати інструмент, визначте, яка перевага для вас більш важлива.
  2. Потужність біля 100 Вт підійде тільки для роботи з відносно м’якими матеріалами — деревиною, пластиком, лінолеумом, гіпсокартоном. Щоб працювати з металом або каменем, краще обрати модель з потужністю більше 300 Вт — вона також впорається з тривалою роботою.
  3. Чим вища швидкість руху насадки, тим універсальнішим буде реноватор. Висока частота коливань підвизує чистоту різу, але знижує швидкість роботи.
  4. До багатьох моделей реноваторів додається набір насадок. Зазвичай, їх вистачає, щоб виконувати найбільш розповсюджені завдання. Але якщо у вас є певні запити стосовно насадок, краще придбати інструмент без них та окремо зібрати для себе підходящий набір.
  5. Насадки можна встановлювати ключовим або безключовим способом. Безключовий метод швидше — якщо вам потрібно часто працювати з інструментом та змінювати насадки, краще надати перевагу йому.
  6. Дуже корисною може стати вакуумна насадка, яка призначена для видалення з робочої зони пилу та дрібних частинок. Також при роботі не можна обійтися без захисних окулярів.
  7. Перед покупкою зважте інструмент у руці, переконайтеся, що він добре в ній лежить, ним зручно керувати. Дизайн реноватора має бути практичним та зручним, щоб інструмент не втомлював руки за тривалої роботи.

Види витратників для реноваторів

Найпопулярніші насадки для реноватора — полірувальні витратники, ножі та пилки. Для кожного певного завдання підходять свої насадки:

  • Насадки трикутної форми для використання шліфувальних або полірувальних листів. Вони кріпляться до насадки за допомогою липучки.
  • Шліфувальні та полірувальні насадки (підошви та язики) з твердих сплавів.
  • Насадки напівкруглої або трикутної форми з нанесеною крихтою алмазу або карбіду. Вони добре підходять для штроблення бетону та пиляння металевих деталей.
  • Полона погружного типу з зубцями на торці.
  • Скребки для видалення лінолеуму або різних м’яких синтетичних матеріалів.
  • Ножі для розкрою та штроблення.

Види насадок для реноватора

Висновок

Реноватор стане правильним вибором, якщо ви хочете придбати мультиінструмент, здатний виконувати одразу багато завдань. Достатньо зібрати правильний набір насадок, щоб отримати можливість працювати з різними матеріалами, шліфувати та різати у важкодоступних місцях. Реноватор — добре придбання для дому або майстерні. За правильного вибору інструмента та дотриманні умов експлуатації цей інструмент швидко окупить себе та стане надійним помічником.