Назад в новини
15529

Як самостійно затягнути або замінити пиляльний ланцюг

Від правильності натягу пиляльного ланцюга багато в чому залежить як нормальне функціонування інструмента, так і безпека оператора загалом. Адже сама собою бензопила пов'язана з роботами підвищеної небезпеки, а ланцюг, який ослаб, може призвести до негативних наслідків. Однак надмірний натяг ланцюга, у свою чергу, призводить до підвищення навантаження на саму пилу. Саме тому перед кожним запуском бензопили дуже важливо переконатися у правильному натягу.

Визначення ступеня натягу

Швидко перевірити ланцюг на ступінь натягу простіше, ніж здається. Достатньо просто взяти один із зубців ланцюга і потягнути його вгору. У разі правильного натягу ланцюга хвіст буде занурений у паз шини на 1/3 своєї висоти. Якщо показник вищий за цю позначку, це явне свідчення того, що ланцюг натягнутий занадто сильно, а занижений показник є явною ознакою недостатнього натягу.

У нормальному стані пила має вільно переміщатися вздовж шини, без необхідності докладати додаткових зусиль. Якщо рух ускладнений — це також ознака надмірного натягу ланцюга.

Сильний натяг різального елемента призводить до нагрівання шини та її сточування. Крім того, внаслідок цього підвищується навантаження на двигун, а отже, його знос відбувається швидше.

У разі ослабленого натягу ланцюга забороняється вмикати бензопилу. Справа в тому, що в такому випадку під час розпилювання ланцюг може обірвати або затиснути, що несе небезпеку як для інструмента, так і для оператора. Також робота з ослабленим натягом ланцюга призводить до одностороннього його зношування, після чого інструмент перестає робити рівний зріз і може йти убік у процесі розпилювання.

Бензопила у роботі

Види неполадок пиляльного ланцюга

Ланцюг може розтягуватися і злітати або ж мимоволі слабшати. Це може призвести до виходу з ладу самої бензопили.

Такі ситуації можуть виникнути внаслідок підвищених навантажень або через банальний брак мастила, що надходить на шину. Внаслідок цього пила перегрівається, а метал розширюється, що призводить до збільшення розмірів пиляльного елемента. Таким чином, ланцюг може злетіти з шини. Олія також може не надходити в достатній кількості через поломку насоса, а також у разі засмічення каналів або обриву масляного шланга.

Варто також зазначити, що в разі встановлення нового пиляльного ланцюга він може трохи розтягуватися в період обкатки. Щоб він не злетів з шини, дуже важливо вчасно перевіряти натяг.

Ланцюг також може злетіти з шини у разі зношування зірочки — як веденої, так і ведучої. Це зумовлено зниженням ефективності зчеплення з ланками ланцюга. У такому разі потрібно його замінити. Також ланцюг може злетіти внаслідок деформації шини чи розтягування.

Як виконати натяг пильного ланцюга?

Важливо запам'ятати, що заміна та встановлення пиляльного ланцюга проводиться на холодному двигуні. Якщо провести цю операцію на двигуні, що не остигнув, то після того, як метал охолоне, він неминуче стиснеться. Внаслідок цього натяг буде занадто великим. Це може спричинити підвищене навантаження на двигун та деформацію шини.

Налаштування ланцюгового елемента бензопили відбувається при виконанні таких кроків:

  1. Послабте гайки на правій кришці, щоб не допустити перекосу шини.

натяг пильного ланцюга

  1. Вставте викрутку в регулювальний болт натяжителя і поступово повертайте його за годинниковою стрілкою. Шина почне свій рух, а водночас відбудеться натяг ланцюга. Якщо обертати його у зворотному напрямку, то натяг ланок ланцюга ослабне.

натяг пильного ланцюга

  1. Підтягніть ланцюг, щоб він не провисав і не бовтався.
  2. Перевірте ступінь натягу ланцюга. Для цього потрібно взятися за пиляльне полотно приблизно посередині і потягнути його вниз з невеликим зусиллям. Натяг у ланцюзі має бути присутнім і має відчуватися деяка пружність. Глибина входження хвостовика ріжучої ланки до пазу шини повинна становити близько 1/3 своєї висоти.

Як замінити пиляльний ланцюг?

Щоб замінити пиляльний ланцюг потрібно виконати кілька простих кроків:

  1. Зніміть кришку, яка закриває зірочку. Зазвичай для цього потрібно відкрутити кріпильні гайки.
  2. Щоб трохи послабити ланцюг, візьміть шину рукою і подайте її в сторону зірочки.
  3. Зніміть ланцюг з барабана приводу.
  4. Далі потрібно буде встановити новий ланцюг на бензопилу. Насамперед, її треба надіти на провідну зірочку.

заміна пиляльного ланцюга

  1. Одягніть ланцюг на пильную шину, уклавши елемент в його паз по всьому периметру. Важливо, щоб ланки правильно потрапили на провідну зірочку, розташовану на вершині шини. Врахуйте, що ріжучі ланки повинні розташовуватися на верхній частині шини, тобто прямувати в протилежний бік інструменту.

заміна пиляльного ланцюга

  1. Подайте шину в протилежному напрямку щодо двигуна. Це дозволить трохи підтягнути ланцюг.
  2. Ланцюг встановлений, але перед тим, як поставити на місце кришку, необхідно поєднати гвинт регулювання натягу з регулятором, який знаходиться за шиною. Тільки після виконання цього кроку можна повернути кришку на своє місце та прикрутити гайки, але не до кінця. Після цього вставте викрутку в регулювальний гвинт та виконайте остаточний натяг.
  3. Затягніть гайки, злегка піднявши шину і зафіксувавши її таким чином. В цьому випадку не варто прикладати надмірну силу, інакше можна просто зірвати різьблення.

Самостійна зміна довжини ланцюга

Якщо ланцюг розтягнувся настільки, що підтягнути його неможливо, може допомогти примусове зменшення його довжини. Також це може знадобитися, якщо шина з якоїсь причини виявилася коротшою за ланцюг, що використовується (наприклад, після купівлі нової шини).

Ланцюг також можна нарощувати, додаючи нові ланки у разі потреби. Їх можна придбати у спеціалізованих магазинах.

Як прибрати заклепку

Для заміни елементів ланцюга або його вкорочування необхідно спочатку роз'єднати ланки. Для цього необхідно виконати певну послідовність.

Для початку слід зафіксувати ланцюговий елемент у лещатах і сточити заклепки, а саме їхні виступаючі частини. Можна скористатися напилком або надфілем. Важливо простежити, щоб сточуванню не піддавалися бічні частини ланки.

Не рекомендується користуватися болгаркою, оскільки є ризик перегріти ланки. Це незмінно призведе до зміни фізичних властивостей металу.

Для вибивання заклепки слід користуватися борідком.

Є й інший спосіб роз'єднати ланки. Сточувати капелюшки заклепок у цьому випадку не потрібно. Потрібно помістити заклепку ланки над отвором в металі або над губками лещат, які слід злегка розвести. Після цього слід скористатися слюсарним борідком. Його потрібно поставити на капелюшок заклепки і кілька разів ударити по ньому молотком.

Продовжуйте по черзі вибивати обидві заклепки. Слід пам'ятати, що вони доволі жорстко закріплені протилежною частиною ланки.

Головна перевага такого способу полягає в можливості повторного використання заклепок, тому що вони не сточуються.

Як з'єднати ланки

Складання ланцюга і з'єднання ланок слід робити з урахуванням зазначених на них стрілочок. Зібраний елемент встановлюється на ковадло, після чого за допомогою молотка розклепуються заклепки. Удари молотком не мають бути сильними.

У деяких випадках можна скористатися зварюванням для з'єднання ланок. Цей спосіб підійде, якщо заклепки були сильно сточені напилком. Водночас спочатку слід випробувати її на сторонньому об'єкті, щоб підібрати потрібний режим зварювання.

Для виконання зварювальних робіт використовуються тонкі та укорочені електроди. Заклепка в цьому випадку приварюється до бічної частини ланки. За допомогою надфілю прибирається зайвий метал.

Недоліком такого способу є перегрівання металу, з якого виконані елементи ланцюга. Внаслідок цього може знизитися зносостійкість ланок.